Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pohľad na prístrešok I.
Pohľad na prístrešok I. Zatvoriť

Prístrešok Prístrešok pod Ostrým vrchom

V širšej oblasti mesta Svidník sa nachádza niekoľko stavieb, v ktorých sa dá prenocovať či už počas prechodu Cesty hrdinov SNP, alebo pri viacdennej turistike v jeho okolí. Okrem viacerých útulní je to niekoľko prístreškov. Viaceré objekty sú na Hikingu opísané a teraz k nim pribudnú ďalšie tri pod Ostrým vrchom, ktoré patria obci Hrabovčík.

Poloha
Nízke Beskydy – Ondavská vrchovina, podcelok Stropkovská brázda: SV pod vrcholom Ostrého vrchu
Nadmorská výška
581 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.29632 ° SŠ
dĺžka: 21.53401 ° VD
» Mapa
Nocľah
Prístrešok I. max 10 osôb, prístrešok II. max 5 osôb
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Bez blízkeho vodného zdroja
Kontakt
Obecný úrad Hrabovčík
Hrabovčík 126
089 01 Svidník
https://www.hrabovcik.sk/
Spojenie
Červená značka – Cesta hrdinov SNP: z vrcholu Ostrého vrchu za 5 min., zo Svidníka za 1.30 hod., z vrcholu Čiernej hory za 40 min., zelená značka – zo sedlo Grob za 50 min.
Dalšie info
Signál GSM, pomník padlým, rozhľadňa s útulňou Stredný laz a Čierna hora

Poloha a prístup

V severovýchodnej časti Ondavskej vrchoviny, v jej geomorfologickej časti Stropkovská brázda sa západne od mesta Svidník vypína rozložitý Ostrý vrch. Severovýchodne pod jeho vrcholom stoja tri prístrešky, patriace obci Hrabovčík. Ležia na trase červenej značky - Cesty hrdinov SNP (E8), ktorá prechádza tesne popri nich.

  • po červenej značke (Cesta hrdinov SNP) od TIM Ostrý vrch za 5 minút,
  • po červenej značke (Cesta hrdinov SNP) od TIM Svidník, cez TIM Hora za 1.30 h,
  • po červenej značke (Cesta hrdinov SNP) od TIM Čierna hora (útulňa a rozhľadňa) za 40 minút,
  • po zelenej značke od TIM sedlo Grob za 50 minút.

Prístrešok I.

Jednoduchá drevená stavba s rozmermi približne 3,5 x 7 metrov, ktorá je zastrešená sedlovou strechou opatrenou plechovou krytinou. Priečelie a boky má voľne otvorené do okolitého terénu. Preto v prípade nepriaznivého počasia je možné komfort objektu vylepšiť upevnením fólie alebo celty z náveternej strany. Na podlahe z udupanej hliny sa pohodlne vyspí desať osôb. Použitie vlastnej karimatky a spacieho vaku je samozrejmosťou. Nachádza sa tu prenosný stôl s dvomi lavicami.

Prístrešok II.

Taktiež jednoduchá drevená stavba s rozmermi približne 3 x 6 metrov. Zastrešený je rovnako sedlovou strechou s plechovou krytinou. Priečelie i boky sú voľne otvorené do terénu. Aj v tomto prípade platí, že v čase nepriaznivého počasia sa dá komfort spania vylepšiť upevnením fólie alebo celty z náveternej strany. V interiéri sa nachádza upravené ohnisko so sedením a prenosný stôl. Spí sa na karimatkách v spacích vakoch na udupanej zemi. Kapacita stavby je päť osôb.

Prístrešok III.

Je rovnakého charakteru ako predošlé dva, ale nie je vhodný na spanie. Slúži len ako zastrešené sedenie neďaleko ďalšieho upraveného ohniska.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda a okolie

Najbližšia voda - prameň nad Svidníkom sa nachádza približne 1800 m východne. K prameňu nevedie značka a neviem v akom je stave. Preto bude najspoľahlivejšie, keď si vodu zabezpečíte vo Svidníku.

V blízkom okolí sa nachádza viacero zaujímavých miest. Prvým je vrchol blízkeho Ostrého vrchu s pekným výhľadom na krajinu Ondavskej vrchoviny ležiacu južne a západne od vrcholu. Ďalej sú to skromné pozostatky stredovekého hrádku na vrchu Kaštielik. Vo Svidníku návštevník nájde Národopisnú expozíciu v prírode (skanzen) SNM – Múzeum Ukrajinskej kultúry, Vojenské historické múzeum a Pamätník Sovietskej armády. V širšom okolí sa nachádza rozľahlá NKP Duklianske bojisko s mnohými pamiatkami na boje Karpatsko-duklianskej operácie.

Fotogaléria k článku

Najnovšie