Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Nižná Jedľová, celkový pohľad na prístrešok
Nižná Jedľová, celkový pohľad na prístrešok Zatvoriť

Prístrešok Prístrešok v obci Nižná Jedľová je dobrý úkryt nielen na Ceste hrdinov SNP

Prístrešok v obci Nižná Jedľová dopĺňa stavby, v ktorých sa dá ukryť počas putovania po Ceste hrdinov SNP. Nielenže ochráni pred nepohodou počasia, ale dá sa v ňom núdzovo stráviť noc. Samozrejme, poslúži ako útočisko počas viacdenných túr v okolí mesta Svidník.

Poloha
Nízke Beskydy – Ondavská vrchovina, geomorfologická časť Mirošovská brázda, severne od mesta Svidník, centrum obce Nižná Jedľová
Nadmorská výška
280 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.336222 ° SŠ
dĺžka: 21.560599 ° VD
» Mapa
Nocľah
2 až 4 osoby
Prevádzka
Trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Upravený prameň – Nižnojedľovská studnička na dolnom konci obce
Kontakt
Obecný úrad Nižná Jedľová, Nižná Jedľová č. 38, 089 01 Nižná Jedľová
Spojenie
Po červenej značke – Cesta hrdinov SNP (E8), od TIM Svidník za 1.15 hod., od TIM Kapišová za 50 min., modrá značka od TIM Rohuľa za 45 min.
Dalšie info
GSM signál, mesto Svidník, v okolí je viacero útulní a prístreškov

Poloha a prístup

V Ondavskej vrchovine, v jej geomorfologickej časti Mirošovská brázda sa severne od mesta Svidník nachádza obec Nižná Jedľová. V jej centre sa križuje červená turistická značka – Cesta hrdinov SNP (E8) s modrou značkou vedúcou z Vápeníckeho sedla. Hneď pri tunajšom rázcestí sa nachádza stavba menšieho prístrešku.

  • po červenej značke (Cesta hrdinov SNP) od TIM Svidník za 1.15 h,
  • po červenej značke (Cesta hrdinov SNP) od TIM Kapišová za 50 minút,
  • po modrej značke od TIM Rohuľa (útulňa) za 45 minút.

Objekt

Ide o jednoduchú drevenú stavbu s rozmermi približne 3 x 2 metre, zastrešenú sedlovou strechou opatrenou asfaltovou krytinou. Priečelie (Z), zadná strana (V) a jeden bok (J) sú čiastočne chránené latkovým plotom, inak sú voľne otvorené do okolitého terénu. Severný bok je chránený nielen plotom, ale aj veľkou drevenou tabuľou. Napriek tomu sa dá komfort spania vylepšiť upevnením fólie alebo celty z náveternej strany. Spí sa na podlahe z liateho betónu. V interiéri sa nachádzajú dve širšie lavice a stôl. Subtílnejšie osoby môžu využiť lavice ako prične, nižšia a silnejšia osoba zase stôl. Celkovo sa v prístrešku vyspia 2 až 4 osoby. Použitie vlastnej karimatky a spacieho vaku je samozrejmosťou.

Ďalšie možnosti úkrytu

Okrem vyššie opísaného prístreška je medzi Nižnou Jedľovou a Svidníkom ešte niekoľko možností úkrytu či naozaj len núdzového nocľahu. V tomto prípade ide o päť menších prístreškov so stolom a lavicami. Zastrešené sú sedlovou strechou a steny majú otvorené do okolitého terénu. Podlahu v nich tvorí udupaná hlina. Pri každom z nich je ohnisko. Všetky sa nachádzajú v lesoparku Dukla, ktorý sa rozprestiera severne od mesta pod vrchom Hrabníky. Popri prvých troch vedie červená značka (Cesta hrdinov SNP), popri ostatných NCH Lesopark Dukla.

Polohy altánkov:

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda a okolie

Upravený prameň - Nižnojedľovská studnička sa nachádza asi 200 metrov poniže, na trase červenej značky smerom na Svidník. Voda sa dá vypýtať aj v okolitých domoch. V susednej obci Vyšná Jedľová je v prevádzke krčma.

Najvýznamnejším miestom v okolí je mesto Svidník s Národopisnou expozíciou v prírode (skanzen) SNM – Múzeum Ukrajinskej kultúry, s Vojenským historickým múzeom a Pamätníkom Sovietskej armády.

Ďalej je to vrch Rohuľa s útulňou a čiastočne zrekonštruované palebné postavenie s delom na vrchu Kalinec. V celom širšom okolí - NKP Duklianske bojisko nájdete mnoho miest a pamätníkov spojených s bojmi Karpatskom-duklianskej operácie.

Fotogaléria k článku

Najnovšie