Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Schneeberg z lúk nad dedinou Schneebergdorfl
Schneeberg z lúk nad dedinou Schneebergdorfl Zatvoriť

Túra Štyri razy na októbrový Schneeberg: exponovaný výstup cez Oktobergrat a Oberer Herminensteig

Najexponovanejší, najstrmší a pre milovníkov pohybu v skalnom teréne aj najatraktívnejší výstup na Schneeberg. Vedie v jeho majestátnej severovýchodnej stene rebrom Oktobergrat. V hornej časti nesie trasa názov Oberer Herminensteig a niektoré časti sú zaistené oceľovým lanom.

Vzdialenosť
20 km
Prevýšenie
+1622 m stúpanie, -1622 m klesanie
Náročnosť
vyššia, 4. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jeseň – 23.10.2023
Pohoria
Rakúsko: Alpy (Alpen) – Východné Alpy (Ostalpen) – Severné Vápencové Alpy (Nördliche Kalkalpen) – skupina Rax a Schneeberg (Rax - Schneeberg-Gruppe) – Schneeberg
Trasa
Voda
na trase nie je žiaden prameň, voda sa dá nabrať na horských chatých (Damböck Hütte, Fischer Hütte), ak sú otvorené
Doprava
Autom do obce Schneebergdorfl. Na jej začiatku je platené parkovisko s možnosťou platby kartou.

2. diel zo seriálu Štyri razy na októbrový Schneeberg

Trasa

Schneebergdorfl – Oktobergrat – Oberer Herminensteig – Damböckhaus – Klosterwappen – Fischer Hütte – Damböcksteig – Nördlicher Grafensteig – Schneebergdorfl

Trasa zaberie asi 11 hodín pohodovým tempom aj s dlhším oddychom na Fischer Hütte.

Doprava

Východiskom túry je platené parkovisko na začiatku obce Schneebergdorfl, ktorá leží neďaleko mestečka Puchberg am Schneeberg. Parkovné stojí 5 eur a dá sa platiť kartou. Cesta autom z Bratislavy sem zaberie necelé dve hodiny. Odporúčame trasu cez Eisenstadt. Diaľnica A4 do Viedne má rozostavené rozširovanie a najmä ak pôjdete v ranných hodinách pracovného dňa, je lepšie sa vyhnúť prejazdu v blízkosti Viedne. Možnosťou je túru absolvovať aj pomocou verejnej dopravy.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Výhľady z výstupu k Nördlicher Grafensteigu
Výhľady z výstupu k Nördlicher Grafensteigu

Ostrý nástup

Trasa vedie najprv obcou Schneeberg a usadlosťou Schwabenhof, kde budete mať pocit, že ste niekomu vliezli do dvora. Kúsok ďalej je pekný pasienok s výhľadom na severovýchodnú stenu Schneebergu. Biele vápencové bralá kontrastujú s pestrofarebnými stromami. Rakúsku idylku dotvárajú pasúce sa kravy.

Po vstupe do lesa turistický chodník odbočí z lesnej cesty a naplno sa prejaví škodoradostný prístup rakúskych značkárov. Čo by sa zaťažovali nejakými cikcakmi, keď môžu turistov poslať priamo hore po spádnici? Proste typická rakúska diretissima. Najprv mladým lesom, neskôr kolmo nahor žľabom s nestabilnou suťou pod nohami. Dobrou správou však je, že sa tak rýchlo dostanete na Nördlicher Grafensteig, čo je chodník traverzujúci masív Schneebergu.

Oberer Herminensteig
Oberer Herminensteig

Oktobergrat a Oberer Herminensteig

Traverzujúci chodník vedie príjemnou hornou hranicou lesa so širokými výhľadmi a privedie vás k rebru Oktobergrat. Tu je možnosť buď ísť priamo po ňom hore alebo pokračovať o kúsok ďalej a zvoliť výstup menej skalnatým, zato suťovým chodníkom. Ak máte radi skaly, odporúčame prvý variant. Chodník je síce úzky a evidentne málo používaný, sprevádzať vás ale budú červené bodky. Orientačne ani technicky to nie je príliš náročné.

Asi v strede výstupu sa zľava pripojí turistickejší variant a trasa pokračuje tzv. Oberer Herminensteigom. Opäť ide o skalnatý vápencový terén, v ktorom treba občas použiť aj ruky alebo sa prestrčiť cez skalnú štrbinu. Je tu aj pár metrov zaistených oceľovým lanom. Kto je však zvyknutý na vysokotatranské sedlá, nebude mať žiaden problém.

Celkovo ide o najatraktívnejšiu časť trasy a práve tento úsek je dôvodom, pre ktorý sa oplatí voliť práve tento výstup na Schneeberg.

Planina Schneebergu
Planina Schneebergu

Na Klosterwappen a Fischer Hütte

Na planinu Schneebergu sa dostanete v blízkosti Damböckhausu. Ide o chatu Rakúskeho turistického spolku (ÖTK) v nadmorskej výške 1810 metrov. Je však otvorená len od mája do októbra, takže v zime sa na ňu nespoliehajte.

Asi 250 výškových metrov, ktoré chýbajú do vrcholu Klosterwappenu, už ubehnú rýchlo. Na vrchole je betónový kríž a objekt Rakúskej armády. Okrem kruhového výhľadu a obligátnej vrcholovej fotky tu nie je dôvod sa dlhšie zdržiavať.

Neďaleká chata Fischer Hütte je otvorená od polovice mája do polovice novembra, čiže v zime sa ani tu neohrejete a neobčerstvíte. Treba na to myslieť pri balení občerstvenia aj oblečenia.

Výhľad od Fischer Hütte
Výhľad od Fischer Hütte

K vrcholovej stanici zubačky Salamader a zostup cez Damböcksteig

Od Fischer Hütte vedie nazad k Damböckhausu a ďalej až k vrcholovej stanici zubačky Salamander široká prašná cesta. Zostup je nenáročný s peknými výhľadmi. Od stanice sa napojíte Damböcksteig, čo je strmší turistický chodník smerujúci k medzistanici zubačky. K nej sa však až nedostanete, lebo tesne pred ňou treba odbočiť do lesa na Nördlicher Grafensteig. Ten istý traverzujúci chodník, ktorého kúsok ste použili ráno. Na zostup však odporúčame odbočiť z neho nadol na Unterer Herminensteig, ktorý vás dovedie do doliny a následne do dediny Schneebergdorfl z trochu inej strany.

V tomto mieste, takmer pri medzistanici zubačky, treba odbočiť doľava na Nördlicher Grafensteig
V tomto mieste, takmer pri medzistanici zubačky, treba odbočiť doľava na Nördlicher Grafensteig

Záver

Túrasu na Schneeberg odporúčame ľuďom, ktorí majú radi skaly, neprekáža im ostré stúpanie a sú radi, ak cestou nestretnú veľa ľudí. Celkové prevýšenie je síce rovnaké ako pri variante cez Weichtalklamm, no stúpanie je ostrejšie. Keďže túra môže trvať až 11 hodín, najmä v jesennom období si nezabudnite pribaliť čelovky.

Túru neodporúčame pre deti, ktoré nie sú dobre outdoorovo trénované a to najmä pre veľké prevýšenie a skalný terén. Autor textu túto túru absolvoval aj so svojim vtedy 10-ročným synom. Použili skrátený variant s cieľom na Damböckhause.

Prečítajte si ďalšie varianty výstupu na Schneeberg

Fotogaléria k článku

Najnovšie