Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Monte Epomeo
Monte Epomeo Zatvoriť

Túra Monte Epomeo - výlet na najvyšší vrch sopečného ostrova Ischia

Ischia – ostrov v Neapolskom zálive, ktorý vznikol sopečnou činnosťou, je medzi turistami obľúbený predovšetkým pre početné termálne pramene. Koho neuspokojí kúpanie sa v termáloch a v mori, môže si pobyt skombinovať s turistikou – predovšetkým na jar a jeseň, keď sú tu znesiteľnejšie teploty. Najpopulárnejším je výlet na Monte Epomeo (789 m) – najvyšší vrch ostrova. Z najvyššie položenej dedinky Fontana-Serrata je to na vrchol 2 km prudkého stúpania s prevýšením vyše 300 m.

Vzdialenosť
4 km
Prevýšenie
+350 m stúpanie, -350 m klesanie
Náročnosť
stredná, 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jeseň – 01.10.2023
Pohoria
Taliansko: región Kampánia - ostrov Ischia (L'isola d'Ischia) v Tyrrhenskom mori
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 787 m n. m. Monte Epomeo
  • Najnižší bod: 450 m n. m. dedinka Serrara-Fontana
Doprava
Serrara-Fontana (bus)

Cesta do miesto štartu

Niekedy je zážitkom nielen samotná túra, ale aj doprava na začiatok trasy, ktorá začína v najmenšej a najvyššie položenej dedinke Serrara-Fontana (450 m). Vedie z nej najkratšia cesta na vrchol a do nej typicky horská serpentínová cesta. Musíte pritom rátať s adrenalínovou jazdou miestnych vodičov, ktorí radi pracujú s klaksónom a červené svetlo na križovatke má pre nich čisto informatívny charakter. V úzkych serpentínach majú väčšie vozidlá problém sa obísť, preto tu bežní ľudia jazdia na malých, často otlčených autíčkach (SUV-čko som na celom ostrove nestretol). Na Ischii našťastie dobre funguje autobusová doprava, a tak sa na miesto štartu dostávam autobusom plným turistov. Až pri vystupovaní zisťujem, že všetci majú len jeden cieľ - Monte Epomeo. Prekvapujúco prevažujú nemeckí dôchodcovia, ale je tu i rodinka s malými deťmi.

Výstup na Monte Epomeo

V dedine začína červeno-bielo značený turistický chodník (č. 501), ktorý hneď od začiatku prudko stúpa po asfaltovej ceste. Miestni sú na turistov zvyknutí – občerstviť sa dá už na mieste štartu a po ceste sú ešte dve ďalšie reštaurácie. Hneď na konci dediny sa mi jeden z dedinčanov pokúša predať hrozno zo svojej vinice. Ja však držím tempo a nezastavujem sa, no čoskoro sa zo mňa leje pot. Aj keď je október, stále je tu okolo 25 stupňov a slnko začína pražiť. Našťastie, časť cesty vedie lesom.

Až v hornej časti je otvorenejší terén – miestami skala, do ktorej sú vytesané schody a žľaby. Tesne pod vrcholom je San Nicola Epomeo – jeden z najstarších kostolov na ostrove, vytesaný do sopečného zeleného tufu. Vznikol najneskôr v 15. storočí a každoročne sa tu na sviatok svätého Mikuláša koná procesia, počas ktorej sa socha svätca vynesie na vrchol. Na poslednom úseku vedie cesta po skalách a je zabezpečená reťazami. Odmenou za namáhavý výstup je panoramatický výhľad na veľkú časť ostrova.

Zostup do Serraty

Z vrcholu je síce najľahšou možnosťou vrátiť sa po rovnakej trase do Fontany, ja však pod vrcholom odbočujem pri smerovníku doľava na Forio. Cesta je horšie značená – až tu si človek uvedomí jedinečnosť a kvalitu česko-slovenského systému značenia! Zostup je oveľa náročnejší, povrch chodníka tvoria miestami šmykľavé drobné kamienky, a keďže mám len ľahké tenisky bez dezénu, musím si dávať pozor.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Náročnejší úsek vystrieda príjemnejšia cesta lesom popri rôznych skalách. V jednej z nich je otvor s do tufu vysekaným príbytkom (pustovňa, núdzový úkryt pre pastierov?). Neďaleko od príbytku objavujem hlbokú cisternu. Po ceste v lese vidím stádo oviec s pastiermi a psami. Niektoré psy sa ku mne rozbehnú, ale našťastie nie sú agresívne. Predo mnou kráča pastier so psom a veľkým kosákovitým nožom za pásom. Cesta pokračuje otvorenejším terénom po svahu spálenom požiarom, čo nie je v tejto oblasti ničím výnimočné. Dole vidno mestečko Forio. Zostupujem do Serraty – posledná časť vedie prudko dolu po asfalte priamo k autobusovej zastávke.

Záver

Počas výstupu na Monte Epomeo nastúpame na krátkom 2 km úseku asi 330 výškových metrov. Odmenou za námahu z výstupu sú takmer kruhové výhľady na veľkú časť ostrova. Túra je aj so zostupom do Serraty pomerne krátka, netreba ju však podceniť, terén má na vrcholovom úseku vysokohorský charakter a pre drobné kamienky na chodníkoch môže byť aj za suchého počasia veľmi šmykľavý.

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš