Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Monte Epomeo
Monte Epomeo Zatvoriť

Túra Monte Epomeo - výlet na najvyšší vrch sopečného ostrova Ischia

Ischia – ostrov v Neapolskom zálive, ktorý vznikol sopečnou činnosťou, je medzi turistami obľúbený predovšetkým pre početné termálne pramene. Koho neuspokojí kúpanie sa v termáloch a v mori, môže si pobyt skombinovať s turistikou – predovšetkým na jar a jeseň, keď sú tu znesiteľnejšie teploty. Najpopulárnejším je výlet na Monte Epomeo (789 m) – najvyšší vrch ostrova. Z najvyššie položenej dedinky Fontana-Serrata je to na vrchol 2 km prudkého stúpania s prevýšením vyše 300 m.

Vzdialenosť
4 km
Prevýšenie
+350 m stúpanie, -350 m klesanie
Náročnosť
stredná, 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jeseň – 01.10.2023
Pohoria
Taliansko: región Kampánia - ostrov Ischia (L'isola d'Ischia) v Tyrrhenskom mori
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 787 m n. m. Monte Epomeo
  • Najnižší bod: 450 m n. m. dedinka Serrara-Fontana
Doprava
Serrara-Fontana (bus)

Cesta do miesto štartu

Niekedy je zážitkom nielen samotná túra, ale aj doprava na začiatok trasy, ktorá začína v najmenšej a najvyššie položenej dedinke Serrara-Fontana (450 m). Vedie z nej najkratšia cesta na vrchol a do nej typicky horská serpentínová cesta. Musíte pritom rátať s adrenalínovou jazdou miestnych vodičov, ktorí radi pracujú s klaksónom a červené svetlo na križovatke má pre nich čisto informatívny charakter. V úzkych serpentínach majú väčšie vozidlá problém sa obísť, preto tu bežní ľudia jazdia na malých, často otlčených autíčkach (SUV-čko som na celom ostrove nestretol). Na Ischii našťastie dobre funguje autobusová doprava, a tak sa na miesto štartu dostávam autobusom plným turistov. Až pri vystupovaní zisťujem, že všetci majú len jeden cieľ - Monte Epomeo. Prekvapujúco prevažujú nemeckí dôchodcovia, ale je tu i rodinka s malými deťmi.

Výstup na Monte Epomeo

V dedine začína červeno-bielo značený turistický chodník (č. 501), ktorý hneď od začiatku prudko stúpa po asfaltovej ceste. Miestni sú na turistov zvyknutí – občerstviť sa dá už na mieste štartu a po ceste sú ešte dve ďalšie reštaurácie. Hneď na konci dediny sa mi jeden z dedinčanov pokúša predať hrozno zo svojej vinice. Ja však držím tempo a nezastavujem sa, no čoskoro sa zo mňa leje pot. Aj keď je október, stále je tu okolo 25 stupňov a slnko začína pražiť. Našťastie, časť cesty vedie lesom.

Až v hornej časti je otvorenejší terén – miestami skala, do ktorej sú vytesané schody a žľaby. Tesne pod vrcholom je San Nicola Epomeo – jeden z najstarších kostolov na ostrove, vytesaný do sopečného zeleného tufu. Vznikol najneskôr v 15. storočí a každoročne sa tu na sviatok svätého Mikuláša koná procesia, počas ktorej sa socha svätca vynesie na vrchol. Na poslednom úseku vedie cesta po skalách a je zabezpečená reťazami. Odmenou za namáhavý výstup je panoramatický výhľad na veľkú časť ostrova.

Zostup do Serraty

Z vrcholu je síce najľahšou možnosťou vrátiť sa po rovnakej trase do Fontany, ja však pod vrcholom odbočujem pri smerovníku doľava na Forio. Cesta je horšie značená – až tu si človek uvedomí jedinečnosť a kvalitu česko-slovenského systému značenia! Zostup je oveľa náročnejší, povrch chodníka tvoria miestami šmykľavé drobné kamienky, a keďže mám len ľahké tenisky bez dezénu, musím si dávať pozor.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Náročnejší úsek vystrieda príjemnejšia cesta lesom popri rôznych skalách. V jednej z nich je otvor s do tufu vysekaným príbytkom (pustovňa, núdzový úkryt pre pastierov?). Neďaleko od príbytku objavujem hlbokú cisternu. Po ceste v lese vidím stádo oviec s pastiermi a psami. Niektoré psy sa ku mne rozbehnú, ale našťastie nie sú agresívne. Predo mnou kráča pastier so psom a veľkým kosákovitým nožom za pásom. Cesta pokračuje otvorenejším terénom po svahu spálenom požiarom, čo nie je v tejto oblasti ničím výnimočné. Dole vidno mestečko Forio. Zostupujem do Serraty – posledná časť vedie prudko dolu po asfalte priamo k autobusovej zastávke.

Záver

Počas výstupu na Monte Epomeo nastúpame na krátkom 2 km úseku asi 330 výškových metrov. Odmenou za námahu z výstupu sú takmer kruhové výhľady na veľkú časť ostrova. Túra je aj so zostupom do Serraty pomerne krátka, netreba ju však podceniť, terén má na vrcholovom úseku vysokohorský charakter a pre drobné kamienky na chodníkoch môže byť aj za suchého počasia veľmi šmykľavý.

Fotogaléria k článku

Najnovšie