Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Výhľad zo Skaliska
Výhľad zo Skaliska Zatvoriť

Túra Jesenným hrebeňom Volovských vrchov od Skaliska po sedlo Súľová

Čarovná jesenná túra listnatým a ihličnatým lesom, cez pásmo kosodreviny a ďalej nádhernými hrebeňovými lúkami a menej poetickými rúbaniskami. Vedie z baníckej obce Čučma pri Rožňave na Skalisko a odtiaľ v stopách hrdinov SNP po hrebeni Volovských vrchov do sedla Súľová, kde zbehneme do Hnilca, odkiaľ premáva vlak.

Vzdialenosť
23 km
Prevýšenie
+1233 m stúpanie, -950 m klesanie
Náročnosť
stredná, 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jeseň – 14.10.2023
Pohoria
Volovské vrchy
Trasa
Voda
Chata Volovec
Doprava
Rožňava (vlak, bus) - Čučma (bus)
Hnilec (vlak, bus) - Gelnica / Margecany (vlak, bus)
SHOCart mapy
» č.233 Slovenský kras, Sloven… (1:100.000)

Trasa

Čučma – chata Volovec – Skalisko – sedlo Súľová – Hnilec, vlak

Taxíkom do Čučmy

S kamarátom Braňom prechádzame po častiach Cestu hrdinov SNP a tentoraz padla voľba na trasu od Skaliska až po sedlo Súľová. Vo štvrtok pred víkendom začali prvé logistické prípravy na výlet. Braňo vypátral vlak z Košíc do Rožňavy a tam tri rôzne taxislužby, ktoré by nás zaviezli do Čučmy. Cesta by sa dala prejsť aj pešo, ale čaká nás ešte slušné stúpanie na Skalisko a viac kilometrov po hrebeni.

S Braňom sa stretávame o 7-ej na stanici a po rannej káve ideme hľadať nástupište číslo 3. Vlak do Rožňavy vyráža o 7.22 h. Taxikár Čiko nás čaká na stanici v Rožňave, nastupujeme a za 9,- € nás odvezie na obratisko autobusov do Čučmy.

Po zelenej na Skalisko

Cestou na Skalisko
Cestou na Skalisko

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vyťahujeme turistické palice, zapíname trekovacie aplikácie a môžeme začať výlet. V údoliach kraľujú jesenné hmly, no veríme, že na hrebeni nás čaká slnko.

Lesnou zvážnicou smerujeme k chate Volovec. V polovici výstupu na Skalisko sa nachádza prameň, kde dočerpávame vodu na prechod hrebeňa. Cesta ubieha rýchlo. Na Chate Volovec vládne ruch, no nezastavujeme sa tu, prestávku plánujeme až na Skalisku. Posledné metre stúpania pred Skaliskom pripomínajú vysokohorskú turistiku. Ihličnaté lesy strieda kosodrevina a na konci stúpania Skalisko ako štít vystupujúci z kosodreviny. Silný jesenný vietor nám nedovoľuje dlhšiu zastávku, doplníme tekutiny, najeme sa. Výhľadu do diaľky však bráni opar.

Cestou hrdinov SNP do sedla Súľová

Na hrebeni pod Skaliskom
Na hrebeni pod Skaliskom

Cesta hrebeňom po červenej značke je rozprávková. Lúky posiate solitérnymi ihličnatými stromami, pomedzi to huby. Chodník lemuje vysoká tráva, čučoriedky a ihličnatý les. Ako sa vzďaľujeme od Skaliska, stav lesa sa zhoršuje, rúbaniská a polomy sú všade naokolo. Cesta je však prechodná a nehrozí žiadne zdržanie, ktoré by ohrozilo včasný príchod na vlak do Hnilca. Počas celej cesty nás sprevádza silný vietor. Všade naokolo rastúce huby si pýtajú, aby sme ich nazbierali, no na to nie sme pripravení. Na trase nestretneme žiadneho SNP-čkára, asi kvôli nastupujúcej jeseni.

Zostup do Hnilca

Na asfaltke pred sedlom Súľová
Na asfaltke pred sedlom Súľová

Pri zelenej odbočke na Henclovú vchádzame do smrekového lesa, ktorý zas strieda rúbanisko Pod hoľou. Tu ale zas skrášľujú výhľady po pás vysoké zlatožlté trsy trávy, ktoré vietor obracia z jednej strany na druhú a dáva najavo pocit nastupujúcej jesene.

Pred klesaním do sedla Súľová ešte odlovíme kešku a v plánovanom čase sa dostávame na asfaltku a v sedle sa tešíme na neskorý obed. Sedlo je obľúbenou zastávkou pre motorkárov a motoristov. Po prestávke nás čaká len zostup po zelenej značke k vlaku v Hnilci.

Nastupujeme na pár minút meškajúci vlak do Margecian, kde prestupujeme so stovkou ďalších ľudí vracajúcich sa z akcie Margecianske fajnoty. Vo vlaku triedime fotky a plánujeme ďalší úsek Cesty hrdinov SNP.

Fotogaléria k článku

Najnovšie