Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Schneeberg od vrcholovej stanice Schneeberg Sesselbahn
Schneeberg od vrcholovej stanice Schneeberg Sesselbahn Zatvoriť

Túra Štyri razy na októbrový Schneeberg: z Losenheimu cez Fadensteig na Kaiserstein

Tento variant výstupu na Schneeberg vedie zo severu. Začína na parkovisku pri lanovke Schneeberg Sesselbahn nad obcou Losenheim, vedie trasou Fadensteig najvyšším bodom je Kaiserstein s návratom cez Schauerstein. Na trase sú dve horské chaty, pri vrcholovej stanici lanovky je Edelweißhütte a pod vrcholom Kaiserstein Fischer Hütte. Túra sa dá uľahčiť lanovkou a je vhodná aj pre trénovanejšie deti.

Vzdialenosť
15 km
Prevýšenie
+1250 m stúpanie, -1250 m klesanie
Náročnosť
stredná, 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jeseň – 29.10.2023
Pohoria
Rakúsko: Alpy (Alpen) – Východné Alpy (Ostalpen) – Severné Vápencové Alpy (Nördliche Kalkalpen) – skupina Rax a Schneeberg (Rax - Schneeberg-Gruppe) – Schneeberg
Trasa
Voda
na trase sme nevideli žiaden prameň, vodu sme mali vlastnú, nápoje sme si kúpili na chatách
Doprava
auto, parkovanie pri údolnej stanici Schneeberg Sesselbahn

3. diel zo seriálu Štyri razy na októbrový Schneeberg

Trasa

Losenheim – Edelweißhütte – Fadensteig – Kaiserstein – Fischer Hütte – Schauerstein – Heinrich-Krempel-Hütte – Fadenweg – Edelweißhütte – Losenheim

Trasa zaberie asi 7,5 h pohodovým tempom aj s kratším oddychom na Edelweißhütte a s dlhším na Fischer Hütte.

Doprava

Východiskom túry je platené parkovisko na pri údolnej stanici nad obcou Losenheim, ktorá leží neďaleko mestečka Puchberg am Schneeberg. Cesta autom z Bratislavy sem zaberie necelé dve hodiny. Odporúčame trasu cez Eisenstadt. Diaľnica A4 do Viedne má rozostavené rozširovanie a najmä ak pôjdete v ranných hodinách pracovného dňa, je lepšie sa vyhnúť prejazdu v blízkosti Viedne. Možnosťou je túru absolvovať aj pomocou verejnej dopravy.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Prvotriedne vyfarbená jeseň
Prvotriedne vyfarbená jeseň

Popod lanovku k Edelweißhütte

Auto parkujeme pri údolnej stanici lanovky Schneeberg Sesselbahn tesne pred desiatou hodinou. Je krásny jesenný deň s modrou oblohou a na koniec októbra s príjemnou teplotou. Úvahu skrátiť si lanovkou výšľap nenecháme dlho nahlodávať športovú motiváciu a vyrazíme popod lanovku peši. Chodník vedie okrajom lyžiarskeho svahu priamo hore. Listnaté stromy a smrekovce opadavé sú nádherne sfarbené, kontrastujú s ihličnanmi a idylku dotvárajú biele vápencové skaly Schneebergu s azúrovou oblohou v pozadí. Radosť šliapať.

Asi v polovici svahu sa chodník odpája z lyžiarskeho svahu a napojí sa na lesnú cestu, ktorá cik-cakuje pohodlnejším sklonom. Maťko s Kubkom však majú iný pohľad na vec, zbytočne si trasu nepredlžujú a šliapu radšej po lyžiarskom svahu ďalej. S Mišom sa však odpájam a decká nechám, nech si idú svoj variant.

Prevýšenie lanovky je asi 360 metrov. Pohodovým tempom nám to zaberie necelú hodinu. Na chate Edelweißhütte si dáme nápojovú prestávku a deti si vyjedia prvé zásoby z batôžkov. Vedľa chaty je detská šmykľavka podstavená vo svahu. Nenútene sa pri nej prechádza hlucháň. Neskôr sa odtacká a vyskočí na napájadlo. Chová sa ležérne a necháva sa fotiť.

Výhľad z Fadensteigu
Výhľad z Fadensteigu

Fadensteigom na Kaiserstein a na chatu Fischer Hütte

Pri chate končí Nördlicher Grafensteig, ktorý sme použili v inej jeho časti v jednom, z predchádzajúcich dielov nášho seriálu. Chodník nás najprv zláka z terasy, ale Kubko hlási, že to nie je správna cesta. Vrátime sa, chatu obídeme z druhej strany a napojíme sa na Fadensteig.

Trasa najprv vedie lesom. Je natoľko strmá, že aj rakúsky značkár usúdil, že cik-cak bude predsa len lepší nápad ako čistá diretissima. Kto by však čakal, že to bude výrazný rozdiel v sklone, prerátal by sa.

Keď chodník vylezie z lesa, začnú sa opatrne ukazovať prvé širšie výhľady. Jednak pomedzi skaly dolu k Almreserlhausu a údolia s mestečkom Puchberg am Schneeberg a jednak západnými smermi. V diaľke sa dá ľahko rozpoznať dominantný Ötscher.

Okolo nadmorskej výšky 1600 metrov je najzaujímavejšia časť výstupu. Vedie pomedzi skaly, občas je tu zaistenie oceľovým lanom. Celkovo však nejde o zásadnejšiu expozíciu alebo technickú náročnosť.

Úsek je pomerne krátky a strmo vystúpa cez skalný prah, nad ktorým sa charakter túry zmení na typicky hôľny, pripomínajúci Veľkú Fatru alebo Nízke Tatry. Čaká nás ešte asi 350 výškových metrov. Je to však nezáživné a čo je horšie, oprie sa do nás silný vietor.

Kubko s Maťkom zvládnu veľké dávky nadmorskej výšky aj vzdialenosti, neprekáža im sneženie ani dážď, no silný vietor je ich najmenej obľúbený živel. Niežeby nešliapali, no patrične na situáciu frflú.

Našťastie, táto časť výstupu potrvá len necelých 40 minút a sme v pohodlí Fischer Hütte. Je v nej nátresk, veď je víkend, jeden z posledných, keď je chata otvorená. Fischer Hütte je totiž v prevádzke len od polovice mája do polovice októbra.

Klosterwappen v pozadí
Klosterwappen v pozadí

Zostup nevýrazným rebrom okolo vrcholu Schauerstein

Keď skupine naznačím, že by sme mali ísť dať ťapáka na kríž na Klosterwappen, dostanem trojicu pohľadov, v ktorých vidieť zmes od zdesenia, cez pobúrenie až po nezáujem. S heslom Choose your battles wisely usúdim, že nebudem tlačiť na pílu a ideme dolu. Nie však rovnakou cestou, ale priamo na západ, dolu k nevýrazným rebrom okolo vrcholu Schauerstein, ktorý sa týči nad žľabom Wurzengraben.

Schauerstein je skalná trojvežička, ktorá zo žľabu vyzerá ako demoverzia Tre Cime v talianskych Dolomitoch. Rebro je v podstate neďaleký variant zostupu cez žľab. Chodníky sa stretnú neďaleko chaty horskej služby Heinrich-Krempel-Hütte.

Na čistinke nad chatou si dáme jedlo, ktoré sme si priniesli. Deti treba nakŕmiť pred menej záživnou časťou trasy, ktorá nás čaká. Predsa len je pokročilý čas.

Heinrich-Krepel-Hütte a Raxalpe v pozadí
Heinrich-Krepel-Hütte a Raxalpe v pozadí

Lesný traverz a návrat cez Fadenweg

Lesný chodník je sprvu veľmi pekný. Stromy nie sú veľmi nahusto a chodník len pozvoľne klesá. Ideme celkom rýchlo. Keď sa však napojíme na lesnú cestu, je to už trochu otrava, no aspoň je postup rýchly, môžeme ísť pohodlne vedľa seba a rozprávať sa. Stretneme tu partičku Slovákov, tak chvíľu pokecáme. Ponúknu nás nejakou pálenkou, no ja ako šofér zdvorilo odmietnem.

Z cesty odbočíme na Fadenweg, úzky lesný chodník, ktorý nás dovedie nazad k Edelweißhütte a potom rovnakou trasou zbehneme dole k autu ako sme ráno vyšli hore.

Záver

Trasa nie je veľmi dlhá, má len asi 15 kilometrov. Zato prevýšenia je opäť dosť (1250 m), no kto by chcel, môže si to uľahčiť lanovkou a ušetrí si 360 metrov. Aj pri pohodovom tempe a s pauzami na chatách nezaberie túra viac ako 8 hodín. Je preto vhodná na kratšie jesenné dni. Na rozdiel od mojich predošlých dvoch variantov sme tu nemuseli použiť čelovky.

Trasu možno odporučiť tiež starším deťom, pokiaľ sú outdoorovo skúsené. Jednak kondične a jednak aj s možnými poveternostnými živlami. Mladší Maťko ju ako 8-ročný zvládol úplne s prehľadom, no je pravda, že jeho výkonnosť je ďaleko nad bežnou pre jeho vek.

Prečítajte si ďalšie varianty výstupu na Schneeberg

Fotogaléria k článku

Najnovšie