Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Foto – Ľubo Mäkký
Foto – Ľubo Mäkký Zatvoriť

Správa Nový návštevný poriadok v Tatrách rozširuje možnosti pre skialpinizmus, no pridáva nové povinnosti a zakazuje vstup so psom do vysokohorského prostredia

Od polovice decembra začne v Tatrách platiť nový návštevný poriadok. Podrobnejšie sme sa pozreli na zmeny, ktoré čakajú turistov, hororolezcov, cyklistov, majiteľov psov a ďalších návštevníkov národného parku.

Okresný úrad v Prešove vydal vyhlášku o Návštevnom poriadku TANAP-u a jeho ochrannom pásme. Platí od polovice decembra 2023. Návštevný poriadok upravuje využívanie parku návštevníkmi, teda turistami, horolezcami, skialpinistami, bežkármi, vodákmi. Neupravuje činnosť tzv. profesistov, napr. horských vodcov a sprievodcov.

Čo mení nový poriadok

  • Končí turistika so psom vo vysokohorskom prostredí,
  • skracuje sa sezónna uzávera, no zatvárajú sa ďalšie trasy,
  • zavádza sa horolezectvo nižšej obťažnosti,
  • zavádzajú sa areály zimnej turistiky,
  • podstatne sa rozširujú možnosti výkonu skialpinizmu,
  • horolezcom pribudli tri mesiace uzávery,
  • predlžujú sa štyri cyklotrasy v dolinách,
  • horolezci a skialpinisti sa majú pred každou túrou zaregistrovať,
  • horolezci, skialpinisti a vodáci musia mať preukaz.

Celý dokument nájdete na tomto odkaze.
Dôležité mapy nájdete na konci tohto textu.

Turistika

Turista sa ako doteraz môže pohybovať len po vyznačených turistických, cykloturistických a náučných chodníkoch. Pribudli takzvané vyhradené miesta, kde môžete z chodníka zísť: 25 metrov v priestore vrcholu štítu, okolie stanice lanovky, horskej chaty a podobne. Ide o zlegalizovanie existujúceho stavu, keďže sú to miesta s vyššou koncentráciou ľudí, ktorí na nich relaxujú a nepostávajú len na turistických chodníkoch.

Oproti minulosti sa zmenilo vymedzenie času, kedy môžete byť na túre. Predtým to bolo hodinu po východe slnka a túru ste museli ukončiť hodinu pred západom slnka, dnes to je „v dennej dobe". Tá je definovaná ako doba od východu slnka až po jeho západ, na konkrétnej lokalite. Plusom je aj to, že po práci môžete smelo vyšliapať potme na Brnčalku či inú chatu, ak na nej budete ubytovaní. Musíte využiť najkratšiu trasu a nerušiť zvieratá.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Sezónna uzávera sa skracuje o dva týždne, platí od 1. novembra do 31. mája. Výnimkou je Juráňova dolina v Západných Tatrách, kam môžete ísť od 1. mája, a Symbolický cintorín pod Ostrvou v Mengusovskej doline, ktorý je neprístupný od 15. decembra do 30. apríla.

Opäť sa uzatvára červeno značený úsek Tatranskej magistrály od Triganu cez Popradské pleso, sedlo Pod Ostrvou, Batizovské pleso a Sliezsky dom, ktorý bol v zime otvorený len niekoľko rokov. Na magistrálu sa v tejto oblasti môžete dostať od Vyšných Hágov po žltej značke, ale od rázcestia Odbočka na Vyšné Hágy sa už po magistrále pokračovať nesmie.

Pribudla uzávera modro značenej trasy od Štrbského plesa k Chate pod Soliskom. V čase zimnej uzávery bude prístupná len lanovkou alebo keď bude v prevádzke zjazdovka.

Návštevný poriadok neobsahuje zoznam turistických chodníkov na území národného parku. V prílohách sú len tie, ktorých sa týka sezónna uzávera. Dokument hovorí, že zoznam turistických a náučných chodníkov je zverejnený na webovom sídle správy parku, no tam sme ho nenašli. Nedá sa tak pozrieť, či nepribudol alebo sa nezrušil nejaký chodník. Podľa našich informácií za dlhú dobu v TANAP-e pribudol iba krátky chodník k sútoku Tichého a Kôprového potoka. Je otvorený celoročne, dostanete sa sem po asfaltovej ceste od Podbanského.

Turistika so psom sa úplne ruší vo vysokohorskom prostredí

Oproti doterajšiemu stavu sa výrazne obmedzili lokality, kam sa môže vstupovať v doprovode psa alebo iného zvieraťa. Zoznam 65 lokalít, kam sa so psom nemôže ísť, sa nachádza v prílohe číslo päť. Dôvodom pre toto opatrenie je ochrana svišťa a kamzíka. Podobný zákaz platí aj na poľskej strane Tatier a v minulosti už platil aj v TANAP-e.

Kam sa napríklad môže: Bielovodská dolina po horáreň, Javorová dolina – po horáreň Pod Muráňom, cestou na Chatu pri Zelenom plese po Šalviový prameň, z Tatranskej Lomnice po Štart, zo Starého Smokovca po Hrebienok. Na Sliezsky dom z Tatranskej Polianky sa môže ísť po asfaltovej ceste. Po asfaltovej ceste môžete ísť aj od zastávky Popradské pleso, no nie až k plesu, len po Odbočku zimnej cesty.

Kôprová dolina je prístupná po Kmeťov vodopád, Tichá po Liptovský košiar. Tatranská magistrála je so psom prístupná len popod Západné Tatry, teda od Štrbského Plesa na západ. V Západných Tatrách môžete ísť napríklad po Ťatliakovu chatu, na Chatu pod Náružím, po asfaltovej ceste na Žiarsku chate či z Oravíc po rázcestie Pod Umrlou.

Mapu chodníkov so zákazom vstupu pre psy nájdete na konci tohto článku.

Nad Téryho chatou. Foto – Soňa Mäkká
Nad Téryho chatou. Foto – Soňa Mäkká

Pribudli areály zimnej turistiky

Zimná turistika je peší pohyb vykonávaný v chodeckom teréne kombináciou turistických výstupov, turistických zostupov a lyžovania v konkrétnych areáloch, pri ktorom môže byť využívaný skialpinistický výstroj, snežnice, stúpacie železá a snowboard, bežecké, backcountry, telemarkové a iné lyže. Povolená je od 15. decembra do 15. apríla kalendárneho roka v dennej dobe, bez doprovodu psa. Pozor, pri túrach cez Baranie sedlo, Priečne sedlo, Kartárikov žľab a Filmársky žľab musíte mať povinne skialpinistický alebo horolezecký výstroj.

Areálov je niekoľko, optimálne je pozrieť si ich na mapkách v prílohách návštevného poriadku, ich textový popis nájdete v prílohe č. 11. V skratke ide o záver Malej Studenej doliny, Veľkej Studenej doliny, vrcholy Predné Solisko a Patria, kam môžete ísť aj od vodopádu Skok, Baranie sedlo obojsmerne, Žabie plesá v Mengusovskej doline po Voliu vežu. Ďalší obojsmerný koridor vedie cez Filmársky žľab – Kartárikov žľab do Lomnického sedla.

V Západných Tatrách je areálom Žiarska dolina od chaty po Baníkov, po hrebeni po Plačlivô a Baranec. Ďalej lokalita doterajšieho skialpinistického areálu Červenec, kde môžete ísť na Babky, Malú a Veľkú kopu, Ostrô až do sedla Priehyba, na Sivý vrch už nie. Ďalší areál je záver Salatínskej doliny nad lyžiarskym strediskom po Salatín, Zadný Salatín a hrebeň Brestovej, a od Adamcule po Spálenú, Pachoľa, Baníkov a Hrubú kopu.

Mapy areálov zimnej turistiky nájdete na konci tohto článku.

Organizovaná vysokohorská turistika sa ruší a nahrádza sa tzv. horolezectvom nižšej obťažnosti, na ktoré musíte byť členom horolezeckého zväzu, mať povrdenie o absolvovaní príslušného kurzu a pred túrou sa zaregistrovať online.

Popradské pleso. Foto – Soňa Mäkká
Popradské pleso. Foto – Soňa Mäkká

Skialpinizmus

Skialpinizmus sa môže vykonávať od 15. decembra do 15. apríla v čase od 5-tej do 19-tej hodiny, a to na miestach vyhradených pre horolezectvo a v areáloch zimnej turistiky od obťažnosti S4 Traynardovej stupnice. Skialpinista sa musí vopred zaregistrovať podľa pokynov na webstránke tanap.sk (v úvode bude slúžiť na registráciu aplikácia Horskej záchrannej služby) a musí byť členom národného horolezeckého zväzu. Ide o dôležitú zmenu, ktorá zásadne rozširuje možnosti výkonu skialpinizmu oproti minulosti.

Z návštevného poriadku nie je úplne jasné, či sa každý lyžiar na skialpinistických lyžiach, ktorý pôjde na Téryho chatu či na Brnčalku, musí registrovať a byť členom horolezeckého zväzu, požiadali sme preto správu parku o spresnenie: „Vo vami spomínanom prípade sa činnosť nevníma ako skialpinizmus, ale ako pohyb v areáli zimnej turistiky, pre ktorý sú nastavené tiež podmienky. Registrácia v tomto prípade sa nevykonáva," povedal Peter Spitzkopf zo správy parku.

Mapu vyhradených miest pre skialpinizmus nájdete na konci tohto článku.

Horolezectvo

Horolezectvo sa môže vykonávať v dennej dobe, v období od 1. novembra do 15. apríla v čase od 5:00 do 19:00 hod, čo je oproti pôvodným návrhom posun k lepšiemu.

Pribudla však sezónna uzávera a súčasne sa zrušili niektoré lokality, na ktorých predtým mohli pôsobiť. Slovenský horolezecký spolok JAMES chce iniciovať revíziu návštevného poriadku. Kritizujú správu parku, že nedodržala dohody z rokovaní počas tvorby návštevného poriadku.

Hlavným problémom sú podľa predsedu Antona Paceka nové obmedzenia v lokalitách, kde bolo doteraz povolené vykonávať horolezectvo. Ide napríklad o rameno Kriváňa, východnú stenu Predného Soliska, časť Bielovodskej doliny vrátane často lezených ľadov a severné steny hlavného hrebeňa Vysokých Tatier, napr. stena Čierneho štítu. Taktiež rozporuje nepovolenie boulderingu na celom území parku, ako aj povinnosť registrácie vo webovej aplikácii na stránke TANAP-u, resp. dočasne v aplikácii HZS.

Horolezci sa musia preukázať platným preukazom svojho národného horolezeckého zväzu. Správy parku sme sa pýtali, čo sa myslí pod „svojím národným horolezeckým zväzom", či môže byť napríklad Slovák žijúci v ČR členom Českého horolezeckého svazu, alebo ak žije v Rakúsku, členom OEAV, a ako má postupovať zahraničný návštevník, ak v jeho krajine nie je národný horolezecký zväz.

„Formulácia ‚pod svojim národným horolezeckým zväzom′ môže evokovať, že by to malo byť tak, že Slovák musí mať slovenskú, Maďar maďarskú. Ale môže sa to chápať aj tak, že pod ‚svojím′ sa rozumie národná asociácia, ktorej je členom," hovorí Peter Spiztkopf zo správy parku. Ako príklad uvádza rakúsky OEAV, ktorý využívajú viaceré krajiny, vrátane Slovenska. „Správa TANAP-u túto filozofiu zapracovávala do dokumentu od samého začiatku v tomto zmysle a tak to bude vyhodnocovať aj pri kontrolnej činnosti."

Dokument rozlišuje medzi tzv. horolezectvom vyššej obťažnosti a nižšej obťažnosti, ktorá je v podstate nahradenie vysokohorskej turistiky. Zmenili sa podmienky jej vykonávania. Predtým išlo o aktivitu Klubu slovenských turistov (KST) alebo Slovenského vysohorského turistického spolku (SVTS) a turista musel mať preukaz klubu, absolvovaný kurz vysokohorskej turistiky a na túru mohol ísť iba v sprievode inštruktora. Podľa aktuálnych podmienok musí mať preukaz horolezeckého zväzu a potvrdenie o absolvovaní základného výcviku od oprávnenej osoby. Tu návštevný poriadok odkazuje na paragraf o športovom odborníkovi v zákone o športe.

Mapu vyhradených miest pre horolezctvo nájdete na konci tohto článku.

Na bicykli do Ždiaru z Tatranskej Kotliny. Foto – Roman Matkovčík
Na bicykli do Ždiaru z Tatranskej Kotliny. Foto – Roman Matkovčík

Cykloturistika

Jazdiť na bicykli sa môže len v dennej dobe, okrem ciest I., II. a III. triedy a miestnych komunikácií. Bicyklovať môžete po vyhradených miestach, ktoré sú uvedené v prílohách návštevného poriadku, a po vyznačených cyklotrasách, ktoré si máte nájsť na webstránke parku. My sme ich tam nenašli.

Pozitívom je predĺženie štyroch cyklotrás: V Bielovodskej doline sa predĺži cyklotrasa po horolezecké táborisko, v Kôprovej doline sa predĺži cyklotrasa od Kmeťovho vodopádu prístrešok pod Garajovou dolinou. Prístupná bude aj Javorová dolina, podľa mapky po horáreň Pod Muráňom.

V oravskej časti Tatier sa cyklistom mala sprístupniť takmer celá Bobrovecká dolina, pravdepodobne aj Tichá dolina minimálne po horáreň. V textovej časti návštevného poriadku sú vo vyhradených miestach (okrem vyznačených cyklotrás) uvedené v Západných Tatrách Žiarska dolina, Zuberec – Ťatliakova chata, Látaná dolina, Oravice – Bobrovecká dolina. Žiaľ, kde presne sa v dolinách sa musíte otočiť, sa z mapky veľmi ťažko dešifruje, po viacnásobnom priblížení je nečitateľná.

Ostatné

Stanovať a bivakovať sa môže len na táborisku pod Vysokou v Bielovodskej doline, a to len ako súčasť viac dní trvajúceho skialpinistického alebo horolezeckého prechodu.

Návštevný poriadok po prvý krát upravuje geocaching. Uvádza, že sa môže vykonávať len v období od 1. júna do 31. októbra, no hneď nižšie sa píše, že v období zimnej sezónnej uzávery možno geocaching vykonávať len na takých chodníkoch, ktoré nie sú sezónne uzavreté. Všetky miesta pre novo zriaďované skrýše musia byť vopred odsúhlasené správou parku.

Bežecké lyžovanie možno vykonávať v areáli bežeckého lyžovania Štrbské Pleso na tratiach pre bežecké lyžovanie a na vyhradených miestach pre bežecké lyžovanie, ktoré sú vymenované v prílohách. Okrem toho sa môžete na akýchkoľvek lyžiach pohybovať v areáloch zimnej turistiky.

Vodná turistika sa vykonáva na rieke Belá a na Studenom potoku, je povolená len vodákom organizovaným v príslušnom zväze. Splavovať môžete na kajaku K1 a kanoe C1, a na raftových člnoch, pričom v raftovom člne musí byť sprievodca. Na splav musí byť dostatočná výška vodnej hladiny a v celej dĺžke splavovaného úseku nesmie byť bobria hrádza.

Vybrané mapy a nákresy z príloh návštevného poriadku

Areály zimnej turistiky

Areál zimnej turistiky Studené doliny - Dolina Zeleného plesa
Areál zimnej turistiky Studené doliny - Dolina Zeleného plesa
Areál zimnej turistiky Mlynická dolina a Patria
Areál zimnej turistiky Mlynická dolina a Patria
Areál zimnej turistiky Mengusovská dolina
Areál zimnej turistiky Mengusovská dolina
Areál zimnej turistiky Žiarska dolina
Areál zimnej turistiky Žiarska dolina
Areál zimnej turistiky Červenec
Areál zimnej turistiky Červenec
Areál zimnej turistiky Salatínska dolina
Areál zimnej turistiky Salatínska dolina
Areál zimnej turistiky Zelená dolina
Areál zimnej turistiky Zelená dolina

Sezónne uzavreté chodníky

Chodníky so sezónnou uzáverou
Chodníky so sezónnou uzáverou

Chodníky, kde je zakázaný vstup pre psov

Chodníky so zákazom vstupu so psom
Chodníky so zákazom vstupu so psom

Horolezectvo a skialpinizmus

Vyhradené miesta pre horolezectvo a skialpinizmus
Vyhradené miesta pre horolezectvo a skialpinizmus

Fotogaléria k článku

Najnovšie