Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa pripravená pre turistov
Útulňa pripravená pre turistov Zatvoriť

Útulňa Koliba pod Vyšným Šiprúnskym sedlom

Menšia útulňa stojí na mieste starého salaša pod Vyšným Šiprúnskym sedlom vo Veľkej Fatre na liptovskom hrebeni neďaleko Malinného brda nad Ružomberkom. Pojme asi desať ľudí a neodporúčame s ňou rátať v zime, pretože nemá vykurovacie teleso.

Poloha
Veľká Fatra: pod Vyšným Šiprúnskym sedlom 230 metrov na severovýchod do záveru Čutkovskej doliny
Nadmorská výška
1275 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.03117 ° SŠ
dĺžka: 19.226 ° VD
» Mapa
Nocľah
štyria ľudia na podlahe + šesť ľudí v podkroví s vlastným spacím vakom a karimatkou
Prevádzka
trojsezónna (zámerne bez vykurovacieho telesa)
Voda
prameň Čutkovského potoka asi 130 m na severozápad pomedzi stromy do úžľabia
Kontakt
Občianske združenie Sloboda pohybu
Šuľany 6
930 33 Horný Bar
oz(zavinac)slobodapohybu.sk
https://slobodapohybu.sk

Na mieste starého salaša pod Vyšným Šiprúnskym sedlom, ktorý vyhorel približne v roku 2004, postavilo OZ Sloboda pohybu útulňu – tradičný zrub v rámci obnovy pôvodnej koliby.

Poloha

Koliba stojí v závere Čutkovskej doliny, 150 m pod Vyšným Šiprúnskym sedlom. Je teda kúsok pod značkovanými chodníkmi, ale dá sa povedať, že sa tu križujú trasy: červená Podsuchá – Černová a zelená Ružomberok – Smrekovica. Útulňa nahrádza prakticky nepoužiteľný zrub pod Šiprúňom, navyše toto je univerzálnejšia poloha. Slúži hrebeňovkárom Veľkej Fatry, ktorí buď vychádzajú z Ružomberka, Černovej, alebo Vlkolínca, prípadne ako nocľah pre tých, ktorých v smere od Smrekovice prikvačí noc. Z Ružomberka sem trvá výstup 3,5 až 4 hodiny.

Okrem zahustenia siete útulní vo významnom slovenskom pohorí, bolo miesto zvolené aj preto, že pri zlých snehových podmienkach tu pravidelne uviazli turisti v smere na Smrekovicu. Ak budú mať možnosť ukryť sa pod strechou v závetrí, zvýši sa šanca, že ich HZS vyzdvihne z terénu bez úhony.

V zime sa neodporúča ísť k útulni priamo od smerovníka na Vyšnom Šiprúnskom sedle, lebo to znamená križovať žľab, ktorý by mohol byť za istých okolností lavinózny. Je lepšie ísť z chodníka priamo po spádnici (HZS plánuje vyznačiť odbočku tyčovaním).

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Objekt

Zrub so základmi 4×2,4 metra, postavený dôsledne tradičnými metódami, na 95 % s ručným náradím (o zážitku z dobrovoľníckej výstavby bude k dispozícii ešte samostatná reportáž). Z praktických dôvodov bol zvolený tvar s previsom nad dvierkami, aby sa pred dažďom chránili brvná z náveternej strany, čo znamená, že má trochu podpoliansku siluetu. Strecha je pokrytá šindľami z červeného smreka.

Spí sa na zemi na udupanej hline, kde je miesto pre štyroch ľudí. Od jari 2024 pribudne podlaha podkrovia, ktorá zvýši kapacitu na najmenej 10 ľudí. Útulňa je trojsezónna, s pieckou sa nepočíta. Podľa jednej verzie pôvodná koliba vyhorela práve kvôli neopatrnosti pri kúrení.

Na jar sa plánuje výstavba latríny, dokončí sa podmurovka základových zrubov kameňmi a keď stavba “sadne”, budú zaizolované škáry.

Na obnovu koliby prispela Nadácia Ekopolis a Horalky od Sedity, Kamzík 1000+ a individuálni darcovia.

Voda

Prameň je vzdialený necelých 130 metrov, treba ísť od vchodu zrubu výrazným chodníčkom dolu, voda je zachytená do kovových žľabov. Slúžia primárne na napájanie stáda čiernych škótskych kráv, ktoré sa tu pasú bez pastiera. Boli zvedavé, ale nie agresívne (ak nerátame, že raz zdemolovali stavenisko). Pri prameni sme našli tiež stopy medveďa.

Fotogaléria k článku

Najnovšie