Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Núdzová miestnosť na rohu bývalej hornej stanice lanovej dráhy z Tureckej na Líšku
Núdzová miestnosť na rohu bývalej hornej stanice lanovej dráhy z Tureckej na Líšku Zatvoriť

Bivak Bývalá stanica lanovky na Líške

V starej budove bývalej hornej stanice lanovej dráhy pod vrchom Líška sa dá v prípade núdze schovať pred nepriazňou počasia. Vzhľadom na jej polohu iba 1,5 km od vrcholu Krížnej má strategickú polohu pri Ceste hrdinov SNP (E8) a Veľkofatranskej magistrále. Dá sa do nej rýchlo zbehnúť pri nečakanej búrke alebo sa na pár minút schovať a zohriať počas chladných zimných dní.

Poloha
Veľká Fatra: bývalá horná stanica lanovej dráhy (vyhorela) pod vrchom Líška pri rázcestí modrej a žltej značky
Nadmorská výška
1376 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.866111 ° SŠ
dĺžka: 19.089824 ° VD
» Mapa
Nocľah
maximálne 3 osoby s vlastným spacím vakom a karimatkou
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Rúrka bývalého vodovodu lanovej dráhy pri núdzovej miestnosti
Kontakt
Horská záchranná služba Veľká Fatra
Mišúty č. 504
976 39 Donovaly
048/4199724
vfatra(zavinac)hzs.sk
Dalšie info
núdzová miestnosť zriadená Horskou záchrannou službou Veľká Fatra

Poloha a prístup

Núdzová miestnosť sa nachádza priamo pri turistickom smerovníku „Pod Líškou“. Stretáva sa tu žltá turistická značka vedúca z obce Turecká a modrá turistická značka vedúca zo Starých Hôr na Krížnu (cez Majerovu skalu). Núdzová miestnosť sa nachádza v suteréne bývalej hornej stanice sedačkovej lanovej dráhy. K miestnosti vás navedie žltá šípka umiestnená na budove. Ďalšia značka sa potom nachádza priamo na dverách útulne. K útočisku sa dá dostať po modrej značke z vrchu Krížna (1,5 km, asi 20 minút), po modrej značke cez Majerovu skalu z obce Staré Hory (6 km, 2 hodiny) a z obce Turecká po žltej značke (3,3 km, 2 hodiny).

Núdzová miestnosť

Miestnosť má rozmer zhruba 2 x 3 m. Vo vnútri sa nachádza jedna drevená pričňa a lavička. V núdzi sa tu vyspia traja ľudia (jeden na prični a dvaja na zemi). Samozrejme, je nutné mať svoju vlastnú výstroj na noc. Steny však človeka dobre ochránia pred vetrom, ktorý vie byť na hrebeňoch Hôľnej Fatry dosť nepríjemný. V zimných mesiacoch treba počítať s tým, že dvere budú čiastočne zafúkané snehom a dnu sa budete musieť najskôr prekopať prinesenou lopatou.

Voda

Na rohu drevenej chatky Horskej služby (nie bývalej lanovky) by sa mala nachádzať rúrka s tečúcou vodou, no neviem potvrdiť funkčnosť prameňa, lebo bol pod snehom. Ďalšie pramene v blízkosti sa nachádzajú v okolí Rybovského sedla a na Kráľovej studni.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš