Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Núdzová miestnosť na rohu bývalej hornej stanice lanovej dráhy z Tureckej na Líšku
Núdzová miestnosť na rohu bývalej hornej stanice lanovej dráhy z Tureckej na Líšku Zatvoriť

Bivak Bývalá stanica lanovky na Líške

V starej budove bývalej hornej stanice lanovej dráhy pod vrchom Líška sa dá v prípade núdze schovať pred nepriazňou počasia. Vzhľadom na jej polohu iba 1,5 km od vrcholu Krížnej má strategickú polohu pri Ceste hrdinov SNP (E8) a Veľkofatranskej magistrále. Dá sa do nej rýchlo zbehnúť pri nečakanej búrke alebo sa na pár minút schovať a zohriať počas chladných zimných dní.

Poloha
Veľká Fatra: bývalá horná stanica lanovej dráhy (vyhorela) pod vrchom Líška pri rázcestí modrej a žltej značky
Nadmorská výška
1376 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.866111 ° SŠ
dĺžka: 19.089824 ° VD
» Mapa
Nocľah
maximálne 3 osoby s vlastným spacím vakom a karimatkou
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Rúrka bývalého vodovodu lanovej dráhy pri núdzovej miestnosti
Kontakt
Horská záchranná služba Veľká Fatra
Mišúty č. 504
976 39 Donovaly
048/4199724
vfatra(zavinac)hzs.sk
Dalšie info
núdzová miestnosť zriadená Horskou záchrannou službou Veľká Fatra

Poloha a prístup

Núdzová miestnosť sa nachádza priamo pri turistickom smerovníku „Pod Líškou“. Stretáva sa tu žltá turistická značka vedúca z obce Turecká a modrá turistická značka vedúca zo Starých Hôr na Krížnu (cez Majerovu skalu). Núdzová miestnosť sa nachádza v suteréne bývalej hornej stanice sedačkovej lanovej dráhy. K miestnosti vás navedie žltá šípka umiestnená na budove. Ďalšia značka sa potom nachádza priamo na dverách útulne. K útočisku sa dá dostať po modrej značke z vrchu Krížna (1,5 km, asi 20 minút), po modrej značke cez Majerovu skalu z obce Staré Hory (6 km, 2 hodiny) a z obce Turecká po žltej značke (3,3 km, 2 hodiny).

Núdzová miestnosť

Miestnosť má rozmer zhruba 2 x 3 m. Vo vnútri sa nachádza jedna drevená pričňa a lavička. V núdzi sa tu vyspia traja ľudia (jeden na prični a dvaja na zemi). Samozrejme, je nutné mať svoju vlastnú výstroj na noc. Steny však človeka dobre ochránia pred vetrom, ktorý vie byť na hrebeňoch Hôľnej Fatry dosť nepríjemný. V zimných mesiacoch treba počítať s tým, že dvere budú čiastočne zafúkané snehom a dnu sa budete musieť najskôr prekopať prinesenou lopatou.

Voda

Na rohu drevenej chatky Horskej služby (nie bývalej lanovky) by sa mala nachádzať rúrka s tečúcou vodou, no neviem potvrdiť funkčnosť prameňa, lebo bol pod snehom. Ďalšie pramene v blízkosti sa nachádzajú v okolí Rybovského sedla a na Kráľovej studni.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie