Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Príbehy zvierat

Kniha z vydavateľstva DAJAMA od Ivana Kňazeho prináša príbehy zvierat, obohatené o zvieracie emócie, spôsob ich vzájomnej komunikácie, resp. ako sa autor sám snažil pochopiť ich správanie počas dlhoročného sledovania v ich reálnom prostredí.

Výrobca
Ivan Kňaze, vydavateľstvo DAJAMA
Typ
populárno-vedecká publikácia
Materiály
kriedový papier, pevná väzba
Hmotnosť
470 g
Infocena
17,95 €
Obchody
https://dajamabooks.sk/produkt/pribehy-zvierat/

Čitatelia časopisu Krásy Slovenska poznajú Ivana Kňazeho z článkov o zvieratách v tomto periodiku. V úvodných slovách svojej knihy nás autor pozýva do svojho sveta, sveta tuláka našou prírodou. Trávi v nej už takmer 60 rokov. No bude najlepšie, ak použijem jeho vlastné slová:

"Ako chlapec som z domu utekal za vtákmi, aj keď som vedel, že ma otec potom zbije. Neurobil som robotu, ktorú mi prikázal. Mali sme gazdovstvo, to bol náš chlebík, roboty bolo vyše hlavy. No neskôr otec pochopil, že vtáky naozaj milujem tak ako on, veď ich aj doma choval, mali sme to obaja asi v krvi." Ďalšie jeho vyznanie si prečítajte už sami, v knihe je ich viacero.

Technické údaje

Kniha vyšla vo vydavateľstve DAJAMA v roku 2022 ako 465. publikácia. Počet strán je 96. Rozmery sú 210 x 210 mm a väzba je tvrdá.

Rozdelenie do kapitol

Kniha je rozdelená do 22 kapitol, každá sa venuje jednému druhu resp. skupine zvierat v rozsahu štyroch strán vrátane farebných fotografií. Už samotné názvy kapitol nás uistia, že to bude zaujímavé čítanie plné zvieracích emócií, ktoré človek číta svojou vlastnou človečinou. Každá kapitola je uvedená dvomi - tromi vetami, vystihujúcimi konkrétny zvierací druh, prípadne aj autorov vzťah k nemu. Text dopĺňajú fotografie zvierat v konkrétnych životných situáciách - napr.: kuna ovoniavajúca salamandru škvrnitú - nechytí ju kvôli jedovatým žľazám na tele salamandry. Dozvieme sa aj o lesníkoch a poľovníkoch, priateľoch autora, s ktorých pomocou (napr. ubytovanie po chatách a informácie o zvieratách) Ivan Kňaze trávil svoj tulácky čas.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tu je niekoľko kapitol zo sledovania milostného života zvierat:

  • Rys zapálený láskou,
  • Milovanie vo vode,
  • Medveď na záletoch,
  • Láska pri brlohu,
  • V svadobnom revíri veverice,
  • Vzdorovitá lasica,
  • Svadobné chvíle líšok,
  • Zajačí voľný ring,
  • Rodičia myslia na svoje deti.

Múdry jazvec

Pozorovanie jazveca v jednej lokalite na myjavských lazoch na Blanárovom vrchu, kde sa jazvec - samotár "presťahoval" zo svojej diery nad potokom do novej diery v jabloňovom sade, aby bol bližšie k obľúbenej pochúťke - napadaným jablkám. Celý príbeh si dočítajte sami.

Vzdušný pirát

Niekoľko momentov zo života jastraba krahulca, "najrýchlejšieho a vznešeného lovca a vzdušného piráta" loviaceho v Jasenianskej doline pod Latiborskou hoľou. Ako čaká nevidený na drobnejšie vtáky a ako zaútočí aj na väčšieho vtáka orešnicu. Ako to dopadlo, čítajte sami.

Posledná kapitola Stretnutie medveďa s človekom obsahuje niekoľko autorových stretnutí s medveďom v konkrétnych lokalitách. Upriami pozornosť na zmenu v správaní, ktoré môže byť nebezpečné. S medveďom sa stretneme aj v kapitole Medveď na záletoch.

Záver

Kniha je písaná veľmi poeticky a láskavo, zaujme aj detského čitateľa. Príbehy prezradia viac o skutočnom živote zvierat, ako stránky bežných učebníc. Preto ju odporúčam aj do učiteľskej knižnice.

Najnovšie