Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Kráľova skala. Foto – Ľubomír Mäkký
Kráľova skala. Foto – Ľubomír Mäkký Zatvoriť

Basecamp Výhľady z Krížnej, skialp v Malej Fatre, náučný chodník nad Novou Baňou a okruh zo Ždiaru

V tomto vydaní basecampu vás pozývame na Krížnu, kam môžete bez obáv vziať trénované deti, aj do menej známych zákutí v ľubochnianskej časti Veľkej Fatry. Cez hrebeň Spišskej Magury sa dostanete na prehliadku obce Osturňa so zachovalou goralskou architektúrou, nad Novou Baňou si môžete prejsť náučný chodník Zbojnícke studničky.

Aktuálne

Tip na túru

Vrchol Rokoša na kraji Strážovských vrchov je populárnym turistickým cieľom. Vladimír Mikuš sa naň vybral z Dolných Vesteníc, túru zakončil v Diviackej Novej Vsi. Samotný vrchol neposkytuje výhľady, no len dve minúty chôdze od neho je pamätník venovaný Ľ. Štúrovi a A. Dubčekovi, od ktorého je pekný polkruhový výhľad. Ďalšie pekné výhľady sú z kopca Čihoc, na túre potešia aj krajinársky pekné časti so skalami a borovicami.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšie tipy

  • Pohronský Inovec: V okolí Novej Bane pribudlo v posledných rokoch viacero noviniek pre turistov, ako napríklad náučný chodník Zvonička a modro značená trasa, spájajúcu mestá Nová Baňa a Žarnovica. V novembri 2016 pribudol náučný chodník Zbojnícke studničky, ktorý spája oblasť Kohútova s Tajchom, prešiel ho Vladimír Kobza. Zaujímavý je aj Banský náučný chodník, ktorý otvorili v roku 2019. Náučný chodník Zbojnícke studničky v Novej Bani

  • Veľká Fatra: Martin Birka sa vybral do menej navštevovaných častí národného parku Veľká Fatra v takzvanej ľubochnianskej vetve. Tým, ktorých lákajú práve menej známe lokality, odporúča zaujímavý tajomný vrchol Kopa nad budúcim tunelom Korbeľka, výhľadový hrebeň Magury a kolibu Príslop ležiacu na krásnej horskej lúke.
    Severným cípom VF: Kopa, Nolčovská Magura a Smrekové

  • Spišská Magura: Roman Matkovčík sa vydal cez hrebeň Spišskej Magury na prehliadku "živého skanzenu" - obce Osturňa. Na trase je Osturnianskemu jazeru Mišku Kovaľa, pri dobrej dohľadnosti sa odkryjú výhľady na hrebeň Belianskych Tatier, časť Vysokých Tatier v Poľsku, a na kopčeky Zamaguria.
    Osturňa – okruh zo Ždiaru cez Jazero

Tip na túru s deťmi

Veľká Fatra je vhodne umiestnené pohorie, z ktorého dovidíte na všetky svetové strany. Prispieva k tomu jej hôľnatý charakter, napokon aj z bralnatej časti sú pekné výhľady. Nadmorská výška je už taká, aby sme sa dostali nad inverziu alebo na sneh, zároveň nám však výšľap z doliny na vrchol nezaberie až tak veľa času.

My sme s deťmi absolvovali prakticky celodennú túru (v intenciách denného svetla) z Tureckej cez Úplaz k rázcestiu a po hrebeňovej červenej značke na Krížnu. Sú odtiaľ nádherné výhľady na Tlstú, Lysec, Lúčanskú aj Krivánsku časť Malej Fatry, Vysoké a Nízke Tatry. Zostup do Tureckej je pomerne strmý, vedie po zjazdovke bývalého lyžiarskeho strediska.

Skialp

Ľubo Mäkký pozýva na nenáročnú skialpovú túra na horskú chatu v Malej Fatre z Turca, vhodnú pre začiatočníkov aj zdatnejšie deti. Výšľap má takmer tisíc výškových metrov, ležérnym tempom trvá necelé tri hodiny, trasa nie je ohrozovaná lavínami a má južnú orientáciu. Zjazd ide bývalou zjazdovkou, neskôr širokou lesnou cestou.

Vypočujte si

O výbere skialpových lyží a starostlivosti o ne sme sa rozprávali s Viktorom Devečkom a Broňou Brtáňovou, ktorí na Liptove navrhujú a vyrábajú lyže pod značkou Forest Skis.

HIKING.SK podcast

Z fotogalérie

Putovanie za slnkom
Putovanie za slnkom – Foto: Galéria / Roman Ozorák

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ prevažne polooblačno, v Žilinskom kraji a na východe postupne prevažne veľká oblačnosť. Ojedinele, v Žilinskom a Prešovskom kraji na viacerých miestach sneženie alebo snehové prehánky, v polohách do cca 500 m miestami dážď. Najnižšia nočná teplota 0 až -5, v údoliach miestami -6 až -11 st. Najvyššia denná teplota 0 až 5, v južnej polovici západného a ojedinele aj na juhu stredného Slovenska 5 až 8 stupňov.

V nedeľu bude polojasno až oblačno, v nižších polohách lokálne hmla alebo nízka oblačnosť. Na severe a východe ojedinele mrholenie alebo slabý dážď, vo vyšších polohách sneženie. Najnižšia nočná teplota +2 až -3, v údoliach ojedinele okolo -5 st. Najvyššia denná teplota 3 až 8, v Žilinskom kraji a na východe miestami okolo 1 stupňa

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Na horách platí 2. stupeň lavínového nebezpečenstva.

Vysoké a Západné Tatry
Červeno značený chodník od Hrebienka smerom do Studených dolín je uzavretý, obchádzka vedie spodným chodníkom okolo Bilíkovej chaty.

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
V severných žľaboch centrálneho hrebeňa Nízkych Tatier sa nachádza veľké množstvo nafúkaného nestabilného snehu, hrozí zvýšené nebezpečenstvo lavín.

Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Malá Fatra
Nad pásmom lesa HZS odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Úsek hrebeňa Suchý - Malý Kriváň - Bublen nie je vyznačený zimným tyčovým značením! Stohová skratka (žltá značka) je zatvorená.

Vtáčnik
Žltá značka medzi rázcestiami Horný dom a Kláštorská skala je sezónne uzavretá od 15. 9. do 31. 12.

Kysuce
Správa CHKO Kysuce informuje, že v dôsledku veternej kalamity sú v súčasnosti turistické chodníky v prírodných rezerváciách Veľký Polom a Klokočovské skálie nepriechodné. Odporúčajú vyhnúť sa týmto trasám, kým nedôjde k ich spriechodneniu.

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš