Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Zimné Vlačuhovo. Foto Soňa Mäkká
Zimné Vlačuhovo. Foto Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Ako vypnúť počas vrcholiaceho predvianočného zhonu? Prinášame tipy na krátke túry v okolí väčších miest

Vianočné prípravy vrcholia, mnohí však aj počas týchto dní vybehnú aspoň na krátky výlet. Ak sa vám to nepodarí cez víkend, môžete naše tipy v okolí väčších miest využiť napríklad na svätoštefanskú túru. Prinášame pekné ciele v okolí Banskej Bystrice, Nitry, Bratislavy, Popradu, Žiliny, Liptovského Mikuláša, Košíc a Brezna.

Aktuálne

  • V doline Tiesňavy pri Stratenej v Slovenskom raji došlo k svahovému zosuvu, pri ktorom sa zosunul celý svah s turistickým chodníkom aj zaisťovacími reťazami. Dolina bude dlhodobo uzatvorená. (hzs)

  • Múzeum TANAP-u v Tatranskej Lomnici bude zatvorené do 26. decembra z prevádzkových dôvodov. Informovala o tom správa parku. Múzeum bude zatvorené aj 1. 1. 2024.

  • SHMÚ vydal na piatok a sobotu výstrahu pred silným vetrom na horách. Fúkať bude vietor v nárazoch do 37 m/s. Platí najmä pre Tatry, Nízke Tatry, Malú a Veľkú Fatru, Oravu, Kysuce a okolie Banskej Bystrice.

Banská Bystrica

V okolí Banskej Bystrice a Donovál je viacero pekných lokalít s horskými lúkami, vhodnými na bežkovanie neupraveným terénom. Jednou z nich je Vlačuhovo nad obcou Moštenica. Z lúk so solitérnymi listnatými stromami sú pekné výhľady na nízkotatranskú Prašivú či Ľubietovský Vepor.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Nitra

Kam sa vybrať v slnečný zimný, no veľmi krátky deň? Ak vám vyhovuje okolie Nitry, dobrou možnosťou je hrad Gýmeš (Jelenec) z Kostolian pod Tribečom. Túra zaberie asi dve hodiny, no výhľady na Studenom hrade a objavovanie zákutí zrúcaniny potrebný čas pokojne aj zdvojnásobia.

Bratislava

Alebo pel-mel z výšľapu zo Záhorskej Bystrice do Krasnian. Pozrieme si Vilmošove vodopády. Navštívime zrekonštruovaný areál Malý Slavín. Pohľadáme pozorovateľňu zvierat Vydrica. Prejdeme kúsok pretrasovanej červenej značky. A napokon zídeme do Krasnian na MHD.

Liptovský Mikuláš

Z lesoparku Háj-Nicovô nad Liptovským Mikulášom vedie ponad obec Smrečany upravený bežkársky okruh vrátane stopy. Ide o nenáročný výlet po liptovských lúkach, respektíve poliach, s kruhovými výhľadmi na Západné aj Nízke Tatry.

Brezno

Veľmi pekný výhľadový okruh z priesmyku Vagnár cez Pohanské a Diel po žltej a zelenej značke. Túra je nenáročná, na Dedečkovej chate je aj malý detský kútik. Lokalita je vhodná aj pre bežkárov, pravidelne tu bývajú upravené trate. Chata je otvorená cez sviatky, víkendy a denne od 25.12.

Žilina

Cez sviatočné dni sa môžete vybrať na populárnu Chatu pod Suchým v Malej Fatre. Trasa začína v Nezbudskej Lúčke a vedie hrebeňom okolo Starého hradu s pekným pohľadom na Domašínsky meander Váhu.

Poprad

Počas zimnej sezónnej uzávery vo Vysokých Tatrách sú v kurze najmä horské chaty či vodopád Skok, no veľmi pekné výhľady ponúka menej frekventovaná trasa cez sedlo Malej Svišťovky. Na prechod si treba vyhradiť dostatok času, zaberie celý krátky zimný deň, ak teda nechcete v polovici túry použiť na zostup lanovku. Jedným z lákadiel pre deti môže byť aj to, že počas nej vystriedate všetky štyri farby značených trás.

Košice

Kratší výlet z Folkmarského sedla na kopec Šľuchta za peknými výhľadmi na vodnú nádrž Ružín s masívom známeho Sivca a na Bujanov.

Prečítajte si

Nachystal som si vražedné nástroje a idem vyloviť kapra z vane. DOČERTA, KDE JE TEN KAPOR? Vaňa bez vody a kapra nikde. Jáj, že my sme ho včera vyložili aj s debničkami do skladu! No ten už veru čerstvý nebude, vravím si. Ešte šťastie, že je v sklade poriadna zima. Nenápadne beriem kľúče a šup sa dolu do skladu. Už to mám vymyslené. Poviem, že nechcem narobiť v kuchyni špinu a pôjdem ho akože zabiť za chatu. Lenže chyba. Kapor v sklade nie je.

Vypočujte si

Vianočné čítanie na pokračovanie z legendárnej humornej knihy z horolezeckého prostredia Smiech na lane od Ivana Baja.

HIKING.SK podcast

Z fotogalérie

Lysohorské ránko
Lysohorské ránko – Foto: Galéria / Jan Vašut

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ oblačno až zamračené, na mnohých miestach sneženie alebo dážď so snehom, v západnej polovici v nižších polohách miestami aj dážď. Najnižšia nočná teplota 1 až -4, v údoliach ojedinele okolo -6 st. Najvyššia denná teplota 1 až 6, v Žilinskom kraji, na Horehroní, Spiši a krajnom severovýchode okolo -1 st. Bude fúkať vietor v nárazoch miestami na západe a severe okolo 17 m/s. Na horách nad pásmom lesa búrlivý vietor až víchrica.

V nedeľu opäť na mnohých miestach sneženie alebo dážď so snehom, na juhozápade a cez deň postupne v polohách do cca 1000 m dážď. Najnižšia nočná teplota -3 až -8, na západe a juhu miestami okolo -1 st. Najvyššia denná teplota 1 až 6, na západe a juhu miestami 6 až 11 st. Vo vysokých polohách búrlivý vietor až víchrica.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Na horách platí 2. stupeň lavínového nebezpečenstva. Vo všetkých vyššie položených pohoriach počítajte so šmykľavými chodníkmi.

Vysoké a Západné Tatry
Červeno značený chodník od Hrebienka smerom do Studených dolín je uzavretý, obchádzka vedie spodným chodníkom okolo Bilíkovej chaty.

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
V severných žľaboch centrálneho hrebeňa Nízkych Tatier sa nachádza veľké množstvo nafúkaného nestabilného snehu, hrozí zvýšené nebezpečenstvo lavín.

Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Malá Fatra
Nad pásmom lesa HZS odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Úsek hrebeňa Suchý - Malý Kriváň - Bublen nie je vyznačený zimným tyčovým značením! Stohová skratka (žltá značka) je zatvorená.

Vtáčnik
Žltá značka medzi rázcestiami Horný dom a Kláštorská skala je sezónne uzavretá od 15. 9. do 31. 12.

Slovenský raj
V doline Tiesňavy pri Stratenej došlo k svahovému zosuvu, pri ktorom došlo k zosunutiu celého svahu s turistickým chodníkom aj zaisťovacími reťazami. Dolina bude dlhodobo uzatvorená. Roklina Suchá Belá a Malý Kyseľ sú z dôvodu popadaných stromov až do odvolania uzavreté. Na chodníkoch, drevených rebríkoch a železných stupačkách je súvislá vrstva snehu a ľadu, HZS odporúča použiť turistické paličky a mačky.

Kysuce
Správa CHKO Kysuce informuje, že v dôsledku veternej kalamity sú v súčasnosti turistické chodníky v prírodných rezerváciách Veľký Polom a Klokočovské skálie nepriechodné. Odporúčajú vyhnúť sa týmto trasám, kým nedôjde k ich spriechodneniu.

Najnovšie