Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Podšíp. Foto Stanislav Ďurica
Podšíp. Foto Stanislav Ďurica Zatvoriť

Basecamp Kam sa vybrať na Silvestra a Nový rok

Na Silvestra či Nový rok môžete stráviť pekný deň na Šípe s jeho skalným mestom, na Ďumbieri alebo na Babkách s výhľadmi na Západné Tatry a Liptovskú Maru. Na kratšiu prechádzku sa môžete vybrať do Jarabinského prielomu, na rozhľadňu nad Kysuckým Novým Mestom, na okruh s deťmi v Pieninách či na Slavkovskú vyhliadku v Tatrách. Pridali sme aj potulky bratislavským lesoparkom a skialp s deťmi na Chatu pod Soliskom.

Aktuálne

Veľká Fatra

Vrchol skalnatej dominanty sponad budúcej D1 pri Kraľovanoch ponúka výhľady na Západné Tatry, Veľkú Fatru aj Nízke Tatry. Medzi Šípom a Zadným Šípom prechádzate cez skalné mesto. Osobitne peknou zastávkou je horská osada Podšíp, kde sú krásne dreveničky, rozsiahla lúka s pohľadom na končiare Malej Fatry a za domčekmi strmé svahy Šípu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vysoké Tatry

Slavkovská vyhliadka, tzv. Maximiliánka, sa nachádza nad Starým Smokovcom. Leží na trase od Tatranskej magistrály na Slavkovský štít a sezónna uzávera začína až od nej. Ide o nenáročnú vychádzku, výhľadu dominuje Lomnický štít, vedľa vykúka vrchol Prostredného hrotu (Stredohrot). Ako na dlani pod sebou vidíme čiaru Tatranskej magistrály, ktorá stúpa k Obrovskému vodopádu a veľkou serpentínou sa stáča k Zamkovského chate schovanej v lese.

Túra sa dá urobiť ako okruh, odporúčame vyjsť zo Starého Smokovca po modrej značke, ide o strmšie stúpanie, a na zostup použiť magistrálu cez Hrebienok. Vzhľadom na vysokú návštevnosť Tatier v týchto dňoch je ideálny skorší štart.

Zjazdovka na Solisko zo Štrbského Plesa je ideálna pre začiatočníkov alebo v čase, keď je prírodného snehu málo a lyžovať sa dá len v stredisku. Treba sa ale zmieriť s tým, že si neužijete ticho hôr, ale hurhaj masovej zábavy. Výhodou tatranského strediska je aj to, že je ústretové k skialpinistom.

Pieniny

Táto túra vás zavedie z Lesnice cez sedlo pod Šafranovkou na poľskú chatu Orlica a odtiaľ popri Dunajci späť do Lesnice. Z Lesnického sedla si užijete nevšedné výhľady na Vysoké a Belianske Tatry. Veľmi estetický je chodník prielomom Lesnického potoka pod vysokými bralami.

Ľubovnianska vrchovina

Jarabinský prielom je krátka, ale veľmi pekná tiesňava, ktorú vytvoril potok Malý Lipník. Nachádza sa pri obci Jarabina neďaleko Starej Ľubovne. Chodník vedie po rovine, avšak prekonáva potok bez premostení, odporúčame teda nepremokavé topánky.

Západné Tatry

Babky sú jedným z mála vrcholov, na ktorý môžete vyjsť aj počas zimnej sezónnej uzávery v Tatrách. Výhľady odtiaľto sú famózne, pričom nejde o náročnú túru. Okruh vedie od Bobroveckej Vápenice okolo Chaty pod Náružím na poľane Červenec, cez nádhernú výhľadovú pasáž na Západné Tatry do sedla Predúvratie, pokračuje na trávnatý hrebeň k vrcholu Babky. Z neho sú výhľady nielen na tatranské štíty, ale aj na Liptov a Liptovskú Maru.

Malé Karpaty

V čase prázdnin medzi Vianocami a koncom roka znie otázka: Kam s deťmi do Malých Karpát v Bratislave na celý deň? Zistíme, že aj tu sa dá prejsť takmer 13 kilometrov dlhá túra tak, aby sme cestou mali možnosť si v teple oddýchnuť a pokračovať ďalej do motivujúceho cieľa - výhľadu z televíznej veže Kamzík.

Nízke Tatry

Ďumbier (2046 m) netreba extra predstavovať. Len pripomeniem, že je najvyšším vrchom v Nízkych Tatrách. Vyberieme sa sem v posilvestrovskom čase. Na Chate gen. Milana Rastislava Štefánika pod Ďumbierom, známej ako "Štefánička", strávime dve noci. Zrealizujeme dva výstup na vrchol a pokus dostať sa čo najbližšie k Čertovici.

Kysuce

Kysuce sa stali za posledné roky rajom rozhľadní. Jedna z nich stojí na vrchu Tábor nad Kysuckým Novým Mestom. Pekná drevená štvorposchodová rozhľadňa ponúka výhľady najmä na mesto a Malú Fatru.

Prečítajte si

Už od Vianoc sme mali na chate výbornú partiu. Lyžovali ako anjeli a pili ako diabli. Turnus im končil až 2. januára a nás s nimi čakal búrlivý Silvester. Ale pre takú partiu bolo treba nachystať aj dobrú stravu a po dohode s nimi sme chceli pripraviť aj druhú – nočnú večeru, čo mal byť podľa ich želania len „akýsi“ obložený tanier. Lenže tuto moja zistila, že sa nám míňajú vajcia a hovorí: „Janko, zajtra by si mal zbehnúť výťahom dolu do skladu a vyviezť veľkú debnu vajec. Ale Jano, jedno ti hovorím, nie že sa niekde zastavíš a my zostaneme bez vajec. Lebo pamätaj si, že keď my na Silvestra bez vajec, tak ty po celý zvyšok života“.

Z fotogalérie

Výhľad nad Kyselkou
Výhľad nad Kyselkou – Foto: Galéria / Martin Drahomirecký

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ oblačno až zamračené, hmlisto. Cez deň postupne miestami slnečno. Ojedinele prehánky alebo dážď, vo vysokých polohách sneženie. Nočná teplota 4 až -3 st. Denná teplota 3 až 8, na západe do 12 st. Na horách víchrica.

V nedeľu bude oblačno až zamračené a hmlisto. Lokálne, najmä na horách, spočiatku aj menej oblačnosti. Ojedinele slabé zrážky. Najnižšia nočná teplota 3 až -2, v údoliach ojedinele okolo -4 st. Najvyššia denná teplota 2 až 7, na juhozápade väčšinou okolo 9 st. Nad pásmom lesa opäť búrlivý vietor až víchrica.

V pondelok bude na väčšine územia dážď alebo prehánky, na hrebeňoch Tatier, neskôr už od výšky 1000 m, sneženie. Cez deň od západu ubúdanie zrážok. Najnižšia nočná teplota 5 až 0 st. Najvyššia denná teplota 2 až 7, na juhozápade okolo 9 st.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Na horách platí 1. stupeň lavínového nebezpečenstva.

Vysoké a Západné Tatry
Nad pásmom kosodreviny je povrch snehu zľadovatelý. Na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Červeno značený chodník od Hrebienka smerom do Studených dolín je uzavretý, obchádzka vedie spodným chodníkom okolo Bilíkovej chaty.

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Aj tu sú chodníky ľadové, na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj. V severných žľaboch centrálneho hrebeňa Nízkych Tatier sa nachádza veľké množstvo nafúkaného nestabilného snehu, hrozí zvýšené nebezpečenstvo lavín.

Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Malá Fatra
Nad pásmom lesa HZS odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Úsek hrebeňa Suchý - Malý Kriváň - Bublen nie je vyznačený zimným tyčovým značením! Stohová skratka (žltá značka) je zatvorená. Chodníky sú zľadovatené, na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Vtáčnik
Žltá značka medzi rázcestiami Horný dom a Kláštorská skala je sezónne uzavretá od 15. 9. do 31. 12.

Slovenský raj
V doline Tiesňavy pri Stratenej došlo k zosunutiu celého svahu s turistickým chodníkom aj zaisťovacími reťazami. Dolina bude dlhodobo uzatvorená. Na chodníkoch, drevených rebríkoch a železných stupačkách je miestami vrstva snehu a ľadu, v roklinách je viac vody, použite mačky a paličky.

Kysuce
Správa CHKO Kysuce informuje, že v dôsledku veternej kalamity sú v súčasnosti turistické chodníky v prírodných rezerváciách Veľký Polom a Klokočovské skálie nepriechodné. Odporúčajú vyhnúť sa týmto trasám, kým nedôjde k ich spriechodneniu.

So stvrdnutým snehom a ľadom na chodníkoch počítajte aj v nižšie položených pohoriach.

Najnovšie