Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Výhľad do doliny z Téryho chaty. Foto – Ľubo Mäkký
Výhľad do doliny z Téryho chaty. Foto – Ľubo Mäkký Zatvoriť

Basecamp Tipy na trojkráľové výlety: Téryho chata, Visiace skaly, šarišské bradlá aj zimná Suchá Belá

Počas najbližšieho víkendu sa môžete vybrať na kratšie túry na Visiace skaly v Tribeči či spoznať roztrúsené bradielka na Šariši, ktoré majú podobu rôzne vysokých skál, vežičiek a rebier. Na dlhší výlet odporúčame Téryho chatu, cestou sa dá zastaviť v zrekonštruovanej Zamkovského chate, alebo do rokliny Suchá Belá, kde na rozdiel od leta takmer nikoho nestretnete.

Aktuálne

Tip na túru

Marián Jaššo prešiel zimnú verziu rokliny Suchá Belá z Podlesku. Dĺžka prechodu roklinou je necelé 4 km. Nachádza sa v nej niekoľko pekných vodopádov: Misové, Okienkový, Korytový a Bočný vodopád, tiež nádherné skalné steny s jaskynkami.

Aktuálne počítajte s menšou ľadovou výzdobou než v Mariánovom článku, s vyšším stavom vody, obchádzaním popadaných stromov alebo ich vetiev, i keď sú po nedávnej víchrici prerezané. Na drevených mostíkoch a miestami aj na kovových stúpačkách je ľad a tvrdý sneh. Vysoké rebríky sú bez ľadu. Plusom oproti letnej sezóne je minimum návštevníkov, takže si môžete divokosť rokliny vychutnať takmer sami.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšie tipy

  • Považský Inovec: Nenáročný okruh na výhľadové Visiace skaly nad Nitrianskou Blatnicou. Na trase je aj najstarší kostolík na Slovensku, rotunda sv. Juraja. Urobila som si aj odbočku na skalnú rímsu s ďalšími výhľadmi a s pamätníkom venovaným horolezcovi Vladovi Plulíkovi.
    Okruh na Visiace skaly z Nitrianskej Blatnice

  • Strážovské vrchy: Tatiana Filipková si na trojkráľový výstup vybrala obľúbenú lokalitu v Strážovských vrchoch, Ostrý vrch. Túra začína v Soblahove, kde je malebný ranogotický kostolík sv. Mikuláša z prvej polovice 14. storočia, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. V sedle Lúčky poteší altánok a široké výhľady.
    Trojkráľový výstup na Ostrý vrch a Čiernachov

  • Šariš: Na úpätiach Ľubovnianskej vrchoviny a Čergova, resp. v Spišsko-šarišskom medzihorí sa nachádza množstvo nevysokých skál a skalných veží. A to vďaka Pieninskému bradlovému pásmu, ktoré tadiaľto prechádza. Priamo zo zeme tu vyrastajú rôzne kamenné útvary, na ktoré sa vybral Lukáš Varšík. Najprv navštívil dedinku Údol a skalky nachádzajúce sa pod Horou. Následne sa presunul ku Kamenici a hlavnej atrakcii dňa - Spiacemu mníchovi. Cestou naspäť preskúmal Rebrá medzi dedinami Kyjov a Šarišské Jastrabie a na záver vybehol nad Ďurkovú, kde zdola z cesty badať malé vystupujúce kopčeky – rebierka.
    Bradlové pásmo - skalky medzi Údolom a Kamenicou

  • Rakúsko: Türnitzerské Alpy (Türnitzer Alpen) sa radia medzi severné predhoria Álp. Nie sú príliš vysoké, najvyššie kopce majú okolo 1400 metrov. Martin Knor ich odporúča na jesenné, prípadne zimné jednodňové prechádzky. Z mestečka Türnitz sa môžete vybrať na lúčnatý hrebeň Tirolerkogela alebo bralnatý západný hrebeň Türnitzer Högera.
    Tirolerkogel a Türnitzer Höger

Tip na túru s deťmi

Kam ísť v Tatrách, keď sú najkratšie dni? Prirodzenými cieľmi sú v tomto období horské chaty. My sme sa s deťmi vybrali na Téryho chatu. Upozorňujeme, že nutné sú minimálne retiazkové mačky a ak chcete ísť s deťmi, mali by byť trénované a zručné v pohybe po zimných tatranských chodníkoch.

Skialp

Ľubo Mäkký pozýva na skialpovú túru do Rakúska, vhodnú v čase nedostatku prírodného snehu. Na výšľap ho stačí málo, hore sa ide mimo lyžiarskeho strediska, dolinou popri potoku Kaltenbach, cez horskú chatu Karl Lechner Haus na vrchol Stuhlecku. Odtiaľ dolu po zjazdovke. Komu zvýši čas, môže si dať druhé kolo tak, že v dolnej tretine zjazdu sa vydá po traverzujúcej lesnej ceste nazad pod Karl Lechner Haus.

Z fotogalérie

Magicke rano
Magicke rano – Foto: Galéria / chamelleon

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ oblačno až zamračené, postupne na viacerých miestach dážď, od vyšších polôh sneženie. Lokálne hmlisto. Najnižšia nočná teplota 6 až 1, v údoliach ojedinele do -2 st. Najvyššia denná teplota 2 až 7 st., na juhu ojedinele teplejšie.

V nedeľu k nám začne prúdiť arktický vzduch a bude sa ochladzovať. Na mnohých miestach bude dážď, aj mrznúci. Najvyššia denná teplota 0 až 6, na severe, východe a krajnom západe väčšinou -6 až 0 st., cez deň ďalšie ochladzovanie.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

V Nízkych, Vysokých a Západných Tatrách platí 3. stupeň lavínového nebezpečenstva z 5-dielnej stupnice. Vo Veľkej Fatre a v Malej Fatre vrátane Lúčanskej platí 2. stupeň.

Vysoké a Západné Tatry
Nad pásmom kosodreviny je povrch snehu zľadovatený. Na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Červeno značený chodník od Hrebienka smerom do Studených dolín je uzavretý, obchádzka vedie spodným chodníkom okolo Bilíkovej chaty.

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Aj tu sú chodníky ľadové, na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj. V severných žľaboch centrálneho hrebeňa Nízkych Tatier sa nachádza veľké množstvo nafúkaného nestabilného snehu, hrozí zvýšené nebezpečenstvo lavín.

Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Malá Fatra
Nad pásmom lesa HZS odporúča pohyb len po zimnom tyčovom značení. Úsek hrebeňa Suchý - Malý Kriváň - Bublen nie je vyznačený zimným tyčovým značením! Stohová skratka (žltá značka) je zatvorená. Chodníky sú zľadovatené, na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Slovenský raj
V doline Tiesňavy pri Stratenej došlo k zosunutiu celého svahu s turistickým chodníkom aj zaisťovacími reťazami. Dolina je dlhodobo uzatvorená. Na chodníkoch, drevených rebríkoch a železných stupačkách je miestami vrstva snehu a ľadu, v roklinách je viac vody, použite mačky a paličky.

Kysuce
Správa CHKO Kysuce informuje, že v dôsledku veternej kalamity sú v súčasnosti turistické chodníky v prírodných rezerváciách Veľký Polom a Klokočovské skálie nepriechodné. Odporúčajú vyhnúť sa týmto trasám, kým nedôjde k ich spriechodneniu.

Pieniny Modrý chodník z Lesnice cez Cerlu do Červeného Kláštora je ťažko priechodný.

So stvrdnutým snehom a ľadom na chodníkoch počítajte aj v nižšie položených pohoriach.

Najnovšie