Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Bane
Prístrešok Bane Zatvoriť

Prístrešok Prístrešok Bane na Priekove

Pri prechode Oravou, kde s útulňovou vybavenosťou je to bieda, sa mi podarilo nájsť niekoľko objektov, ktoré by boli vhodné na pohodlnejšie či skromnejšie strávenie noci alebo ako úkryt v nepriaznivom počasí.

Poloha
Skorušinské vrchy: pri smerovníku Bane na vrchu Priekovo (943 m)
Nadmorská výška
943 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.270489 ° SŠ
dĺžka: 19.539581 ° VD
» Mapa
Nocľah
2 - 4 osoby s vlastnou karimatkou a spacím vakom
Prevádzka
trojsezonná (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Asi v prvej tretine úseku medzi prístreškom Bane a kótou Kopec, by sa po pravej strane, mala nachádzať zvážnica, ktorá po asi 10m-20m priviesť k studničke
Kontakt
Pozemkové spoločenstvo bývalých urbarialistov obce Oravský Biely Potok
027 42 Oravský Biely Potok
+421 903 619 716, +421 902 688 302
urbarobp(zavinac)bsk.sk
http://www.urbar-obp.sk
Dalšie info
Podbiel (vlak, bus), Oravský Biely Potok (bus)

Prístup

Prístrešok Pozemkového spoločenstva bývalých urbarialistov obce Oravský Biely Potok bol postavený asi v lete 2020, čo sa dá predpokladať z nápisu na zadnej a jedinej stene skromného prístrešku na kopci Bane (Priekovo). Ten sa nachádza v Skorušinských vrchoch, hodinu chôdze od obce Oravský Biely Potok, odkiaľ sa sem dá dostať po žltej TZT.

  • Ďalší prístup je z Podbielu po modrej TZT, odkiaľ trvá výstup za cca 2.10 h. Orientácia podľa značiek je však komplikovaná a treba si dať pozor.
  • Najťažší prístup je zrejme z Malého Borového po červenej a (modrej) TZT cez kopec Kopec, za cca 1.50 h.
  • Najdlhší je prístup rovnako po červenej a (modrej) zo Zuberca za 2.55 h.

Prístrešok sa nachádza priamo pri smerovníku Bane a nie je možné ho minút.

Objekt

Celodrevený prístrešok je veľmi skromný, ale napriek tomu by mal pomôcť pri skrytí sa pred nečasom ako aj na nielen núdzové prespatie. Objekt s jednou zadnou stenou je riešený do dĺžky asi 7 metrov a šírky asi 4 metre, takže primárnym cieľom je posedenie okolo dlhého masívneho stola, ktorý je spolu zo zadnou a prednou lavicou celým vybavením prístreška. Návštevníkov chráni mierne predĺžená strecha, ktorá by mala ochrániť pred bočným dažďom sediacich či spiacich najmä na zadnej lavici.

Spanie si tu nájdu dvaja nocľažníci, ak využijú zadnú lavicu, prípadne ďalší dvaja, ak použijú masívny stôl. Spanie na stole, počas dažďa však môže byť komplikované a na bezproblémové strávenie noci by možno pomohla celta.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda

Vodný zdroj v blízkosti prístreška Bane som nezaznamenal. Asi v prvej tretine úseku medzi prístreškom Bane a kótou Kopec by sa po pravej strane mala nachádzať zvážnica, ktorá po asi 20 metroch má priviesť k studničke (orientačná poloha).

Fotogaléria k článku

Najnovšie