Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Koliba pod krížom na hrade
Koliba pod krížom na hrade Zatvoriť

Prístrešok Koliba pod krížom na hrade Ostražica

Pri prechode Oravou sa mi podarilo nájsť niekoľko objektov, ktoré by boli vhodné na pohodlnejšie či skromnejšie strávenie noci, alebo pri nepriazni počasia.

Poloha
Oravská Magura: tesne pod vrcholom Ostražice nad Nižnou
Nadmorská výška
732 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.316176 ° SŠ
dĺžka: 19.523341 ° VD
» Mapa
Nocľah
tri osoby na drevených postranných pričniach, 1 - 2 osoby na zemi
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
prameň pri výstupovej ceste na lúky pod Ostražicou, možná kontaminácia pasúcim sa dobytkom
Spojenie
Nižná (vlak, bus)
Dalšie info
hradisko Ostražica

Prístup

Prístrešok na Ostražici alebo ako hlási názov: Koliba pod krížom na hrade sa nachádza nad oravskou obcou Nižná, pod vrcholom nezalesneného kopčeka Ostražica, na jeho južnej strane, tesne pod miestom s vyhliadkou na samotnú obec. Kóta Ostražica sa však nenachádza na miestnej žltej značke, nie najlepšej kvality, vedúcej z Nižnej.

Problém s výstupom by však nemal byť, keďže kóta Ostražica je veľmi ľahko identifikovateľná. K lúkam pod Ostražicou sa dá dostať od kostola na ulici Kukučínova a k nemu sa dá dôjsť od hlavnej cesty a ulicou Mierová.

Od kostola treba sledovať zvážnicu smerujúcu do brehu kopca, potom zatáča doľava a následne mierne stúpa traverzom okolo ohradeného pozemku. Následne na vyššie položených lúkach treba odbočiť doprava a nakoniec zdolať krátky strmý úsek. Tým sa vlastne dá dostať na samotnú kótu Ostražica, ktorá predstavuje výletné miesto ľudí z dediny a okolia.

Neznačený prístup je aj z miestnej časti Nižnej - Zemianska Dedina. Od centra treba zabočiť k modernému kostolu a následne poza neho vyjsť na hrebeňové lúky a odtiaľ naľavo pod kopec Ostražica a krátko stúpať strmákom na vrchol.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Objekt

Celodrevený prístrešok (koliba) má štvorcový pôdorys asi 6 x 6 m s výškou asi 3 m a preto poskytuje celkom dosť miesta nielen na prespatie. Ma dve plné steny, t. j. zadnú a ľavú, na pravej strane je asi tretina steny, pričom na kraji je široký vstup. Predná strana je riešená drevenou výplňou od zeme do výšky asi 1/3. Tu sa nachádza úzka lavička, ktorá slúži na posedenie s výhľadom.

Vybavenie pozostáva z úzkej lavičky a klasickej lavice s menším stolíkom uprostred prístrešku. Po stranách sa nachádzajú široké prične, z toho jedna je po celej strane ľavej steny. Na prespatie poslúžia dve široké prične, miesto si tu nájdu asi traja spiaci. Prípadne ešte 1 - 2 osoby na hlinenej podlahe.

Výhodou prístrešku je, že leží pod vrcholom kóty, tak je chránený proti vetru a veľkosť prístrešku s mierne predĺženou strechou ochráni aj pred bočným dažďom.

Nevýhodou prístrešku však je blízkosť obydlí, a keďže sa nachádza na frekventovanom mieste, tak môže byť obsadené inými návštevníkmi.

Voda

Vodný zdroj by sa mal nachádzať v neďalekom sedle, na trase žltého miestneho chodníka. Keďže na lúkach sa pasie, treba zvážiť jeho nezávadnosť.

Hradisko Ostražica

Kopec Ostražica bol kedysi miestom, kde stálo praveké opevnené halštatské sídlisko, ktorého vek sa odhaduje približne na 2300 rokov. V mladšej dobe bronzovej boli okolo sídliska postavené malé drevené chatrče. Archeológovia tu našli niekoľko keramických nádob, železný švalec či tkáčske závažia. História miesta sa dá prečítať na informačnej tabuli.

Ako v pradávnej minulosti - výška a výhľady predurčovali kótu na ochranu, tak aj dnes je miesto navštevované kvôli ďalekým výhľadom a to je zrejme dôvodom postavenia prístreška (koliba pod krížom na hrade). Na vrchole sa nachádza slovenský dvojkríž s ďalekohľadom a dve lavičky.

Fotogaléria k článku

Najnovšie