Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok na Holešovej skale
Prístrešok na Holešovej skale Zatvoriť

Prístrešok Prístrešok Holešova skala

Najatraktívnejšou časťou Kysuckej vrchoviny z hľadiska pohodového prechodu a najmä výhľadov je oblasť na jej východnej strane, a to celistvý hrebeň nad rázovitými dedinami Terchová a Zázrivá. Donedávna tu chýbalo miesto na skrytie pred nečasom, a tak ako prvú lastovičku predstavujem malý prístrešok.

Poloha
Kysucká vrchovina: 330 metrov západne od rázcestia Kováčka na vrchole Holešovej skaly
Nadmorská výška
845 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.301329 ° SŠ
dĺžka: 19.074423 ° VD
» Mapa
Nocľah
1 osoba na stole a 1 pod stolom, 2 možno na lavičke
Prevádzka
trojsezonna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
vodný zdroj nebol v okolí zaznamenaný
Spojenie
Terchová (bus)
Nová Bystrica (bus)

Poloha

Strategický význam prístreška sa určite nedá poprieť, lebo široko-ďaleko a vlastne na celom hrebeni nie je nič podobné. A tak za úkrytom treba schádzať z hrebeňa. Najbližšie je v rovnakej časti hrebeňa, od smerovníka Kýčerka asi hodinu chôdze po žltej smer osada Šípková, koliba Sihelky, alebo ešte o niečo nižšie položená Ľubova útulňa na Chotári.

Prístrešok sa nachádza priamo na hrebeni, na modrej hrebeňovej TZT, resp. pár metrov od nej, na pahorku Holešova skala neďaleko smerovníka Kováčka. Od smerovníka Kováčka je vzdialená asi 15 minút smerom na západ, resp. smer Pod Vojenným.

Prístup

  • Z časti Terchovej, Šípková (najbližší prístup) po zelenej za cca 1.00 h;
  • Z centra Zázrivej, po zelenej a modrej za cca 3.30 h;
  • Z centra Novej Bystrice po žltej a modrej za 3.40 h.

Objekt

Prístrešok je typický príklad otvoreného prístreška, ktorý síce môže ochrániť, ale pred vetrom a bočným dažďom len veľmi slabo, preto pomôže natiahnutá celta.

Prístrešok je celodrevený so sedlovou plechovou strechou vo forme atrapy šindľa. Jeho rozmery sú približne 3 x 2 x 3 - 4,5 m. Kostra prístreška je na výrazných drevených stĺpoch. Strecha po stranách pretŕča, ale zo strán pri vstupe len veľmi malo.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V prístrešku sa nachádza masívny stôl, na ktorom sa dá spať. Dve napevno položené užšie lavičky by teoreticky mohli tiež poslúžiť pre spiacich. Zem je pokrytá drobnými kamienkami a udupanou hlinou a aj tu by sa dalo nejako uložiť.

Žiaľ, vizuálne pekný prístrešok, napriek svojmu významu, je opäť len veľmi nedomysleným výtvorom, kedy najmä počas dažďa slabo ochráni, nehovoriac, že pri vetre na otvorenom priestranstve neochráni vôbec. Prístrešok je tak plne použiteľný len v ideálnom počasí, maximálne v slabom daždi.

Zrejme je zamýšľaný pre pár návštevníkov, ktorí ho navštívia za účelom cvičenia, keďže vedľa neho sa nachádzajú rôzne drevené pomôcky na telocvik, prípadne pre opekajúcich návštevníkov.

Pokosená tráva okolo prístreška dáva tušiť, že sa o miesto niekto stará. V tomto prípade by nebolo od veci zistiť, kto to je, a navrhnúť prispôsobenie prístreška na ochranu nielen pred vetrom, ale aj na pohodlnejšie prespatie.

Fotogaléria k článku

Najnovšie