Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok a prízemná budova v Riečnici
Prístrešok a prízemná budova v Riečnici Zatvoriť

Prístrešok Prístrešok Riečnica

Lokalita vysídlenej obce Riečnica je kvôli svojej odľahlosti bežnými pešími turistami veľmi málo navštevovaná, a tak zrejme len kvôli stretnutiam bývalých rodákov a ich spomienkovým akciám postavili objekty, ktoré môžu poslúžiť aj najzatúlanejším tulákom.

Poloha
Kysucká vrchovina: v strede bývalej dediny Riečnica v blízkosti kostola
Nadmorská výška
613 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.326466 ° SŠ
dĺžka: 19.080038 ° VD
» Mapa
Nocľah
V budove asi 20 turistov, v prístrešku asi 10 turistov. Karimatka nutná, celta výhodou
Prevádzka
trojsezónna (vykurovacie teleso je v neuzamknutom objekte)
Voda
Prameň vedľa cesty, oproti prízemnej budove, prístrešku
Spojenie
Nová Bystrica (bus)

Napriek svojej odľahlosti a na prvý pohľad nezaujímavému miestu, je Riečnica atraktívnym a dokonca strategickým bodom medzi vychytenými lokalitami Terchovej, hrebeňa Kysuckej vrchoviny a na druhej strane nádhernými výhľadovými lúkami s možným pokračovaním cez Oravskú Lesnú k hraničnému hrebeňu a odtiaľ buď na východ alebo západ. Pre tulákov ideálne na strávenie párdňovej túlačky s bohatými možnosťami na prespatie.

Poloha a prístup

Možnosti tak dopĺňa areál bývalej dediny Riečnica.

Jediný oficiálny prístup po modrej značke je z Novej Bystrice, okolo vodnej nádrže Nová Bystrica, ale po nezáživnej a otravnej asfaltovej ceste, za 3 hodiny.

No oveľa zaujímavejší a chodidlá nezaťažujúci je prístup z juhu, z „hlavného“ hrebeňa Kysuckej vrchoviny, niekde v oblasti medzi smerovníkmi Kýčerky a Kováčka, od ktorých sa sem dá dostať po cykloznačkách za asi 2 hodiny.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Z opačnej strany, zo severu, je tiež veľmi pekný prístup. Z Oravskej Lesnej po zelenej, v oblasti kóty Beskyd treba zabočiť doprava a sledovať bočný hrebeň po zvážnici, ktorou sa dá dostať na otvorené lúky s bývalou osadou Poništovia (momentálne sa tu nachádza nový prístrešok) a odtiaľ zísť dole do údolia s bývalou dedinou Riečnica za cca 2 hodiny

Prípadne od bývalej osady Poništovia, ďalej neznačene po hrebeni, až sa poľná cesta napojí na spevnenú cykloznačku a po nej do niekdajšej dediny Riečnica.

Objekt

V bývalej dedine Riečnica sa okrem nádherného kostola nachádza jeden väčší prístrešok a jedna prízemná budova, ktorá slúži na účely stretnutí rodákov bývalej obce.

Prízemná budova

V čase mojej návštevy, na počudovanie, bola voľne prístupná, resp. nezamknutá. Je otázne, či je prístupná stále, alebo to bolo len z dôvodu pred plánovaným stretnutím rodákov.

Rozľahlá podlhovastá miestnosť, kde sa vojde dvadsiatka turistov, ponúka okrem pevnej podlahy, ktorá je voľná na prespatie na ľavej strane, miesto na spanie na troch veľkých stoloch a k nim napevno pripevnených laviciach, ktoré sú dostatočne široké. Stoly sa nachádzajú v pravej časti miestnosti. V rohu oproti vstupu sa nachádza veľký kozub.

Prístrešok

V prípade uzamknutia budovy, sa hneď vedľa nej ponúka ďalšia, voľne prístupná možnosť strávenia noci. Vo veľkom prístrešku so sedlovou plechovou stenou. V ňom sa nachádza len jeden stôl dlhý asi 2 metre a dve lavičky, s ktorými, podobne ako so stolom, sa dá manipulovať. Na kraji prístreška, asi vo výške pása sa nachádza pult, ktorý kopíruje dĺžku samotného prístreška. Podlahu tvorí štrk.

Miesto na spanie si tu nájde väčšia skupinka ľudí.

Keďže je prístrešok bez stien a vyšší, môže byť problém pri bočnom daždi, kde spoľahlivo ochráni len jej samotný stred a najmä možnosť posunutia stola či lavičiek viac do stredu. Pred vetrom sčasti ochráni vedľa stojaca budova a poloha v údolí. Prípadne sa dá spraviť zábrana pomocou stola či lavíc alebo celty.

Voda a okolie

Veľkou devízou miesta je možnosť nabrať si vodu z prameňa. Nachádza sa oproti prístrešku a budove vedľa prístupovej cesty.

Rovnako vedľa cesty, pozdĺž celého areálu sa v kríkoch nachádza niekoľko suchých latrín.

Hlavným dôvodom návštevy miesta je určite nádherný a na poslednú chvíľu zachránený novorománsky kostol Narodenia Panny Márie z roku 1905. V oblasti sa nachádza ešte pekný „amerikánsky“ kríž z roku 1908.

Trocha z dejín

Z rozptýleného kopaničiarskeho osídlenia sa ako samostatná dedina vytvorila v rokoch 1696 – 1713. V roku 1850 mala do tisícky obyvateľov a v roku 1970 asi 1300 obyvateľov. Kvôli výstavbe zdroja pitnej vody pre oblasť od Čadce po Žilinu v 80. rokoch 20. storočia, sa rozhodlo o zániku obcí Harvelka a Riečnica, ako aj osád na okolitých kopcoch.

Ešte predtým krásu okolitej prírody a starých gazdovských čias zachytil na niektorých svojich maľbách Martin Benka. Zničený mal byť nádherný novorománsky kostol, ale vďaka iniciatíve a aktivite ochranárov a miestnych zanietencov, na poslednú chvíľu sa podarilo kostol zachrániť a len vďaka nim môžeme cirkevný skvost obdivovať i dnes.

Fotogaléria k článku

Najnovšie