Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Magické Popradské pleso
Magické Popradské pleso Zatvoriť

Túra Popradské a Štrbské pleso v zime

Popradské pleso je aj v zimnom období lákavým cieľom, vedie sem zimný turistický chodník zo Štrbského Plesa resp. cesta od stanice TEŽ Popradské pleso. Výhľady do Mengusovskej doliny, zamrznuté Popradské pleso, teplo v Majláthovej chate, potoky so snehovými čiapočkami na kameňoch, ostrý vzduch, ale aj modrá obloha - to sú malé čriepky peknej vychádzky.

Vzdialenosť
8 km
Prevýšenie
+357 m stúpanie, -256 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
zima – 14.01.2024
Pohoria
Tatry - Východné Tatry - Vysoké Tatry (Tatranský národný park)
Trasa
  • Štart: mapa
  • Koniec: mapa
  • Najvyšší bod: 1545 m n. m. Popradské pleso
  • Najnižší bod: 1250 m n. m. TEŽ Popradské pleso, parkovisko
  • Mapa: Otvoriť mapu v novom okne
Voda
Majláthova chata a horský hotel Popradské pleso
Doprava
TEŽ Popradské pleso (vlak TEŽ, bus, platené nestrážené parkovisko)
Štrbské Pleso (vlak TEŽ, bus, platené parkoviská)
SHOCart mapy
» č.701 Vysoké Tatry (1:25.000)

Z takmer prázdnej TEŽ-ky vystupujem na zastávke Popradské pleso, parkovisko je tiež prakticky prázdne. Posviatočný zimný čas mám veľmi rada, môžem si vychutnať prírodu v tichu a samote. Teším sa na každý úsek vychádzky, bola som tu už veľakrát v každom ročnom období.

Trasa

TEŽ Popradské pleso, parkovisko – Holá úboč – Popradská poľana – Popradské pleso – Trigan – Štrbské Pleso

V slabom snežení vykročím po modrej značke, cesta pomaly stúpa, premostím bystrinu Poprad, kde vodu síce počujem, no vôbec nevidím pod snehom a ľadom. Miniem odbočku Holá úboč. Otvorený priestor je ufučaný. Pomaly však slniečko predsa víťazí a prestáva snežiť. Vstupujem do lesa, ktorý zostal ušetrený v čase vetrovej kalamity v roku 2004. Pri potoku Krupá si odfotím snehové mafinky - očiapočkované skaly. Za chvíľku som pri obľúbenej besiedke. Dám si čaj z termosky a pokračujem lesnou cestou.

Stretnem pár skialpinistov, šliapu do kopca na lyžiach. Po zopár zákrutách vychádzam na Popradskú poľanu, kde sa mi otvára pohľad do Mengusovskej doliny. Tu mám rada odbočku na symbolický cintorín obetí Tatier, no v zime je chodník uzavretý. Ani oproti stojaca besiedka vďaka množstvu snehu nie je dostupná. Nádherná cesta pokračuje a opäť som v objatí vysokých stromov. Pomedzi ne vidím pleso na dne Mengusovskej doliny.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Majláthova chata grátis

Odbočím k nemu zelenou značkou, chodník sa veľmi zúžil vďaka naviatemu snehu od jazera. Predo mnou nie sú v snehu žiadne stopy, asi ich vietor priebežne zafúkava. O minútku som pri Majláthovej chate. Vonkajšie stoly sú pozametané. Teším sa na občerstvenie, chata je v predpoludňajšom čase prázdna. Objednám si niečo teplé, no zisťujem, že peňaženku som zabudla doma v druhej vetrovke. No super! Aj TEŽ-kou som išla načierno, električenku mám tiež v zabudnutej peňaženke. Chcem zrušiť objednávku, no mladík pri pulte ma obslúži aj bez zaplatenia, vraj sa to môže stať každému. Je to naozaj milé. Ďakujem a sľubujem, že pri najbližšej návšteve svoj dlh vyrovnám. Usadím sa k oknu, vychutnávam si teplý čaj a cesnačku a kochám sa pohľadmi von.

Popradské pleso – Trigan

Zopakujem poďakovanie a poberám sa ďalej. Pokochám sa pohľadom na zasneženú plochu, pod ktorou je pleso ukryté. Je mysticky krásne. Množstvo snehu uhladeného vetrom všade okolo - to je tatranská rozprávka. Prevaľujúce sa riedke mraky priebežne zakrývajú a odkrývajú výhľady dookola. Aj horský hotel Popradské pleso je v snehovom objatí.

Keď sa dostatočne pokochám, pokračujem smerom na Štrbské Pleso. Vedú k nemu dve cesty. Letná po červenej značke Tatranskej magistrály, ktorá je ale v zimnom období uzavretá. Chodím ňou rada, ponúka krásne výhľady v objatí mohutných štítov Mengusovskej doliny. Dnes pôjdem po zelenej značke - tzv. zimnou cestou hustým lesom, čiastočne popri Hincovom potoku. Chodník najprv klesá, potom zasa stúpa, chvíľkami sa zúži. Pomedzi vysoké stromy miestami vidím horské masívy a modrú oblohu. Takto prídem až k rázcestníku Trigan, kde sa zelená značka opäť pripája na "letnú" červenú. Aj z tejto strany je červená uzavretá.

Štrbské Pleso

Tu cestu spestrujú zastavenia NCH Lesom medzi Plesom a plesom. Poznám ich, tak sa nezastavujem, trochu ma už oziabajú ruky. Pomerne širokým chodníkom prídem až k otvorenému úseku, kde po pravej ruke vidno Veľké Solisko a skokanské mostíky. Sú tu po veterných dňoch parádne záveje. Chválim dobrú dušu, čo tu prešliapala úzky chodník. Úsek meria možno 200 metrov, no prejsť ho bola naozaj zábava. Sneh som mala miestami skoro po pás. S neznámym turistom si navzájom robíme fotky.

S pribúdajúcimi stromami po pravej ruke veľké záveje zmiznú a ja sledujúc Štrbské pleso z výšky, kráčam pomaly dolu, vypľuvne ma neďaleko ruín liečebného domu Helios. Manžel tu na mňa čaká, aj s mojou peňaženkou a električenkou.

Zájdeme na čaj a koláčik. Ešte sa prejdeme okolo Štrbského plesa, ktoré je akoby inkognito schované pod vetrom krásne uhladenou snehovou perinou. Skontrolujeme bežkársky areál a kamošov bežkárov, podmienky majú vynikajúce. Spoločne si dáme neskorý obed vo Furkotke a TEŽ-ka nás odvezie domov do tepla.

Kam vyrazíme zajtra?

Fotogaléria k článku

Najnovšie