Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Areál Klubu vojenskej histórie a Streleckého klubu Hodošík
Areál Klubu vojenskej histórie a Streleckého klubu Hodošík Zatvoriť

Prístrešok Bývalá Veľká Poľana

Výstavba vodných nádrží znamenala zánik dedín a vysídlenie obyvateľstva tiež v severovýchodnejšej časti Slovenska, nad Starinou. Preto je tu veľmi poriedko značených trás a minimum možností na skrytie. No vo vysídlenej obci Veľká Poľana sa vhodné miesto dá nájsť.

Poloha
Bukovské vrchy: údolie Cirochy, v zaniknutej dedine Veľká Poľana
Nadmorská výška
386 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.08846 ° SŠ
dĺžka: 22.304411 ° VD
» Mapa
Nocľah
Pre 3 - 6 osoby v prístrešku na stole a pod strechou pri murovanej budove
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
studňa Oresta Dubaya (bez možnosti načerpania)
Spojenie
Runina (bus)
Príslop (bus)

Poloha a prístup

Prístrešky sa nachádzajú v bývalej obci Veľká Poľana. Od najbližšej značky v ďalšej vysídlenej obci Ruské, ktorou prechádza zelená značka, je miesto vzdialené asi hodinu chôdze.

Veľkou Poľanou prechádza cykloznačka Stakčín – Ruské (016 a 5871).

Prístrešky sa nachádzajú na ľavej strane cesty v smere na Ruské, resp. na druhej strane od miestneho cintorína.

Od cintorína treba zabočiť doprava, prejsť mostom cez Cirochu a následne zabočiť doľava, kde sa ukážu dva staré kamenné kríže, za ním oplotený, ale prístupný priestor s prístreškom na slávenie svätých omši.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ešte viac naľavo od cesty sa nachádza areál Klubu vojenskej histórie a streleckého klubu Hodošík, kde sa dá nájsť miesto na prespatie.

Objekty

Prvým z nich je drevený prístrešok s rozmermi 2 x 10 x 3 metrov. V prístrešku sa nachádza jeden dlhý stôl a dve rovnako dlhé lavičky, podobne ako stôl, sú napevno osadené. Na spanie je vhodný len stôl a miesto si tu nájdu tri osoby. Aj keď je prístrešok bez steny, prevísajúca plechová strecha by mala ochrániť pred bočným dažďom a keďže je v údolí pri stromoch, vietor by nemal byť veľkým problémom. Prípadne pomôže celta.

Druhou možnosťou na strávenie noci či skrytie sa pred dažďom, je zastrešená časť murovanej uzamknutej budovy, s asi dvojmetrovým presahom. Miesto si tu nájdu šiesti spiaci s vlastným spacákom a kariamtkou.

Vodný zdroj

V dedine sa zachovala studňa Oresta Dubaya, no bez vedra na nabratie. Inou možnosťou je nabrať si vodu z niektorých prítokov riečky Cirochy.

Trocha z dejín

Veľká Poľana sa prvýkrát spomína v roku 1493 a patrila humenskému panstvu. Na začiatku 20. storočia mala dedina cez osemsto obyvateľov. Počas 1. sv. vojny pri ruskom prieniku cez Ruské sedlo, sa dedina stala dejiskom bojov, najmä o kótu Kučalata. V 80. rokoch 20. storočia kvôli výstavbe vodnej nádrže Starina bola obec, podobne ako ďalších šesť dedín v okolí, vysťahovaná a nútene zanikla.

Zaujímavosti

Najväčší dôvod na návštevu odľahlého miesta sú cintoríny z 1. sv. vojny a to Veľká Poľana I. – Rotunda, pomenovaný podľa zrenovovanej kaplnky v tváre rotundy, a najmä cintorín Veľká Poľana II. – Kučalata na kopci Predný Hodošík, ktorý je zároveň najvyššie položeným pietnym miestom na Slovensku s pochovanými vojakmi. Odporúčam jeho návštevu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie