Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Areál Klubu vojenskej histórie a Streleckého klubu Hodošík
Areál Klubu vojenskej histórie a Streleckého klubu Hodošík Zatvoriť

Prístrešok Bývalá Veľká Poľana

Výstavba vodných nádrží znamenala zánik dedín a vysídlenie obyvateľstva tiež v severovýchodnejšej časti Slovenska, nad Starinou. Preto je tu veľmi poriedko značených trás a minimum možností na skrytie. No vo vysídlenej obci Veľká Poľana sa vhodné miesto dá nájsť.

Poloha
Bukovské vrchy: údolie Cirochy, v zaniknutej dedine Veľká Poľana
Nadmorská výška
386 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.08846 ° SŠ
dĺžka: 22.304411 ° VD
» Mapa
Nocľah
Pre 3 - 6 osoby v prístrešku na stole a pod strechou pri murovanej budove
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
studňa Oresta Dubaya (bez možnosti načerpania)
Spojenie
Runina (bus)
Príslop (bus)

Poloha a prístup

Prístrešky sa nachádzajú v bývalej obci Veľká Poľana. Od najbližšej značky v ďalšej vysídlenej obci Ruské, ktorou prechádza zelená značka, je miesto vzdialené asi hodinu chôdze.

Veľkou Poľanou prechádza cykloznačka Stakčín – Ruské (016 a 5871).

Prístrešky sa nachádzajú na ľavej strane cesty v smere na Ruské, resp. na druhej strane od miestneho cintorína.

Od cintorína treba zabočiť doprava, prejsť mostom cez Cirochu a následne zabočiť doľava, kde sa ukážu dva staré kamenné kríže, za ním oplotený, ale prístupný priestor s prístreškom na slávenie svätých omši.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ešte viac naľavo od cesty sa nachádza areál Klubu vojenskej histórie a streleckého klubu Hodošík, kde sa dá nájsť miesto na prespatie.

Objekty

Prvým z nich je drevený prístrešok s rozmermi 2 x 10 x 3 metrov. V prístrešku sa nachádza jeden dlhý stôl a dve rovnako dlhé lavičky, podobne ako stôl, sú napevno osadené. Na spanie je vhodný len stôl a miesto si tu nájdu tri osoby. Aj keď je prístrešok bez steny, prevísajúca plechová strecha by mala ochrániť pred bočným dažďom a keďže je v údolí pri stromoch, vietor by nemal byť veľkým problémom. Prípadne pomôže celta.

Druhou možnosťou na strávenie noci či skrytie sa pred dažďom, je zastrešená časť murovanej uzamknutej budovy, s asi dvojmetrovým presahom. Miesto si tu nájdu šiesti spiaci s vlastným spacákom a kariamtkou.

Vodný zdroj

V dedine sa zachovala studňa Oresta Dubaya, no bez vedra na nabratie. Inou možnosťou je nabrať si vodu z niektorých prítokov riečky Cirochy.

Trocha z dejín

Veľká Poľana sa prvýkrát spomína v roku 1493 a patrila humenskému panstvu. Na začiatku 20. storočia mala dedina cez osemsto obyvateľov. Počas 1. sv. vojny pri ruskom prieniku cez Ruské sedlo, sa dedina stala dejiskom bojov, najmä o kótu Kučalata. V 80. rokoch 20. storočia kvôli výstavbe vodnej nádrže Starina bola obec, podobne ako ďalších šesť dedín v okolí, vysťahovaná a nútene zanikla.

Zaujímavosti

Najväčší dôvod na návštevu odľahlého miesta sú cintoríny z 1. sv. vojny a to Veľká Poľana I. – Rotunda, pomenovaný podľa zrenovovanej kaplnky v tváre rotundy, a najmä cintorín Veľká Poľana II. – Kučalata na kopci Predný Hodošík, ktorý je zároveň najvyššie položeným pietnym miestom na Slovensku s pochovanými vojakmi. Odporúčam jeho návštevu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš