Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Altánok na Šanci
Altánok na Šanci Zatvoriť

Prístrešok Altánok na Šanci (pod borovicou)

V Sabinove, keď zistili, že aj „Metľare“ (Lipianci) majú rozhľadňu a nechceli sa dať menším mestom zahanbiť, tak sa rozhodli postaviť na Šanci aj tú svoju a vznikla Rozhľadňa Švabľovka. Okrem nej tam po čase pribudol tiež altánok pod Borovicou.

Poloha
Bachureň: na kraji lúky na kopci Šanec nad mestom Sabinov
Nadmorská výška
436 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.100169 ° SŠ
dĺžka: 21.085888 ° VD
» Mapa
Nocľah
na zemi tri osoby s vlastnou karimatkou
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
k stretu lesnej cesty a zelenomodrej TZT a následne dole serpentínovým chodníkom - nad Torysou
Kontakt
Mestský úrad Sabinov, Námestie slobody 57, 083 01 Sabinov
https://sabinov.sk
Spojenie
Sabinov (vlak, bus) - Švabľovka (modrá a zelená značka)

Poloha a prístup

Ako prezrádza názov, rozhľadňa a altánok sa nachádzajú na kopci Šanec, ktorým končí nádherná hrebeňovka Bachurňou. V prednej časti kopca Šanec sa nachádza lesný park Švabľovka, nazvaný podľa zaniknutých rovnomenných kúpeľov. Lesné chodníky nás môžu priviesť po asi 40 minútach pohodovým výstupom na stúpajúcu lúku pod lesom, v hornej časti ktorej je rozhľadňa a za ňou, úplne na kraji pod stromami začínajúceho sa lesa sa nachádza altánok.

Besiedka je povedľa lesnej cesty, ktorou sa dá napojiť na zelenú a modrú značku, ktorá začína na železničnej stanici a cez lávku križuje rieku Torysa, serpentínami prudko stúpa až sa napojí na zmienenú lesnú cestu. Od miesta stretu, treba ísť asi 400 metrov smerom nadol a dôjde sa k altánku.

Objekt

Altánok je celodrevený, “vzdušný“, so šiestimi tenkými nosnými stĺpmi. Je asi 4 metre vysoký a má plechovú sedlovú stenu. Napriek jeho väčším rozmerom (2 x 4 m), sa v ňom nachádza len jeden asi metrový stôl a dve nižšie lavičky. Ďalšia lavička je súčasťou „zadnej“ podlhovastej časti. „Predná“ časť ako jediná má stenu až takmer po strechu, a tak oddeľuje priestor altánku od lesnej cesty. Podlahu tvorí štrkový násyp.

Miesto na spanie je vhodné asi len na štrkovom násype, lebo stôl vyzerá byť nestabilný a lavičky úzke (a možno krátke). Teoreticky, ak by sa lavičky pospájali, tak by sa dalo na nich spať. Škoda, že pod strechou, kde je dostatok priestoru, neurobili povalu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda

Najbližší vodný zdroj by sa mal nachádzať na modrej/zelenej značke klesajúcej k rieke Torysa.

Rozhľadňa Švabľovka

Postavili ju z dreva roku 2020 a meria 11 m. Ma dve podlažia a na najvyššom zastrešenom poschodí sú lavičky na sedenie. Ponúka severovýchodné a čiastočne južné výhľady. Najmä na „prešovské sopky“, t. j. Šarišský hradný vrch a obe Stráže. Za nimi sú Slanské vrchy. Zo severu obzor ohraničuje blízky Čergov a z juhu vzdialená Čierna hora.

Lesopark Švabľovka

Pri sírnatom pramení Švabľovka (miestny názov Švabľufka) sa nachádzali lokálne kúpele zvané Sabinovské kúpele, ktorých vznik je datovaný do 15. storočia. Nachádzala sa tu honosná budova a kabínky s vaňami, kde sa liečili kožné a reumatické choroby. Po ich zániku sa tu ešte konali zábavy, ktoré boli v okolí veľmi obľúbené. No po čase aj tie skončili a nakoniec sa tu všetko zmenilo na ruiny, až z kúpeľov ostali len základy.

Fotogaléria k článku

Najnovšie