Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chatrč na hrade Slanec
Chatrč na hrade Slanec Zatvoriť

Útulňa Hradná chatka Slanec

V južnej časti Slanských vrchov, napriek jej atraktivite, nie je veľa známych možnosti, kde stráviť noc pri viacdňovej návšteve. Jedným z nich môže byť chatrč a rôzne prístrešky v okolí hradu Slanec.

Poloha
Slanské vrchy: priamo na hrade Slanec a blízkom okolí ruiny
Nadmorská výška
488 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.637376 ° SŠ
dĺžka: 21.470956 ° VD
» Mapa
Nocľah
V chatrči 4 ľudia, v prístreškoch po asi 2 osoby
Prevádzka
v chatrči je piecka, v prístreškoch trojsezonná prevádzka
Voda
Najbližší zdroj by sa mal nachádzať polhodiny od hradu smerom na juh a druhý asi 15 minút smerom na sever
Spojenie
Slanec (vlak, bus), červená značka E3

Poloha a prístup

Chatrč sa nachádza priamo na hrade Slanec, ktorý je spojený červeno značenou odbočkou s červenou TZT, ktorá je zároveň európskou diaľkovou trasou E3.

Prvý prístrešok sa nachádza na červenej TZT, neďaleko smerovníka „Slanec, hrad“, kde sa odbočuje na hrad. Druhý prístrešok sa nachádza tesne pod hradom, na jeho okraji, vedľa chodníka vedúceho na jeho vrchnú časť. Tretí prístrešok sa nachádza v lese, priamo na červenej TZT, asi 15 minút od smerovníka Slanec, hrad smerom na juh k smerovníku Dobrák.

Objekt

Celodrevený zrub, búda či chatrč, lebo všetko z toho má objekt na hrade Slanec. Má rozmery asi 2 x 4 x 3 metre, so strechou s menším presahom.

Zvonku nevyzerá extra vábne, má prírodno-rastlinný vzhľad. Na stene sú pribité úzke lieskové palice rôznej dĺžky a pod nimi, asi ako izolácia, rôzne fólie či plastové tašky. Rovnako je palicami obitá strecha zo spodnej strany a hrany. Vrch je plechový. Vchod je cez uzatvárateľné dvere s malým okienkom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vnútrajšok je obitý OSB doskami a podlaha zase drevenými latami. Príslušenstvo pozostáva z jedného stola, dvoch priční, na zadnú stenu pripevnenej lavičky a pri stole je voľne posúvateľná lavica. Hneď vedľa vchodu je miesto na rôzne náčinie a piecka s vývodom dymu cez bočnú stenu. Priestor osvetľuje okno na zadnej stene. Miesto na spanie si tu nájdu asi tri až štyri osoby.

Vnútrajšok vyzerá byť dosť opotrebovaný a zrejme dnu mierne zateká. Predpokladám, že chajda je najmä v lete navštevovaná miestnymi na "pijálesy".

Prístrešky

Prvý ako aj druhý prístrešok v blízkosti hradu sú rovnakého typu. Drevený altánok v tváre šesťuholníka s plechovou strechou. Akurát druhý, čo je na hrade, má drevenú podlahu. Prvý altánok ju nemá. Nemajú žiadnu výbavu. Nie sú chránené pred vetrom či bočným dažďom (najmä na hrade) a ako-tak pomôže len natiahnutá celta. Miesto na spanie si tu nájdu dvaja nocľažníci. Pri spodnom altánku môže byť problémom nerovná zem.

Tretí prístrešok, v lese, je celodrevený šesťuholník so strechou z drevených latiek a dreveným spodkom. Oproti prvým dvom prístreškom je menší, ale zadnú polovicu tvorí strecha a ochodza v prednej časti je rovnako vyplnená. Tiež obsahuje miesto na sedenie. Pri daždi pomôže celta natiahnutá v prednej časti. Miesto na spanie si tu nájdu asi dvaja nocľažníci. V okolí sa nachádzajú stoly s lavicami a ohnisko.

Voda

Vodný zdroj v blízkosti hradu sa nenachádza. Najbližší zdroj by sa mal nachádzať polhodiny od hradu smerom na juh a druhý asi 15 minút smerom na sever.

Fotogaléria k článku

Najnovšie