Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Vojtovské sedlo pod Črchľou
Prístrešok Vojtovské sedlo pod Črchľou Zatvoriť

Prístrešok Prístrešok Vojtovské sedlo pod Črchľou

Pri návšteve alebo prechode Javorníkov, chýba oficiálna možnosť bezpečného strávenia noci či skrytia sa. A tak jedinou možnosťou sú sekundárne využiteľné prístrešky. Jedným z nich je zrenovovaný objekt na lúke pod Črchľou vo Vojtovskom sedle.

Poloha
Javorníky: Vojtovské sedlo, na lúke pri osade Podhrady
Nadmorská výška
823 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.386716 ° SŠ
dĺžka: 18.784909 ° VD
» Mapa
Nocľah
Pre 3 - 4 osoby s nutnou vlastnou karimatkou a spacím vakom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Studňa so stojatou vodou v blízkej búde
Spojenie
Krásno nad Kysucou (vlak, bus), Ochodnica (vlak, bus)

Poloha a prístup

Oddychové miesto sa nachádza na lúke nad opustenou osadou Podhrady (na mapách chybne označená ako Murčovci, ktorá sa nachádza severne od Črchle), kde sa tiež dá prespať v jednom z troch objektov, resp. v opustenej drevenici.

O 150 metrov ďalej po zelenej TZT smerom k Črchli, kde sa napája na červenú TZT, sa na lúke nachádza objekt, ktorý už pred renováciou bol jednoduchým prístreškom bez možnosti ochrany pred dažďom či strávenia noci.

  • Z Čadce po zelenej TZT za 2.20 h;
  • Z Čadce po červenej a zelenej TZT za 2.50 h;
  • Z Ochodnice po zelenej TZT za 2.20 h;
  • Z Krásna nad Kysucou po modrej lokálnej značke a po zelenej TZT za 2.20 h;
  • Z Krásna nad Kysucou po žltej a červenej lokálnej značke a po zelenej TZT za 2.00 h.

Objekt

Ako som už vyššie prezradil, tak dnes ide o zrekonštruovaný jednoduchý prístrešok, resp. novopostavený objekt, ktorý je mixom prístreška na sedenie a časti na spanie.

Prístrešok má rozmery 2,5 x 4 x 3 metre. Je postavený na štyroch drevených stĺpoch s novo vyzerajúcou a kvalitne spravenou šikmou strechou v tvare obráteného písmena L, ktorá má drevený podklad a na ktorej je lepenka.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Prístrešok po stranách a spredu je voľne prístupný. Zadná časť prístreška je zakončená spojením strechy a naukladaným kamením tvoriacim závetrie, ktoré je zároveň sčasti aj po stranách zadnej časti, v dĺžke asi 1,5 m, resp. na dĺžku ležiacej osoby. V tejto časti sa nachádzajú drevené laty tvoriace pričňu s rozmermi 1,5 x 2 m, ktorá primárne asi poslúži na strávenie noci. Miesto na spanie si tu nájdu tri osoby.

Prednú časť prístreška tvorí drevený širší stôl v dĺžke asi 1,5 m a dve postranné lavičky. Aj na stole by si našla miesto na spanie jedna osoba. Prístrešok by mal aj pri bočnom daždi ochrániť sediacich pri stole. Bočný vietor ochráni sediacich či spiacich na prični za kamenným závetrím. Keďže objekt je na klesajúcej lúke, hlinená podlaha ma mierny spád a je nevhodná na spanie.

Altánok, na ktorom si jeho stavitelia dali záležať, je vskutku pekný a obsahuje drevenú uzatvárateľnú schránku. Zároveň sú tu upozornenia pre návštevníkov, aby nenechávali odpadky.

Voda

Hneď vedľa sa nachádza búda so šikmou strechou s otvárateľnými dverami, za ktorými sa nachádza studňa so stojatou vodou, z ktorej sa dá načrieť fľaškou na prútiku. Druhá možnosť nabratia vody je v priamo v osade Murčovci, kde sa pod domami nachádza prameň so stojatou vodou.

Okolie

Od prístreška sa naskytajú nádherné výhľady do dolín centrálnej časti Kysúc, s obzorom, ktorý ohraničuje Krivánska časť Malej Fatry.

Fotogaléria k článku

Najnovšie