Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vysoké Tatry z Kozieho kameňa
Vysoké Tatry z Kozieho kameňa Zatvoriť

Túra Kozie chrbty – Kozí kameň

Niekedy vo Vysokých Tatrách pri nepriaznivom počasí nastane otázka: Kam ísť inam na pol dňa? Alebo kde sa zastaviť počas návratu domov? Odpoveď nás môže poslať do minipohoria medzi Svitom a Kráľovou hoľou, cez rozvodnicu Čierneho a Baltského mora. Pôjdeme sa pozrieť do Kozích chrbtov. Za nenáročnú námahu nám budú odmenou výhľady z najvyššieho bodu - Kozí kameň (1255 m), a to najmä na blízke protiľahlé Tatry a Nízke Tatry.

Vzdialenosť
8 km
Prevýšenie
+522 m stúpanie, -522 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
zima – 12.01.2024
Pohoria
Kozie chrbty
Trasa
Voda
studnička v Lopušnej doline
Doprava
Svit (vlak, bus) - Lopušná dolina (parkovisko pod lyžiarskym svahom)
SHOCart mapy
» č.1102 Nízké Tatry, Kráľova h (1:50.000)

V Kozích chrbtoch tiež môžeme navštíviť archeologickú lokalitu Popradského hradu, prejsť sa náučným banským chodníkom, absolvovať kalváriu s drevenou kaplnkou alebo obdivovať Kráľovu hoľu a Hornádsku kotlinu z nenáročného okruhu prechádzajúceho cez NPR Hranovnická dubina.

Kozí kameň (1255 m)

Dnes bude účelom vyjsť za čo najkratší čas na výhľadový kopec a vrátiť sa späť. Začíname vo Svite, prípadne až v lyžiarskom stredisku Lopušná dolina za Svitom. Je to malé nenápadné stredisko s bufetom. Na konci rekreačnej osady sa nachádza hotel s reštauráciou.

Trasa

Lopušná dolina – sedlo Tabličky – Kozí kameň a späť

dĺžka 9,0 km, prevýšenie 490 m

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Nasledujeme zelenú značku. Za hotelom, respektíve pred horárňou zabočíme vľavo priamo po zvážnici do hory. Hneď pod jej úrovňou tečie potok. V noci nasnežilo centimetrový poprašok. Nebyť neho, tak by sme šliapali priamo po ľade. Ako zistíme, bude ho tu viac než dosť. Stúpanie je pozvoľné. Bystrina je raz na ľavej a potom na pravej strane. Na jar rastú po okrajoch veľké lopúchy. V lete sa sem-tam preplazí vretenica.

Asi v polovici stúpania do sedla Tabličky míňame studničku. Fotíme si polozamrznuté kaskády potoka. Zo dva razy musíme dať pozor, aby sme neodbočili na nesprávnu zvážnicu, značenie je staré. Záverečné výškové metre do sedla sú naozaj strmé. Postupne sa nám otvára pohľad na Vysoké Tatry od Patrie po Lomnický štít. Napokon sa v sedle stretáme so značkou z Vikartoviec. Ďalej pokračujeme záverečným hrebienkom. Zisťujeme, že pod vrcholovými partiami ešte výhľad úplne nezarástol mladinou. Fotíme celé Vysoké Tatry. Cez Západné Tatry a Ďumbierske Tatry sa prevaľujú mraky oblačnosti. Pod nami je dedinka Šuňava. Kráľova hoľa je v poludňajšom protisvetle. Pokračujeme vpred. Nakrátko ideme pekným úzkym zalesneným hrebienkom. Z vrcholu sú vidieť takmer celé Kozie chrbty s pozadím Popradu a Levočských vrchov. Po “termoskovej” prestávke sa dávame na návrat rovnakou cestou. Od sedla Tabličky si obúvame retiazky.

Krátky výšľap je akoby predurčený na vychutnanie si okamihov pri západe či východe slnka, ako napríklad v tomto prípade Krátkeho zimného okruhu.

Na Kozí kameň sa môžeme vybrať aj z Vikartoviec.

Alebo okruhom cez Spišskú Teplicu.

Prípadne si spraviť výšlap mimo značky a vyjsť na kopček Čierna.

Ďalšie možnosti v Kozích chrbtoch

Východisko Svit

  1. Náučný chodník Baba zo Svitu

Názov trasy
NCH Baba
Vzdialenosť
9 km
Prevýšenie
387 m stúpanie , 368 m klesanie
Náročnosť
ľahká 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
deň
Trasa

Budeme sa pohybovať po náučnom chodníku (NCH) na okraji prírodnej rezervácie (PR) Baba, v zelenom lese so statnými borovicami, smrekmi a na južnej strane miestami aj s bukmi. Bude nás čakať spolu päť zastavení na dĺžke 4 km s prevýšením 270 m, pričom celý okruh aj s návratom do Svitu má okolo 9 km.

Východisko Kvetnica

Východná časť Kozích chrbtov patrí medzi prímestské rekreačné lesy mesta Poprad a nachádza sa v jeho bezprostrednej blízkosti.

  1. Kvetnica – banský náučný chodník

Názov trasy
Kvetnica bane
Vzdialenosť
5 km
Prevýšenie
191 m stúpanie , 193 m klesanie
Náročnosť
ľahká 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
deň
Trasa

Dozvieme sa o banských dielach v Kvetnici a miestnej geológii. Prejdeme okolo štôlní Strieborná a Svätá Helena.

  1. Kvetnica, Krížová cesta a okruh zdravia

Názov trasy
KvetnicaOkruhZdravia-mar2015
Vzdialenosť
5 km
Prevýšenie
261 m stúpanie , 262 m klesanie
Náročnosť
ľahká 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
deň
Trasa

Absolvujeme dve krátke nenáročné vychádzky, ktoré nás opäť privedú na miesta s obmedzenými výhľadmi na Vysoké a Nízke Tatry, Slovenský raj a Hornádsku kotlinu. Hlavnými cieľmi bude návšteva kaplnky a impozantný rozhľad z okruhu zdravia.

  1. Zámčisko - prechádzka na Popradský hrad

Názov trasy
Zamcisko
Vzdialenosť
5 km
Prevýšenie
241 m stúpanie , 235 m klesanie
Náročnosť
ľahká 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
deň
Trasa

Ide o nenáročnú turistiku s nádychom histórie. Poprechádzame sa v kúpeľnom parku s jazierkom, nájdeme tu zopár budov dávnejšej architektúry. Nakoniec si spravíme 5 km okruh s prevýšením 241 m, ktorý nás postupne odmení obmedzeným výhľadom na Poprad s Tatrami v pozadí. Uvidíme Kráľovu hoľu, hrebeň Kozích chrbtov a pod nami bude NPR Hranovnická dubina.

  1. Náučný chodník Kvetnica

Názov trasy
KvetnicaKrizova
Vzdialenosť
12 km
Prevýšenie
645 m stúpanie , 650 m klesanie
Náročnosť
mierna 2. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
deň
Trasa

Realizujeme ľahkú prechádzku zmiešaným jedľovo-smrekovým a bukovo-dubovým lesom s opäť obmedzenými výhľadmi na panorámu Vysokých Tatier a na hrebeň Kozích chrbtov. Pohľady na juh nám ponúknu Kráľovu hoľu a začiatok Hornádskej kotliny s obcami Spišské Bystré a Hranovnica. Najvyšším miestom je zalesnený vrchol Krížová (941 m). Budeme prechádzať cez NPR Hranovnická dubina. Pri troche šťastia sa nám naskytne príležitosť pozorovať muflóny zvernice Kvetnica.

V širšom okolí stojí za návštevu

Upozornenie: NCH bývajú často otázne udržiavané a túra sa eventuálne zmení na súťaž v orientácii a na prácu s mapou. Priechodnosť môže byť taktiež nevyspytateľná, takže je veľakrát o dobrodružstvo postarané.

Fotogaléria k článku

Najnovšie