Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Golgota pod Kojšovskou hoľou
Prístrešok Golgota pod Kojšovskou hoľou Zatvoriť

Prístrešok Prístrešok Golgota pod Kojšovskou hoľou

Pri túre na Kojšovskú hoľu môžete natrafil na novšie vyzerajúci prístrešok v mieste zvanom Golgota. Môže poslúžiť pre pocestných ako alternatíva, ak nie je v prevádzke blízka Chata Erika. Leží na frekventovanej Ceste hrdinov SNP (E8), takže má strategickú polohu pre hrebeňovkárov.

Poloha
Volovské vrchy: masív Kojšovskej hole, rázcestie značiek Golgota pri hornej stanici lanovej dráhy zo Zlatej Idky
Nadmorská výška
1063 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.774938 ° SŠ
dĺžka: 20.986001 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 ľudia s vlastnou karimatkou a spacím vakom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
prameň pri lyžiarskom vleku na Kojšovskej holi

Poloha

Prístrešok sa nachádza v lokalite zvanej Golgota na vrchnej stanici lanovej dráhy, kde sa stretávajú červená Cesta hrdinov SNP (E8) a modrá turistická značka.

Prístup

• zo sedla Kojšovskej hole po červenej TZT, 1 km (15 minút) • z obce Zlatá Idka po modrej TZT, 3,6 km (1.20 h) • od Chaty Lajoška na Prednom holisku po červenej TZT, 8,4 km (2.35 h) • od chaty Erika, po červenej TZT za 0:30 h • od prístreška Trohánka, po červenej TZT, za 2:05 h

Objekt

Prístrešok je jednoduchá drevená stavba s rozmermi približne 5 x 2 metre. Má plnú zadnú zníženú stenu a 2 bočné steny do výšky asi 1,7 m. Do prístreška sa tak vstupuje cez prednú stranu. Strecha je sedlová plechová, pričom predná je kratšia, ale stále by mala ochrániť pred bočným dažďom.

Nachádzajú sa tu dva menšie stoly a lavička. Po takmer celom obvode je potiahnutá prišňa. Podlaha je tvorená štrkom. Priestor vo vnútri umožňuje vyspať sa dnu štyrom ľuďom. Prípadne pri spaní aj na laviciach až šiestim.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Pred prístreškom sa nachádza nezabezpečené ohnisko. Od prístreška sa cez výsek pre lanovku, ponúka výhľad do doliny. Na pravej strane prístreška sa nachádza odpadkový kôš.

Voda

Asi 700 metrov vyššie v smere sedlo Kojšovskej hole sa nachádza prameň pod Kojšovskou hoľou.

Pozn.: Informácie doplnené aj od Henricha Tomáša.

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš