Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj ako miesto na plánované strávenie noci.

Poloha
Poľana: v kriačinách vedľa zelenej lokálnej značky, blízko poľovníckeho posedu na kraji podlhovastej lúky pod Hrádkom
Nadmorská výška
560 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.652793 ° SŠ
dĺžka: 19.26804 ° VD
» Mapa
Nocľah
2 osoby na lavici, 4 osoby na zemi
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
vodný zdroj nezaznamenaný
Spojenie
Čerín (bus), Hrochoť (bus)

Poloha a prístup

Búda sa nachádza v krovinách, na kraji podlhovastej lúky pod Hrádkom, ktorou prechádza miestna zelená značka na trase Čerín - Hrochoť. Dobrým orientačným bodom môže byť poľovnícky posed, ktorý stojí pred krovinami.

  • Z Čerína po zelenej lokálnej značke smer Hrochoť za 45 minút;
  • Z Hrochote po zelenej lokálnej značke smer Čerín za 1.15 h.

Objekt

Drevená, mierne nachýlená búda, zrejme pre lesných robotníkov, je asi 6 metrov dlhá, 2 metre široká a vysoká asi 3 m. Steny tvoria laty, ktoré, ale majú medzery a môže pomedzi ne prefukovať. Rovnako chýba druhá spodná lata. Vchod je zboku, no dvere sú vyvalené a opreté o zadnú stenu.

Strecha je z azbestovej vlnitej krytiny. Nevyzerá, že by pretekala. Podlahu tvorí udupaná hlina. Neporiadok sa tu nenachádza, len naviate lístie. Jediné príslušenstvo búdy je dlhá lavica, ktorá je integrálnou súčasťou steny na ľavej (dlhej) strane. Je relatívne široká a mohla by poslúžiť na spanie pre dve osoby. Na hrboľatej zemi sa vyspia ďalšie štyri osoby.

Voda

Vodný zdroj som v okolí nezaznamenal. Ak viete o prameni, napíšte do diskusie.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšie možnosti

Pre rozšírenie možnosti na spanie dopĺňam informáciu o ďalšej búde / zrube. Nemám však osobne potvrdené, takže naisto neviem, či je voľne prístupná. Jej výhodou je oveľa lepší stav a možnosti na nocľah. Nachádza sa na zelenej lokálnej značke, asi 15 minút od vyššie popisovanej búdy smerom na Hrochoť.

Táto búda je na oveľa lepšej úrovni a je zrejme stále využívaná. Má rozmery asi 4 x 2 x 3 m. Vnútrajšok by mali tvoriť dve drevené lavice po stranách zrubu a stôl. Vchod je riešený dverami. Interiér osvetľuje malé okienko v zadnej časti a okno na dverách.

Na spanie by mali poslúžiť obe lavice pre dvoch nocľažníkov, ale aj drevená podlaha, kde sa vyspia štyri osoby.

Fotogaléria k článku

Najnovšie