Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Obecná chatka na Veličovej kopanici
Obecná chatka na Veličovej kopanici Zatvoriť

Prístrešok Veličova kopanica pod Valingou

Na miestnych značkách západného Podpoľania sa veľa turistov nenachodí, a to aj napriek tomu, že je to malebná oblasť. Ale keď už sem niekto zavíta a chce stráviť noc, tak s možnosťami je to slabé. Preto znalosť krytého miesta môže napomôcť pri naplánovaní viacdňovej návštevy.

Poloha
Zvolenská kotlina - Zvolenská pahorkatina: na okraji lúky vystupujúcej z Lukavice smer Sebedín-Bečov severne od kopca Valinga (489 m)
Nadmorská výška
434 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.643748 ° SŠ
dĺžka: 19.229326 ° VD
» Mapa
Nocľah
na drevenej podlahe, s nutnou vlastnou karimatkou pre cca 5 -10 osôb
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Na cintoríne v Lukavici, asi 15 minút od prístreška
Spojenie
Lukavica (bus), Sebedín-Bečov (bus)

Poloha a prístup

Objekt sa nachádza na červenej lokálnej značke, na najvyššom bode lúk, ktoré sú zakončené lesným porastom a hrebeňom, ktorý oddeľuje chotáre dedín Lukavica a Sebedín–Bečov, v časti Bečov. Odtiaľ je vzdialená asi 15 minút. Od Lukavice je vzdialená do 40 minút.

Objekt

Ide o veľkú zvláštnu drevenú budovu. Pokiaľ obvykle je miesto na spanie dnu medzi stenami, teraz je miesto zaujímavé pre spiacich vonku medzi stenami, keďže sa spí medzi jednou uzavretou miestnosťou a druhou uzavretou miestnosťou a strechu tvorí ďalší veľký uzatvorený priestor na spôsob pôjdu. Čiže voľne prístupné miesto je vlastne chodbou medzi zatvorenými priestormi po stranách.

Medzipriestor zaujímavý pre tulákov má rozmery asi 2 x 6 m a vysoký asi 3 m. Priestor je vlastne odkladacím miestom rozmernejších kusov ako sú lavičky a stoly, ktoré nevojdú do uzamknutých priestorov a zároveň sú kryté pred nečasom.

Vďaka nim nie je nutné stráviť noc na drevenej podlahe, ale využiť sa dajú stoly či lavice. Po čiastočnom uvoľnení podlahy, si však miesto nájde väčší počet nocľažníkov, do desať osôb. Karimatka je samozrejme nutná. Nevýhodou je, že môže prefukovať, ale to sa dá vyriešiť vytvorením zábran.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V okolí sa nachádzajú ďalšie vonkajšie stoly a lavice na sedenie plus ohnisko.

Voda

Voľne prístupná voda sa nachádza na cintoríne nad Lukavicou, ktorá je na trase červenej lokálnej značky.

Najnovšie