Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rozhľadňoútulňa UNIMO nad Dubravicou
Rozhľadňoútulňa UNIMO nad Dubravicou Zatvoriť

Búda UNIMO útulňa a rozhľadňa nad Dúbravicou

Prazvláštny objekt, ktorý má funkciu modernej rozhľadne a modernej útulne sa nachádza na strategickom mieste v podhorí západnej časti Poľany, nad dedinkou Dúbravica. A najmä pre tulákov milujúcich netuctové pokojné miesta bude rozhľadňo-útulňa istým miestom zastávky na noc.

Poloha
Zvolenská kotlina - Ponická vrchovina: na lúkach nad dedinou Dúbravica pod lesom, 15 minút od lokálnej žltej značky v smere na Hrochoť
Nadmorská výška
519 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.669858 ° SŠ
dĺžka: 19.272725 ° VD
» Mapa
Nocľah
spolu asi 10 osôb s vlastnou karimatkou a spacím vakom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
15 minút od UNIMO, pri lesnej zvážnici na žltej lokálnej značke v smere na Hrochoť
Spojenie
Dúbravica (bus), Hrochoť (bus)
Dalšie info
Počas letných večerov je miesto vyhľadávané mládežou, takže nemusí byť ideálne na prespatie

Poloha a prístup

Rozhľadňo-útulňa sa nachádza nad podpolianskou obcou Dúbravica, od ktorej nie je vyznačený prístup. Samotnou dedinou neprechádza TZT, ale len lokálna značka žltej farby, ktorá prepája podhorskú obec Hrochoť cez Dúbravicu s Hornou Mičinou a po žltej TZT s Vlkanovou.

Z Dúbravice k rozhľadňo-útulni treba ísť po žltej lokálke smerom na Hrochoť a na lúkach pod lesom treba odbočiť doprava po lúčnej ceste k objektu, ktorý je odtiaľ vidieť. Prejsť k nemu trvá asi 15 minút.

Objekt

Aj keď to asi nikomu na prvý pohľad nenapadne, rozhľadňo-útulňa bola pôvodne unimobunkou, zrekonštruovanou a postavenou na výšku, aby plnila svoj nový účel. Okrem kovového skeletu a okna tvoria zvyšok drevotrieskové panely.

Jej výška je 5 metrov a obsahuje tri podlažia. Vstup bol cez zdvíhaciu zadnú stenu. Momentálne je riešený klasickými dverami. Spodná časť, ako aj zvyšné, nemajú žiadne vybavenie a sú spojené relatívne strmým schodiskom, takže si treba dávať pozor. Stredné podlažie sa dá využiť na prespatie a priestor je osvetlený okienkom, pôvodne z práčky. Miesto si tu nájdu štyri osoby. Najvyššie poschodie vďaka presklenej stene predstavuje rozhľadňu. V minulosti sa dala aj jej predná a zadná časť sklápať. Aj tu sa dá prespať a miesto si tu nájdu ďalší piati turisti. Výhľady na široké okolie sú odtiaľ naozaj nádherné a dominuje im hrebeň Ďumbierskej časti Nízkych Tatier.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda

V blízkosti sa vodný zdroj nenachádza. No asi 15 minút od UNIMO sa na lokálnej žltej značke smerom na Hrochoť, v časti lesa na výraznej zvážnici, asi v jej polovici nachádza výdatný prameň, ktorý nie je zakreslený v mapách.

Rozhľadňo-útulňa UNIMO vznikla ako nápad troch mladých architektov z Periférne centrá. Pôvodne bolo UNIMO v lome pri Detve, ale kvôli vandalom začali hľadať vhodnejšie miesto a nakoniec zakotvila nad Dúbravicou, ktorá je podľa mňa veľmi dobrým miestom.

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Túra Stuhleck v tieni vrtúľ

Bratislavčanom, ale ani mnohým mimobratislavským ho netreba predstavovať. Aj tí, ktorí nemajú zlyžované jeho svahy, o ňom mnohokrát počuli. Stuhleck je totiž vďaka svojej blízkosti k …

Jitka Švarcová