Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Kolkáreň
Kolkáreň Zatvoriť

Prístrešok Kolkáreň Drienčany

V okolí Teplého Vrchu, okrem plateného ubytovania, chýba možnosť na strávenie noci počas prechodu lokality v srdci Revúckej vrchoviny a severnej časti Juhoslovenskej nížiny. Preto znalosť altánku na strategickom mieste v Drienčanoch naisto pomôže.

Poloha
Revúcka vrchovina - Drienčanský kras: za farou a kostolom, pod ktorým prechádza modrá TZT
Nadmorská výška
244 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.48323 ° SŠ
dĺžka: 20.068628 ° VD
» Mapa
Nocľah
V kolkárni viac ako 10 osôb, v altánku 2 osoby na stole a 2 na podlahe
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Na začiatku dediny sa nachádza voľne prístupný prameň vo forme pumpy
Kontakt
Evanjelický cirkevný zbor augsburského vyznania Drienčany
980 23 Drienčany
Drienčany č. d. 3
https://www.ecav.sk/zapadny-distrikt/rimavsky-seniorat/driencany
Spojenie
Drienčany (bus)
Dalšie info
Múzeum slovenskej rozprávky v pamätnej fare Pavla Emanuela Dobšinského

Poloha

Nachádza sa na okraji obce Drienčany, v severnej časti Juhoslovenskej nížiny a v strednej časti Revúckej vrchoviny. Dedinou prechádza modrá TZT, ktorá vedie popod kostol a faru.

Kolkáreň sa nachádza za kostolom a farou, v ktorej pôsobil Pavol Emanuel Dobšinský. Ku kolkárni sa dá dostať cez faru alebo okolo ohradeného priestoru kostola po nespevnenej ceste.

Objekt

Kolkáreň je podlhovastý 36-metrový krytý objekt, pozostávajúci z troch častí rôznej veľkosti. Prvá je stredné široká, ale najkratšia časť. Druhá je úzka, ale najdlhšia stredová časť a tretia s pôdorysom 8 x 11 m.

V tretej časti sa nachádzajú dva asi 2,5 m dlhé stoly a lavice popri nich. Na stoloch sa vyspia dve osoby a prípadne, pri spojení viacerých lavíc, aj ďalšie dve osoby. Na hladkej betónovej podlahe sa vyspí väčšie množstvo nocľažníkov. Prípadne ďalší v koryte kolkárskej dráhy v strednej časti.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšou a lepšou možnosťou na strávenie noci je veľký krytý murovaný altánok s kozubom. Altánok má dve steny, z čoho jedna je s kozubom a druhá je s dvomi okienkami. Má mohutnú sedlovú strechu, ktorá je však nevyužitá. Podlahu tvorí dlažba.

Interiér prístreška okrem kozuba dopĺňa jeden asi 3-metrový drevený stôl a lavice po oboch stranách. Miesto si tu nájde okrem 1 - 2 osôb na stole, aj zo dve ďalšie pri stene, čím by boli chránené pred vetrom a bočným dažďom.

Voda

Na začiatku dediny sa nachádza prístrešok s lavičkami a pumpou zachytená studnička Milka.

Rozprávková dedina

V dedine Drienčany pôsobil zberateľ slovenských rozprávok Pavol Emanuel Dobšinský, na ktorého stavili aj pri turistickom rozvoji obce. Celá dedina odkazuje na rozprávky, ako napr. autobusové zastávky, ktoré sú doplnené drevenými sochami z rôznych rozprávok.

Ďalším magnetom je Múzeum slovenskej rozprávky, do ktorého sa dá dostať po predošlej dohode cez telefón s Evanjelickým cirkevným zborom augsburského vyznania Drienčany. Pri kostole sa okrem hrobu Pavla Emanuela Dobšinského nachádza pamätná fara, kde pôsobil.

Za kostolom sa okrem kolkárne a altánku, kde sa dá oddýchnuť, nachádzajú slnečné hodiny a rozprávkové bludisko.

Fotogaléria k článku

Najnovšie