Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chatka pod Deravou skalou
Chatka pod Deravou skalou Zatvoriť

Chata Lovecká chata pri Deravej skale

Široká oblasť stredného Gemera s jeho pamiatkami má slabé alebo žiadne turistické značenie. Preto netreba čakať možnosti na ukrytie sa. Tulákom však môže napomôcť znalosť opustenej poľovníckej chaty v srdci regiónu.

Poloha
Revúcka vrchovina: na konci lokálnej turistickej značky, na upätí Deravej skaly
Nadmorská výška
409 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.46206 ° SŠ
dĺžka: 20.1654 ° VD
» Mapa
Nocľah
8 osôb na verande a 6 osôb v miestnostiach chatky
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Prameň sa nachádza 50 metrov od chaty, smerom na záverečné stúpanie na Deravú skalu
Dalšie info
Vyšné Valice (bus)

Pôvodne by som o opustenej chatke ani nepísal, ale pre milovníkov Gemera a tulákov, ktorí prechádzajú málo známymi lokalitami, môže takáto možnosť v kraji, kde nie sú žiadne známe možnosti na skrytie sa, dosť uľahčiť naplánovanie si vandra. Zároveň sa v blízkosti nachádza viacero zaujímavosti, ktoré stoja za návštevu.

Poloha a prístup

Opustená poľovnícka chatka sa nachádza v lese pod lokálne známou Deravou skalou, z ktorej sú fajnové výhľady na juh stredného Gemera. Deravá skala je vzdialená asi 4 kilometre od dedinky Vyšné Valice. Odtiaľ je vyznačený lokálny chodník, ktorý obchádza Deravú skalu a zo západnej strany na ňu stúpa, odkiaľ je na dohľad opustená poľovnícka chatka.

Druhá možnosť prístupu je od západu, z dediny Veľký Blh, odkiaľ sa dá vcelku jednoducho dostať sprvu lúčnou cestou, obídením úpätia Dlhého vrchu, ktorý je zároveň obohnaný plotom zvernice, potom dnom koryta Dlhého potoka asi pol kilometra na sever a následne východným smerom asi kilometer k úpätiu Deravej skaly. Postup trvá do dvoch hodín.

Objekt

Staršia opustená poľovnícka chatka má pôdorys asi 8 x 6 m. Ponúka okrem zastrešenej priestrannej verandy možnosť skryť sa v jej vnútri, keďže miestnosti sú voľne prístupné. Ako to na Slovensku býva, miestnosti sú vyrabované, so zvyškami nábytku a odpadu, takže nie sú veľmi vábne na prespatie. V prípade zhoršených poveternostných podmienok by však mohla jedna z dvoch izieb poslúžiť.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Zaujímavejšia a prijateľnejšia možnosť sa naskytá na širšej verande, ktorá má rozmery asi 8 x 3 metre. Jej výhodou je, že má drevenú podlahu a obrubu, ktorá napriek ozdobným prvkom ochráni aj pred bočným vetrom. Napomôcť tomu môže poloha chatky v lese. Pred bočným dažďom spoľahlivo ochráni prevísajúca strecha, ktorá nevyzerala byť deravá.

Na verande si nájde miesto asi osem osôb a v priestore izieb ďalších šesť osôb. Karimatka a spací vak sú nutné. Fóliu alebo celtu sa určite oplatí mať.

Voda

V blízkosti chatky, pod záverečným stúpaním na Deravú skalu sa nachádza upravený prameň so strieškou, ktorý v lete 2023 tiekol. No nespoliehal by som sa naň.

Poznámka
Je škoda, že takéto objekty chátrajú a pritom by mohli poslúžiť turistom, ak by sa tadiaľ vyznačila TZT, ktorá by spájala evanjelický kostolík vo Vyšných Valiciach, Deravú skalu a Deškov hrad s dedinou Veľký Blh, v ktorej blízkosti sa nachádza zvernica s hradom Blh a rekreačné stredisko Teplý Vrch so susednou lokalitou Drienčanský kras.

Fotogaléria k článku

Najnovšie