Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

V sedle Poľany. Foto – Dominik Baco
V sedle Poľany. Foto – Dominik Baco Zatvoriť

Basecamp Do sedla Poľany v Nízkych Tatrách, na Hájsku skalu, hrad Brekov a rozhľadňu Balážka

Ak si chcete cez víkend užiť sneh, vyberte sa do sedla Poľany na hrebeni Nízkych Tatier alebo na pekný okruh cez Jamské pleso. V tipoch nájdete aj Hájsku skalu v pohorí Žiar a Tureckú horu v Tribeči. Deti môžete vziať na hrad Brekov či na rozhľadňu Balážka pri Lipanoch.

Aktuálne

  • V Malej Fatre platí od 1. marca jarná sezónna uzávera troch turistických chodníkov. Dôvodom je ochrana živočíchov v citlivom období pre výchovu a vyvádzanie mláďat rôznych druhov vtákov a cicavcov. Uzávera potrvá do 15. júna.
    Viac info

  • Odvolali riaditeľov Správ Chránených krajinných oblastí Horná Orava, Kysuce a Štiavnické vrchy. Iné miesto im neponúkli, zo štátnej ochrany prírody tak odchádzajú úplne.
    Viac info

  • Najväčší cestovateľský festival Cestou necestou sa bude konať v termíne 1. do 3. marca 2024 v bratislavskom DK Ružinov.
    Viac info

  • Lesy SR začali rekonštruovať asfaltovú cestu vedúcu k horskému hotelu Poľana. Počas opravy je cesta uzavretá.
    Viac info

    [ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru

Lyžiarska túra na hrebeň Nízkych Tatier od Dominika Baca. Okruh vedie z Demänovskej doliny cez Tri vody, zo sedla Poľany Dominik pokračoval po hrebeňovej červenej značke na Dereše a Chopok so zastávkou na Kamennej chate pod Chopkom. Dole zlyžoval po upravenej zjazdovke. Do batoha je vhodné si pribaliť aj mačky, tzv. haršajzne.

Ďalšie tipy

  • Žiar: Hájska skala je výrazná skala nad Ráztočnom v pohorí Žiar, známa asi najmä lezcom, ktorých tu láka 20 m vysoký vápenec, avšak výlet k nej môže spestriť deň každému. Okrem skaly si Andrea Morongová prešla aj lúky ma pomedzí Turca a Hornej Nitry.
    Hájska skala a Sklenianske lúky

  • Vysoké Tatry: Okruh na Jamské pleso zo Štrbského plesa je veľmi pekná zimná túra. Prvá časť vedie po červeno značenej Tatranskej magistrále, neskôr po modrej k Bielemu Váh, návrat na Štrbské Pleso je zelenou značkou ponad Cestu slobody. Trasa je plná pekných výhľadov na Kriváň, Sedielkovú kopu, Solisko, do Furkotskej doliny a do Podtatranskej kotliny.
    Zimný okruh na Jamské pleso

  • Tribeč: Zaujímavá túra od Danky Tomášikovej vás zavedie na viacero zaujímavostí v okolí Jedľových Kostolian. Navštívite rozhľadňu Drieňovec, uvidíte miestne horské osídlenie "štále" aj skalné bralo Turecká hora.
    Jedľové Kostoľany – Lámaniny – Penhýbel

Tipy na túru s deťmi

Andrea Grunská odporúča nenáročný výlet s deťmi na zrúcaninu stredovekého hradu Brekov neďaleko Humenného. Na hrad sa dostanete z obce Brekov. Z pekne zakonzervovanej zrúcaniny je výhľad na Brekov, Humenné a Vihorlat.

Kôprová dolina spolu so susednou Tichou dolinou sú známe tým, že po vetrovej kalamite v roku 2004 sa ponechali na samovývoj. Do týchto miest nazrieme počas našej jarnej detskej túry. Chceme vidieť aj najvyšší vodopád na Slovensku, Kmeťov vodopád.

Extra tip

V poslednej dobe sa na Slovensku rozmohlo stavanie rôznych rozhľadní, ktoré vás privedú na zaujímavé miesta s peknými výhľadmi. K týmto miestam sa priradilo aj mesto Lipany, ktoré nedávno otvorilo zaujímavú rozhľadňu s názvom Balážka. Rozhľadňa sa nachádza na západ od Lipian a poskytuje krásne pohľady na okolité pohoria Čergov, Levočské vrchy a Bachureň.

Z fotogalérie

Februárová vandrovka
Februárová vandrovka – Foto: Galéria / martinkrivda

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ oblačno až zamračené, dopoludnia miestami dážď alebo prehánky, na hrebeňoch Tatier sneženie. Popoludní ubúdanie zrážok a miestami aj zmenšená oblačnosť.

Najnižšia nočná teplota 9 až 4 st., na severe ojedinele chladnejšie. Najvyššia denná teplota 11 až 16 st., na strednom Slovensku ojedinele chladnejšie.

V nedeľu bude polooblačno až oblačno, ojedinele prehánky alebo dážď, na hrebeňoch Tatier snehové zrážky. Najnižšia nočná teplota 7 až 2 st. Najvyššia denná teplota 12 až 17 st., na juhozápade lokálne teplejšie.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Podľa HZS platí vo všetkých pohoriach 2. stupeň lavínového nebezpečenstva z 5-dielnej stupnice.

Vysoké a Západné Tatry
HZS upozorňuje, že povrch snehu je vo vyšších polohách tvrdý až zľadovatený. Na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Červeno značený chodník od Hrebienka smerom do Studených dolín je uzavretý, obchádzka vedie spodným chodníkom okolo Bilíkovej chaty.

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Aj tu sú chodníky ľadové, na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Malá Fatra
Úsek hrebeňa Suchý - Malý Kriváň - Bublen nie je vyznačený zimným tyčovým značením. Stohová skratka (žltá značka) je zatvorená. Niektoré úseky chodníkov sú premočené a blatisté, treba zvýšiť opatrnosť.

V Lúčanskej Malej Fatre je následkom dlho trvajúceho oteplenia nebezpečný pohyb po ferrate, ktorá vedie na Martinské hole. Turisti môžu byť ohrození snehovými zosuvmi a hrozí prepadnutie do potoka.

Veľká Fatra
Povrch snehu je tvrdý, miestami zľadovatený, na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Slovenský raj
V doline Tiesňavy pri Stratenej došlo k zosunutiu celého svahu s turistickým chodníkom aj zaisťovacími reťazami. Dolina je dlhodobo uzatvorená. Následkom teplého a upršaného počasia je v roklinách zvýšená hladina vody. V roklinách a na chodníkoch sú na niektorých miestach popadané stromy, prechod týchto miest môže byť náročný.

Kysuce
Správa CHKO Kysuce informuje, že v dôsledku veternej kalamity sú v súčasnosti turistické chodníky v prírodných rezerváciách Veľký Polom a Klokočovské skálie nepriechodné. Odporúčajú vyhnúť sa týmto trasám, kým nedôjde k ich spriechodneniu.

Pieniny
Modrý chodník z Lesnice cez Cerlu do Červeného Kláštora je ťažko priechodný.

Najnovšie