Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vodná nádrž Kurinec - Zelená voda
Vodná nádrž Kurinec - Zelená voda Zatvoriť

Túra Pribudol náučný chodník Kurinecká dubina pri Rimavskej Sobote

Nenáročný okruh s dĺžkou 4,5 km v blízkosti rekreačného strediska Kurinec - Zelená voda. Nachádza sa 5 km od Rimavskej Soboty. Pokojné a tiché miesto v tieni aj 200-ročných dubov na brehu potoka Ľukva. Panoramatická vyhliadka s nečakanými výhľadmi. Príjemná prechádzka pre malých aj veľkých.

Vzdialenosť
5 km
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
zima – 14.02.2024
Pohoria
Juhoslovenská kotlina - Rimavská kotlina
Trasa
Voda
bufety Kurinec
Doprava
Rimavská Sobota (vlak, bus) - Rimavská Sobota, Kurinec, Astra (bus, parkovisko na Zelenej vode)
SHOCart mapy
» mapa momentálne nie je v ponuke

Náučná trasa bola oficiálne otvorená na začiatku jesene 2023. Napriek jeho úplnej technickej nenáročnosti, kráčaš temer po rovine, splní očakávanie, očarí a nabije energiou. Bizarné tvary 200-ročných dubov sú nádherné. Stupeň ochrany je tretí a piaty. Okruh začína od parkoviska pri začiatku rekreačného areálu Kurinec - Zelená voda. Je vynikajúco značený, s desiatimi náučnými panelmi. Potok Ľukva, ktorý sýti vodami vodnú nádrž Kurinec, ho križuje temer hneď v úvode. Len treba odbočiť doľava pri starej hruške, čo je úplná romantika.

Kurinecká dubina je chránená od roku 1952. Pôvodne chránila krakľu belasú, postupne ale na Slovensku jej hniezdísk ubúdalo, momentálne sa nejaké hniezdiace páry ojedinele na Slovensku objavia, ale netreba to zakríknuť a nehovorí sa ani, kde presne. Môžeme len dúfať, že dutiny kurineckých starých dubov tiež majú potenciál na jej návrat.

Kurinec bol pôvodne najmä chatová oblasť, ale veľa obyvateľov tam už teraz trvalo býva. Vo vodnej nádrži sa dá zaplávať, aj keď vzhľad vody je zeleno-hnedý, mútny, ale kúpavali sme sa tam pravidelne aj za mladších čias.

Mimo sezóny je to tu pokojné, tiché, počuješ šplechot rýb a šum krídel vtáctva. V lese bolo úplne tichučko. Pohľad na staré poskrúcané duby vzbudzoval úctu a rešpekt. Ľukva je meandrujúci potok, žiadna riava, takže napriek vysokému stavu vody po intenzívnych víkendových zrážkach tiekol doslova lenivo a ospalo, upokojoval. Občas sa ozval ďateľ, z hladiny štartovali kačice, zaškriekala sojka, inak tichota. Dutiny starých stromov poskytujú domov pre veľa hmyzu, teraz ešte všetko spalo.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Náučný chodník kopíruje pravostranný breh nádrže a potom sa stáča viac na juhovýchod a na vrchole poskytuje výhľad smerom na mestskú časť Rimavskej Soboty - Dúžava, čo je v skutočnosti chutná dedinka s krásnym okolím. Vyhliadka je panoramatická, ostala som poriadne zaskočená, čo oko videlo. Poľanu, Ďumbier, Železnú bránu, Klenovský Vepor, Ostrú, Sinec, Fabovu hoľu, Malú Stožku... My sme mali šťastie na počasie a bol to ozaj prekvapivý zážitok.

Zhodnotenie

Vznik náučných chodníkov je veľmi prospešný. Jednak poučí verejnosť o krásach prírody, ale aj určí smer pohybu turistov v citlivých oblastiach, kde by ich „voľný“ pohyb zbytočne poškodzoval prírodu.

V sezóne je oblasť Kurinca exponovaná a pohyb pomerne intenzívny. Náučný chodník vznikol z nadšenia ľudí, ktorí majú danú oblasť dobre prebádanú, vidia v nej potenciál, sú neúnavní pri boji s administratívnou mašinériou a dokážu to premeniť na konkrétne dielo, neskôr ho ale tiež udržiavať a kontrolovať.

Keď budeš na južnej vetve Cesty Márie Széchy, pristav sa, ak potrebuješ nadobudnúť balans. Energia starých stromov stíši každého. A poznávacie znamenie? Pri starej hruške doľava.

Záver

Ako milovníčku prírody ma zaujal postreh nórskej spisovateľky Niny Lyke:

Sme tu vďaka tomu, že naši predkovia sa stihli rozmnožiť skôr, ako ich niekto zabil alebo ako zomreli od hladu.
A podarilo sa im to preto, že trávili viac času pozorovaním predátorov sliediacich v tráve, než rozplývaním sa nad nádherou kvetov, čo v nej kvitli“.

Máme veru šťastie, že si môžeme prírodu len prosto vychutnať a byť ňou očarení...

Fotogaléria k článku

Najnovšie