Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vršatské bradlá. Foto – Soňa Mäkká
Vršatské bradlá. Foto – Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Vršatské bradlá, Kotmanovské vodopády, lesnícky náučný chodník Herlica a Katova skala

Vyberte sa na náučný chodník okolo Vršatských bradiel a zrúcaninu hradu Vršatec alebo na poldennú túru na Katovu skalu vo Veľkej Fatre. V južnej časti Slovenska odporúčame neznáme Kotmanovské vodopády, v ktorých by v tomto období mohol byť dostatok vody. Deti môžete vziať na nenáročnú túru na Kalváriu nad Kysuckým Lieskovcom alebo na skalný útvar Traja jazdci neďaleko rozhľadne Veľká Homoľa v Malých Karpatoch.

Aktuálne

  • Na horách aktuálne hrozia mokré a základové lavíny, ktoré môžu zasiahnuť aj údolné cesty, varovali záchranári. V nižších a stredných polohách je hlavným problémom mokrý sneh, v polohách nad 1600 metrov nad morom sa lokálne nachádzajú vetrom ubité dosky a vankúše.
    Viac info

  • Minister životného prostredia Tomáš Taraba odvolal riaditeľa Správy NP Muránska planina Jána Šmídta. Dôvod mu neoznámili.
    Viac info

  • Odvolali aj riaditeľa Správy Chránenej krajinnej oblasti Záhorie Tomáša Olšovského. Nahradil ho Jozef Kovarik, poslanec obecného zastupiteľstva a zástupca starostu vo Veľkých Levároch a prevádzkovateľ strelnice v tejto obci.

Tip na túru

Pohodová túra z Vlárskeho priesmyku cez sklársku osadu Sidonie a lúky Bielych Karpát pod hrad Vršatec. Nasleduje nenáročný výstup do sedla Chotuč, odkiaľ sa dá vybehnúť na vrchol Chmeľová s peknými výhľadmi. Po náučnom chodníku popod Vršatské bradlá zídeme do obce Červený Kameň, kde je Červenokamenské bradlo s ďalším náučným chodníkom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšie tipy

  • Veporské vrchy: Miroslav Pilát odporúča navštíviť sústavu kaskád a vodopádov neďaleko obce Kotmanová juhovýchodne od Detvy. Vodopády sa nachádzajú v dvoch dolinách, Veľké Hlboké a Kotlíky, dajú sa prejsť počas jednej túry nižšej náročnosti. Jar je ideálny čas na ich návštevu, mali by mať dostatok vody.
    Kotmanovské vodopády

  • Slanské vrchy: Marián Jaššo navštívil Lesný náučný chodník Herlica pri obci Petrovce neďaleko Hanušoviec nad Topľou. Opäť ide po túru s nižšou náročnosťou a peknými výhľadmi. Na trase náučného chodníka je partizánsky bunker, kde bol počas II. sv. vojny hlavný stan partizánskej skupiny Čapajev, ktorá práve v miestnych horách organizovala odboj v boji proti fašistom.
    Lesný náučný chodník Herlica

  • Veľká Fatra: Katova skala je výborný cieľ na poldennú túru v Turci, sú z nej pekné výhľady a aj okolitý les s ďalšími skalami je zaujímavý. Východisko je v Sklabinskom Podzámku, ak máte dostatok času, môžete túru spojiť s návštevou hradu Sklabiňa.
    Katova skala v zime

Tipy na túru s deťmi

Okruh vedie viacerými zaujímavými miestami neďaleko Modry. Túru začíname a končíme na Zochovej chate v Modre, v časti Piesok. Prvou zastávkou sú Tisové skaly na hornom okraji zjazdovky nad Zochovou chatou. Kremencové skalky sú nevysoké, ale pekné, tiahnu sa v dlhšom pásme odtiaľto až takmer po vrchol Veľká homoľa, kde stojí rozhľadňa Alexandra Filípka. Sú z nej panoramatické výhľady na Modru a ďalšie malokarpatské vrcholy ako Čmeľok, Čertov kopec, Vysokú či Záruby.

Z Veľkej homole zbiehame k Trom jazdcom, využívaným ako cvičné horolezecké skaly. Pokračujeme na Zámčisko, kde ležalo hradisko, využívané asi od staršej doby železnej a vrátime sa cez Tisové skaly na miesto štartu.

Jana Bílešová prešla Kalváriu nad Kysuckým Lieskovcom, ktorá je celá umiestnená v prírode a je dobrým tipom pre vychádzku s deťmi. Autorom drevorezieb je umelecký rezbár Ján Rajtek, ktorý pochádza z Kysuckého Lieskovca. Prechádzku zastaveniami na asi 1,5 kilometri dlhom úseku zvládnu všetky vekové kategórie.

Skialp

Lomnické sedlo vo Vysokých Tatrách je podľa nového návštevného poriadku pre skialpinistov prístupné z Filmárskeho žľabu z Malej Studenej doliny aj z Kartárikovho žľabu od Skalnatého plesa. Podľa návštevného poriadku pri výbere žľabov treba mať kompletnú skialpinistickú výbavu. Aj bez tejto výbavy je však stále možné vybrať sa do Lomnického sedla po zjazdovke. Dominik Baco sa sem vybral zo Starého Smokovca po Tatranskej magistrále.

Z fotogalérie

Snežienky...
Snežienky... – Foto: Galéria / Jakub Súčanský

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ malá oblačnosť, v západnej polovici územia a na juhu prevažne oblačno. Ojedinele slabé zrážky. V noci a predpoludním ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Najnižšia nočná teplota 0 až -5, v južnej polovici západného Slovenska a na Honte väčšinou 4 až 0 stupňov. Najvyššia denná teplota 9 až 14, na Orave, pod Tatrami a na Horehroní okolo 7 stupňov.

V nedeľu bude oblačno až zamračené, na strednom a východnom Slovensku spočiatku aj menej oblačnosti. Ojedinele, na strednom Slovensku miestami, dážď alebo mrholenie, vo vyšších polohách sneženie. Najnižšia nočná teplota 7 až 2, vo východnej polovici územia miestami okolo 0 stupňov. Najvyššia denná teplota 6 až 11, na západe a juhu miestami 11 až 16 stupňov.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Podľa HZS platí vo Vysokých a Západných Tatrách 2. stupeň lavínového, v ostatných pohoriach 1. stupeň.

Vysoké a Západné Tatry
HZS upozorňuje, že povrch snehu je vo vyšších polohách tvrdý až zľadovatený. Na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Červeno značený chodník od Hrebienka smerom do Studených dolín je uzavretý, obchádzka vedie spodným chodníkom okolo Bilíkovej chaty.

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Aj tu sú chodníky vo vyšších polohách ľadové, na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Z dôvodu množstva popadaných stromov je ťažko priechodný červený chodník z Ludrovej na Salatín.

Malá Fatra
Od 1. marca jarná sezónna uzávera troch turistických chodníkov. Dôvodom je ochrana živočíchov v citlivom období pre výchovu a vyvádzanie mláďat rôznych druhov vtákov a cicavcov. Ide o trasy:

  • Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka)
  • Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka)
  • Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka)

Úsek hrebeňa Suchý - Malý Kriváň - Bublen nie je vyznačený zimným tyčovým značením. Stohová skratka (žltá značka) je zatvorená.

Veľká Fatra
Povrch snehu je tvrdý, miestami zľadovatený, na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj. Snehová pokrývka začína od 1200 m n.m.

Slovenský raj
V doline Tiesňavy pri Stratenej došlo k zosunutiu celého svahu s turistickým chodníkom aj zaisťovacími reťazami. Dolina je dlhodobo uzatvorená. Následkom teplého a upršaného počasia je v roklinách zvýšená hladina vody. V roklinách a na chodníkoch sú na niektorých miestach popadané stromy, prechod týchto miest môže byť náročný.

Kysuce
Správa CHKO Kysuce informuje, že v dôsledku veternej kalamity sú v súčasnosti turistické chodníky v prírodných rezerváciách Veľký Polom a Klokočovské skálie nepriechodné. Odporúčajú vyhnúť sa týmto trasám, kým nedôjde k ich spriechodneniu.

Pieniny
Modrý chodník z Lesnice cez Cerlu do Červeného Kláštora je ťažko priechodný.

Najnovšie