Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa Zemlianka pod Žľabom
Útulňa Zemlianka pod Žľabom Zatvoriť

Túra Jarný výstup na Žľab a útulňu Zemlianku z Drietomy

Krátka túra jarným bielokarpatským lesom, ktorej cieľom je dominantný Žľab a útulňa Zemlianka pod ním. Východiskom aj cieľom je obec Drietoma. Pripravte sa na miestami strmé stúpanie s celkovým prvýšením viac ako 500 metrov. Ak máte radi odľahlejšie miesta, pokoj v prírode a obdivujete prírodné krásy, tak toto miesto vás určite očarí.

Vzdialenosť
8 km
Prevýšenie
+522 m stúpanie, -522 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jar – 10.4.2023
Pohoria
Biele Karpaty
Trasa
Voda
vlastná
Doprava
autoim alebo autobusom do Drietomy
SHOCart mapy
» č.1074 Biele Karpaty, Považsk… (1:50.000)

Trasa

Drietoma – Žľab (737 m) – Zemlianka (730 m) – Drietoma

Inšpirácia

Jarná prebúdzajúca sa príroda je ako stvorená na potulky lesom. Vyberte sa za spoznávaním nových miest, ktoré vás obohatia a poskytnú únik z uponáhľaného života do útrob ticha prírody. Stačí sa len zastaviť, vdychovať vôňu lesa a kochať sa nádhernou prírodou.

Inšpiráciou pre túto lokalitu bolo video z prechodu SNP, v ktorom navštívili útulňu Zemlianka, ktorá sa nachádza pod vrcholom Žľab. Kombinácia rozprávkovej útulne a zaujímavého kopca bola pre mňa ideálnou voľbou. V poslednom období sa mi Žľab ukazoval z rôznych výletov, napr. z rozhľadne Ibovka, Radochovej, zjazdovky nad chatou pod Ostrým či Štefánikovej vyhliadky.

Začíname v Drietome

Zobudili sme sa do príjemného jarného rána. Z trenčianskeho balkóna som sa pozerala na krásnu scenériu vodnej hladiny Váhu, cez ktorú prelietavali vtáky a v pozadí sa týčil výrazný masív Žľabu. Odviezli sme sa do obce Drietoma, v ktorej začína naša trasa po červenej značke západným smerom.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Úzkym chodníčkom vedúcim ovocným sadom sme sa dostali na rozľahlú lúku. Tu sa nám ukázal Žľab v plnej svojej kráse. Obdivovali sme remízky a pekné krajinárske scenérie. Žľab pôsobil ako kotol a vľavo sa vypínal kopec Ihriská. Nachádza sa tu lavička, na ktorej si môžete vychutnať pekný výhľad.

Pokračovali sme cestičkou, ktorá nás zaviedla do lesa. Tabuľka tu informuje, že sa nachádzate v CHKO Biele Karpaty. Nad chodníkom sa nachádza prírodná rezervácia Jachtár. Okolitá prírodná scenéria pôsobila divokou džungľovou atmosférou, ktorú zdobili liany. Čakal nás strmý výstup na vrchol. Vošli sme do žľabu, ktorý nás privítal peknou divočinou s machom obrastenými stromami, ihličnanmi, porastmi borovíc a smrekovcami. Chodník bol ledva viditeľný pod hromadou lístia. Stúpali sme čoraz strmšie, až sme to stúpanie poriadne cítili v nohách. Chodník sa tiahol priamo hore cez divoký les s množstvom vývratov, popadaných košatých bukov, smrekovcov ležiacich na zemi krížom krážom. Stromy boli vyzdobené sviežozeleným machom.

Počuli sme tesára čierneho, ktorého zvuk navodzoval divočinovú atmosféru. Vtáčiky štebotali a spozorovali sme srnku. Videli sme pomedzi stromy presvitať Žľab. Dostali sme sa k zvážnici vedúcej po vrstevnici. Chodník pokračoval po drevených schodíkoch, pod ktorými sa nachádzala pekná drevená lavička s nápisom „S láskou pre chodníčky, schodíky a lavičky“. Okolie dotváral krásny vývrat stromu obrastený machom s veľkými koreňmi.

Prichádzal cyklista, starší pán, ktorý neúnavne šliapal bahnitou cestou. Pristavil sa pri nás a dozvedeli sme sa, že sa podieľal na výstavbe útulne Zemlianka s partiou kamarátov.

Strmým chodníkom sme prekračovali množstvo popadaných stromov. V hnedom lístí boli ležiace kmene stromov. Pomedzi stromy prenikali slnečné lúče a hriali nás na lícach. Z divokého lesa sme vyšli na lúku s malebnou čistinkou a výhľadmi na Považský Inovec.

Žlab a útulňa pod ním

Popri nádherných starých statných stromoch sme pokračovali na vrchol Žľabu, ktorý je zalesnený a neposkytuje výhľad. Zostúpili sme na lúku, na ktorej sa nachádza drevená útulňa Zemlianka. Pôsobila ako z rozprávky. Boli tu miestni, ktorí nás privítali a pohostili. Pozreli sme si aj vnútorné priestory útulne, ktorá slúži unaveným turistom a poskytne im oddych a prenocovanie. Sme radi, že existujú nadšenci, ktorí opravujú takéto útulne.

Za chalúpkou je bukový les, ktorý nás lákal do svojich útrob a neodolali sme. Nadchli sme sa jeho krásou, starými mohutnými bukmi s bizarnými kmeňmi. Na zelenej trávičke boli ešte zvyšky snehu. Z tunajších lúk je aj pekný výhľad na Trenčín. Ukázali sa nám aj výhľady na Machnáč. V rozprávkovej atmosfére sme si pochutili na obloženom chlebíku.

Pozitívne nabití energiou vychádzajúcou z tohto čarovného miesta sme sa vrátili do sedla a zaujal nás protiľahlý divoký kopec Ihriská. Na lúke sa nachádza drevené posedenie s nápisom „S láskou do nebíčka“ Lavička Milka a Anička.

Počas zostupu sme vnímali krásu jarného lesa. Bol to príjemne strávený jarný deň.

Fotogaléria k článku

Najnovšie