Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Celkový pohľad
Celkový pohľad Zatvoriť

Ferrata Via ferrata Megyer-hegy v skalách priamo nad jazerom na Zemplíne

Na Zemplíne, kúsok od slovensko-maďarských hradníc je malebné jazero so skalami, ktoré vystupujú priamo z vody. Na nich je séria kratších zaistených ciest. Vybral som sa ju vyskúšať. Odviezol som sa osobným vlakom z Košíc do Slovenského Nového mesta a pokračoval na biku samostatnou cyklotrasou mimo áut do dediny Károlyfalva.

Vzdialenosť
6 km
Prevýšenie
+203 m stúpanie, -203 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 11.05.2023
Pohoria
Maďarsko - Zemplín: Zemplínske vrchy (Eperjes–Tokaji-hegység)
Trasa
Doprava
Autom oficiálne bezplatné parkovisko za obcou Sárospatak, prípadne v dedine Károlyfalva. Vlakom do stanice Slovenské Nové Mesto osobákmi z Košíc.
SHOCart mapy
» č.235 Dolný Zemplín (1:100.000)

Málokomu by napadlo, že aj v Maďarsku sa dajú nájsť zaistené cesty via ferrata. O tejto som sa dozvedel tak trochu náhodne po príchode k malému jazierku pri zemplínskom meste Blatný Potok (Sárospatak). Ide síce len o sériu krátkych ferratových úsekov, ktoré sú zasadené do strmých stien po jeho obvode, ale pre takmer výlučne rovinatú krajinu je to pozitívne rozšírenie možností.

Nástup na ferratu

Ideálny východzí bod pre prístup k ferrate je dedinka Karlova Ves (Károlyfalva) alebo malé mesto Blatný Potok (Sárospatak). Obe obce sa nachádzajú na maďarskej strane vychytenej Tokajskej oblasti. Autom sa sem dostanete cez hraničný priechod Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely (Nové Mesto pod Šiatrom), z ktorého je to približne 10 km v závislosti od toho, ktorý štartovací bod si vyberiete. Osobne som vyskúšal možnosť dopravy vlakom a bicyklom, keďže sa v Slovenskom Novom Meste nachádza železničná stanica (Košice - Čierna nad Tisou). Z Nového Mesta pod Šiatrom vedie bezpečný cyklochodník až do Sárospataku, ktorý je dokonca fyzicky oddelený od štátnej cesty, takže ho môžu využívať rodiny s deťmi. Do dedinky Károlyfalva je potrebné z neho odbočiť a pokračovať po ceste pre autá.

Pri ceste z Károlyfalvy vedie cesta strmým lesom, ktorá ústi na vrchnom okraji jazera, ktoré sa nazýva Morským okom. Treba rátať s tým, že k začiatku ferraty je potom ešte potrebné zostúpiť opäť strmo, miestami sú natiahnuté reťaze. Tu by som chcel odporučiť vynikajúcu reštauráciu pod lesom na začiatku stúpania, kde som sa zastavil po ceste späť a milý domáci ma zastavil na kus reči, pričom mi ponúkol ochutnávku vlastného vína. V prípade dopravy autom sa dá parkovať v centre dediny.

Z opačnej strany od Sárospataku je vybudované oficiálne bezplatné parkovisko, z ktorého vedie menej strmý chodník k jazeru. Je určený pre peších, bicykle a dobre prístupný aj pre kočíky. Odtiaľ je však tiež potrebné k začiatku ferraty zísť mierny kopec. Keď sme tu boli autom, tak parkovisko sa zaplnilo dopoludnia o desiatej, treba s tým rátať.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ferratové trasy

Výnimočnosťou tunajšej ferraty je jej unikátne vedenie, ktoré je navrhnuté po obvode celého jazera na jeho kolmých svahoch. Pri každom z variantov som sa neustále pohyboval vo výške asi 4 - 10 metrov nad hladinou jazera. Vynikajúci pocit! Všetky trasy majú rovnaký východzí bod – krátky a úzky kaňon na južnom okraji. Nie všetky trasy tu však aj začínajú, avšak ak si chcete prejsť každý variant, vždy je potrebné začať odtiaľto. Aj keď jednotlivé trasy nie sú dĺžkovo náročné, úroveň náročnosti trás je od C po E, čiže ide o náročnejšiu lokalitu.

Schéma zaistených trás
Schéma zaistených trás

Hneď na začiatku je možnosť zvoliť si medzi tmavožltou ferratou náročnosti E, ktorá má však len 25 m alebo ľahšou, náročnosti C, ktorá je dlhá 200 m a je označená ako zelená. V prípade zvolenia si prvej možnosti sa na zelenú trasu napojíte v prvej štvrtine jej trasy. Približne v polovici je možnosť odpojenia sa na fialovú trasu, ktorá je dlhá 40 m a úrovne D. Opäť sa spája so zelenou trasou a končí na vyhliadke nad jazerom. Z tohto bodu sa dá opäť vybrať dvomi spôsobmi.

Prvá možnosť je modrá trasa náročnosti C a dĺžky 35 m. Tento variant je však konečný (neoplatí sa). Druhá možnosť je červená ferrata strmo dole, ktorá má dĺžku 70 m a je náročnosti E, čo z nej robí najkomplikovanejšiu trasu v oblasti jazera. Na jej konci začína žltá trasa, ktorá má dĺžku 150 m a je úrovne D. Z môjho pohľadu je práve posledná časť najzaujímavejšia, keďže sa ide naozaj blízko vodnej hladiny, ponad ktorú je vytvorený prechod v oblasti jedného zo zálivov jazierka.

Obe ferratové trasy náročnosti E sú naozaj len pre skúsených turistov, keďže na väčšine trasy sa v stene nenachádzajú kramle. Pri nižších úrovniach kramle sú, ale sú vo väčšej vzdialenosti ako sme zvyknutí na Slovensku. Všetky trasy by som prirovnal k tým, čo nájdeme na Dvoch vežiach pri Ružomberku.

Na záver by som spomenul asi najväčšiu nevýhodu tunajšej ferratovej oblasti, ktorou je množstvo komárov, predovšetkým uprostred letných mesiacov. Preto odporúčam poriadne sa „navoňať“ repelentom proti komárom a obliecť si dlhé oblečenie, inak vás tu zjedia zaživa. Kiežby som radu dostal predtým, ako som to tu navštívil v auguste.

Požičovňa a iné

Pri jazere sa tiež nachádza požičovňa ferratových setov a bufet, ktoré sú otvorené denne od 9.00 do 17.00 h. Cena za požičanie komplet setu s prilbou je 4500,- forintov. Odporúčam rezervovať si vopred aspoň cez mail. Okolo celého jazierka sú vytvorené pešie trasy s výhľadmi. Celé to prejdete dookola za 15 minút. Najkrajšie výhľady sú zo spomínaného vrcholku nad jazierkom, kde je vytvorená vyhliadka. Nachádza sa pri požičovni s bufetom a dajú sa tam odložiť bicykle v prípade, že si zvolíte takúto možnosť dopravy. V blízkosti sa nachádza rozhľadňa na vrchole kopca Megyer-hegy (asi 15 min pešo od vrcholku nad jazerom), z ktorej sú krásne výhľady na celú severnú maďarskú oblasť Tokaja. V Blatnom Potoku (Sárospatak) sa nachádza vychýrené kúpalisko, kde som si doprial tiež oddych po celodennom „ferratovaní“.

Zhrnutie

Tokajská ferrata môže byť zaujímavá pre tých, čo kvôli nej nemusia precestovať celé Slovensko a už sa im zunovali ferraty na Slovensku. Tiež môže byť ideálne pre tých, ktorý by chceli spojiť dovolenku na Tokaji s kúskom adrenalínu. Povedal by som, že pre severovýchod Maďarska je to skrytý poklad, o ktorom možno ani oni nevedia.

Fotogaléria k článku

Najnovšie