Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok a informačný panel v Belujskej doline
Prístrešok a informačný panel v Belujskej doline Zatvoriť

Prístrešok Pastierske lúky v Belujskej doline

Priamo na modro značenej Mariánskej ceste spájajúcej Šahy s Počúvadlianskym jazerom je relatívne nový turistický prístrešok. Svojím prevedením umožní pohodlný oddych, prípadne krytý bivak.

Poloha
Štiavnické vrchy: v Belujskej doline na polceste medzi Belujom a Sebechlebmi (modrá) na Pastierskych lúkach
Nadmorská výška
384 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.32888 ° SŠ
dĺžka: 18.90542 ° VD
» Mapa
Nocľah
maximálne päť ľudí na podlahe (2), laviciach a stole (3) s vlastnou karimatkou a spacím vakom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
prameň v okolí nezaznamenaný
Spojenie
Sebechleby - Beluj (modrá značka Mariánskej cesty)

Poloha a prístup

Prístrešok je umiestnený v priestore vstupu do Belujskej doliny na Pastierskych lúkach, kde značka mostíkom prekonáva Belujský potok. Okolie tvoria obhospodarované (Pastierske) lúky poprekladané remízkami a ohraničené lesom. Z centra obce Beluj je to južným smerom asi 3 km veľmi miernym klesaním. Z obce Sebechleby je to po modrej značke asi 8 km, pre zmenu mierne stúpaním proti toku potoka.

Prostredie

Areál je tvorený prístreškom, informačným panelom a smetným košom. Všetky tri časti sú podľa môjho názoru vysokej kvality. Úroveň poslednej menovanej časti odpovedá asi tak vychytenému kúpeľnému mestu, no tu môže byť akurát zárodkom smetiska. Našťastie tu nevidím znaky veľkej návštevnosti. Nie je tu ani obligatórne ohnisko. Problém s odpadkami nevidím. Je tu čisto. Prípadnú toaletu nenachádzam.

Objekt

Prístrešok je klasického prevedenia. Pevne pripevnený stôl, z oboch strán lavice. Priestor je prekrytý sedlovou strechou, klesajúcou až pod úroveň posedenia. Čo je dôležité, dĺžka objektu necelé tri metre umožní úkryt aj za nevhodnejšieho počasia. Otvorené čelá nemusia byť problémom pre ležiaceho človeka. Bivak je najvhodnejší na pevnej, rovnej podlahe. Na laviciach je to svojou šírkou obmedzenejšie, no možné. Posledným variantom je stôl. Teda možnosť prespania pre dvoch až piatich pútnikov.

Celá stavba stojí vyvýšená na v rohoch umiestnených betónových podperách. Zabezpečuje to jej suchosť a tým dlhú životnosť. Celé to pôsobí veľmi solídne a pevne.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda

Zdroj pitnej vody som tu nevidel. Ako zdroj pre hygienické potreby poslúži pár metrov vedľa tečúci potok. Jeho hlinité brehy a umiestnenie pod obcou spôsobujú pochybnosti o jeho čistote.

Totožný altánok nad dedinou

Úplne totožný areál, samozrejme s iným textom na informačnej tabuli sa nachádza tiež nad obcou Beluj. Pár desiatok metrov od odbočenia modrej značky (autobusová zastávka Beluj, Široká Lúka) z cesty medzi Belujom a Prenčovom k Počuvadlianskemu jazeru. Priamo pri odbočení na majer Široká Lúka. Jeho poloha pri využívanej asfaltke ho predurčuje skôr pre moto a cykloturistov.

Fotogaléria k článku

Najnovšie