Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Výhľad zo Smrku
Výhľad zo Smrku Zatvoriť

Túra Výstup na vrchol Smrk zo Samčanky

Z obce Hutě (Velký Potok) po modrej značke, ktorá spríjemní túru výhľadmi na Lysú horu. Cesta pokračuje cez Vrchol Smrk, kde sa nachádzajú pôvodné lesy bez zásahu ľudskou rukou. Miestami má les až charakter pralesa. Cesta pokračuje na Polanu a doplnená je výhľadmi na vrchol Kněhyně a Čertův mlýn.

Vzdialenosť
25 km
Prevýšenie
+1198 m stúpanie, -1198 m klesanie
Náročnosť
stredná, 3. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jar – 13.04.2024
Pohoria
Česká republika: Západné Beskydy (Západní Beskydy) - Moravsko-sliezske Beskydy (Moravskoslezské Beskydy)
Trasa
Doprava
Samčanka (bus, parkovanie pred hospodou v Samčanke)
SHOCart mapy
» č.223 Beskydy, Ostravsko (1:100.000)

Trasa

Samčanka - Hutě (Velký Potok) - Pod Malým Smrkem - Smrk, sedlo - Smrk - Polana - Kociánka - Lhotská rozc. - Samčanka

Napriek tomu, že je prvá polovica apríla, vonku sa zdá, že začína leto a toho práve hodlám využiť a vyrážam do najobľúbenejších hôr. Do Beskýd sa vždy rád vraciam, keďže je tu veľa bezzásahových území a preto je na niektorých miestach podobný les ako napríklad v Slovenskom raji.

Tentokrát štartujem zo Samčanky, pri vodnej nádrži Staré Hamry, kde je veľké parkovisko rovno pred hospodou. Začínam výstup na Smrk po modrej značke, keďže tu bude menej ľudí a viac výhľadov (väčšina zvolí cestu väčšieho odporu, žltou trasou z dedinky Šance). Modrá značka má nevýhodu, keďže vedie po hlavnej ceste 1,8 km. Toto viete eliminovať, ak necháte auto na parkovisku, ktoré sa nachádza po ľavej strane hlavnej cesty na žltej značke, smerom z osady Břestový.

Trasa následne pokračuje cez osadu Velké. No až taká veľká nebola. Predstavte si pole, na ktorom sa nachádza jeden domček. Začína mierne stúpanie, počas ktorého sa vám odkryjú výhľady na Lysú horu a jej vysielač. Asfalt končí až pod Malým Smrkem, kde sa stretávam s peletónom bežcov, turistov a všetkými, ktorí zvolili žltú značku.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Spoločne sme pokračovali do sedla Smrk a biotop sa pozvoľna zmenil na klasické beskydské lesy, bez zásahu rukou človeka. O chvíľu sa ukázali prvé výhľady smerom na Ostravice a pohorie Skalka. Zo sedla Smrk odporúčam spomaliť a rozhliadať sa viac po okolí, keďže na každom piatom kroku je výhľad a príroda si tu žije svojím životom. Niekto sa tu rád zastaví vďaka strmšiemu stúpaniu smerom na vrchol…

Na vrchole sa dozviete na informačnej tabuli, aké rôzne druhy chránených živočíchov tu žijú. Napríklad hlucháň hôrny, rys ostrovid, a keď budete mať šťastie, uvidíte "Pepíka" s pivkom.

Zo Smrku zostupujem na Polanu po červenej značke cez drevené lávky. Zrejme sú tu postavené, aby turisti nechodili mimo chodníka a nespôsobovali eróziu pôdy. Pri klesaní sa otvára les so stromami, ktoré zvalil vietor a po nich zostali suché kmene dlhé 5 - 6 m. To vytvára epické scenérie, ak vám počasie praje.

Po Polane pokračujem cestami pre lesníkov do osady Srdce Beskýd, kde je popri ceste rozpadnutá maringotka, ktorá slúžila zrejme v minulosti na predaj lístkov na lyžiarsky svah. Akurát, že v okolí chýba svah.

Ďalej ku Kociánke šliapem po asfalte až do Lhotskej. Kto by si chcel turistiku skrátiť, môže zostúpiť prvou žltou značkou cez Srdce Beskýd. Druhá žltá značka je pre dobrodruhov, keďže vedie cez potok, ktorý bol v tomto období rozbahnený a dva razy som stratil značku.

Zhodnotenie

Turistiku určite odporúčam na celý deň, zvlášť ak si chcete popri výstupe na Smrk pozrieť okolie a osady, ktoré dotvárajú nádherné prostredie. Polovica túry síce vedie po asfalte, ale aj napriek tomu stojí za to ísť opísanou cestou. V miestnych lesoch „hospodári čas a prírodné živly“ ako môžeme vidieť na jednej z informačných tabuliek po ceste.

_Viac fotiek môžete nájsť na Instagrame._

Fotogaléria k článku

Najnovšie