Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Omšenská Baba. Foto - Soňa Mäkká
Omšenská Baba. Foto - Soňa Mäkká Zatvoriť

Basecamp Jarná Omšenská Baba, Jánošíkove diery a čerešňové sady v Brdárke

Cez víkend nás čaká pekné jarné počasie. Vyberte sa na nenáročnú Omšenskú Babu, zakvitnuté čerešňové sady v Brdárke, rozhľadňu nad Novou Baňou či národnú kultúrnu pamiatku Kalište pri Donovaloch. Deti poteší vychádzka do Jánošíkových dier v Malej Fatre.

Aktuálne

  • Nadácia Ekopolis v rámci programu Živé chodníky opäť podporí obnovu existujúceho značenia a vylepšenie infraštruktúry turistických a cykloturistických značených trás. Zbiera projektové námety, z ktorých vyberie finálne projekty.
    Viac info

  • Vláda schválila zjednodušenie výrubu stromov a krovín aj v chránených územiach. Dôvodom má byť podľa návrhu sprehľadnenie krajiny kvôli medveďom či odstránenie byrokracie.
    Viac info

  • Developer Roman Kvasnička bagruje populárne výletné miesto Malachovské skalky nad Banskou Bystricou kvôli stavbe rodinného domu. Umožnila to Správa Chránenej krajinnej oblasti Poľana, ktorá výrazne zmenšila chránený areál.
    Viac info

  • Riaditelia správ národných parkov majú prepustiť takmer 80 ľudí, nariadilo im to ministerstvo životného prostredia. Pre niektoré parky to môže znamenať kolaps.
    Viac info

    [ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru

Na Omšenskú Babu nad dedinkou Omšenie za Trenčianskymi Teplicami vedie chodník vyznačený miestnym značením. Zo skalnatého vrcholu sú úžasné výhľady na Homôľku, masív s Trtavkou, Česanou horou a Baským a obec Omšenie.

Zakvitnuté čerešňové sady Brdárky v Revúckej vrchovine sú vďačným cieľom turistov a fotografov. Danka Tomášiková na túre z Kobeliarova do Vlachova okrem nich navštívila rodný dom Pavla Jozefa Šafárika v Kobeliarove, kde je malé múzeum, skalný útvar Dovčíkovo kreslo s leteckým pohľadom na krajinu pod nohami, unikátnu kamennú stavbu Grófska ľadovňa a kaštieľ vo Vlachove.

Ďalšie tipy

  • Volovské vrchy: Okruh planinou Galmus pre výkonnejších turistov od Henricha Tomáša, výhľady môžete obdivovať z Kňazovky alebo Vysokého vrchu nad Poráčom, na trase sú aj viaceré pekné horské lúky.
    Okruh Galmusom: Spišské Vlachy – Poráč – Slovinky

  • Vtáčnik: Červená a Havrania skala nad Novou Baňou poskytujú pekné výhľady do údolia Hrona a na Štiavnické vrchy. Dajú sa spojiť do pekného okruhu s návštevou rozhľadne Háj a rekreačného miesta Zvonička. Oblasťou vás prevedie náučný chodník, kde sa dozviete informácie o banskej minulosti tejto lokality. Túru prešiel Miroslav Svítek.
    Žarnovica – rozhľadňa Háj – Nová Baňa

  • Starohorské vrchy: Trávite víkend na Donovaloch a chcete stráviť aspoň pol dňa v prírode? Na Novej holi ste už boli a na Kečke tiež? Neprekáža vám menej výhľadov, ale zato máte radi históriu? Navštívite národnú kultúrnu pamiatku (NKP) Kalište. Tip od Andrey Morongovej.
    NKP Kalište - náučné prechádzky

Tipy na túru s deťmi

Hundsheimer Berg je najvyšší vrchol Hainburských vrchov, ktoré patria ešte do Malých Karpát. Tento okruh z obce Hundsheim je nenáročný a veľmi vďačný. Na jeho vrchole sú rozľahlé lúky a výhľady na Dunaj, obec Hundsheim, kopec Königswarte a tiež Spitzenberg, ktorým Malé Karpaty končia. Na vrchole stojí chatka Hundsheimer Hütte, vo vnútri aj v okolí sú viaceré možnosti sedenia a občerstvenia sa z vlastných zásob.

  • Malá Fatra: Tiesňavy Jánošíkove diery nad Terchovou sú veľmi populárne, vyberte sa na ne teraz, keď v nich bude dostatok vody a naopak menej turistov než v lete. Martina Haratíková so synom absolvovali Dolné diery a časť Horných dier, veľmi fotogenická je aj poľana Podžiar.
    Okruh Jánošíkovými dierami so synom

Prečítajte si

Po tom, ako sme bez stresu lano pobalili a začali zostupovať, padla myšlienka. „Dáme aspoň tyčinku?“ V tom okamihu začalo hrmieť a keď pozeráme späť na štít, vidíme, že je celkom zatiahnutý v čiernych búrkových oblakoch. Odpoveď sme si ani nemuseli hovoriť, prášime rýchlo preč. Po rýchlom zostupe bola malá prestávka na zhodenie mačiek pri Batizovskom plese, ja som ich zložil až kúsok pod ním. Pozeráme na seba unavení: “Dáme prestávku?” V tom okamihu opäť hore zahrmelo celkom silno.

Z fotogalérie

Podtatranské ráno
Podtatranské ráno – Foto: Galéria / Anton Zahradník

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Ojedinele, najmä na strednom Slovensku, prehánky.
Najnižšia nočná teplota 8 až 3, v údoliach miestami okolo 1 st.
Najvyššia denná teplota 16 až 21, na Orave, pod Tatrami a na Horehroní miestami okolo 14 st.

V nedeľu bude jasno až polooblačno, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Výnimočne slabé zrážky.
Najnižšia nočná teplota 7 až 2, na západe 12 až 7 st.
Najvyššia denná teplota 19 až 24 st., na severe ojedinele chladnejšie. Na horách môže miestami fúkať prudký až búrlivý vietor.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Podľa Strediska lavínovej prevencie je vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň. Malá Fatra má 1. stupeň.

Vysoké a Západné Tatry

HZS upozorňuje, že vo vyšších polohách pripadlo 10 až 25 cm nového snehu. Na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Červeno značený chodník od Hrebienka smerom do Studených dolín je uzavretý, obchádzka vedie spodným chodníkom okolo Bilíkovej chaty.

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Nízke Tatry
Vo vyšších polohách pripadlo 10 až 25 cm nového snehu, odporúča sa kompletný zimný výstroj.

Malá Fatra
Vo vyšších polohách pripadlo 10 až 25 cm nového snehu.

Od 1. marca jarná sezónna uzávera troch turistických chodníkov. Dôvodom je ochrana živočíchov v citlivom období pre výchovu a vyvádzanie mláďat rôznych druhov vtákov a cicavcov. Ide o trasy:

  • Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka)
  • Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka)
  • Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka)

Lúčanská Malá Fatra
Ferrata Martinské hole je od 15.4.2024 do 31.5.2024 uzavretá z dôvodu údržby a taktiež prebiehajúcej ťažby dreva urbárom Martin. Vo vyšších polohách cca od 800m.n.m. je súvislá snehová pokrýva. Zvýšte opatrnosť pri pohybe, hrozí riziko pošmyknutia. Na turistiku je potrebná kompletná zimná výstroj.

Kremnické vrchy Od 15.4.2024 prebieha oprava kotviacich lán televízneho vysielača Suchá hora, ktoré sa nachádzajú nad prístupovou trasou do strediska Skalka pri Kremnici. Počas prác nie je možný pohyb po modrej turistickej trase od Bystrického sedla po štadión Rudolfa Čilíka a to v oboch smeroch. Obchádzková trasa vedie po hrebeni okolo vysielača po červenej turistickej značke cez Peknú vyhliadku.

Slovenský raj
V roklinách a na chodníkoch sú na viacerých miestach popadané stromy. Dolina Tiesňavy dlhodobo uzatvorená kvôli zosunu svahu s turistickým chodníkom.

Pieniny
Modrý chodník z Lesnice cez Cerlu do Červeného Kláštora je ťažko priechodný.

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš