Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vyhliadková monitorovacia veža Malkovská hôrka
Vyhliadková monitorovacia veža Malkovská hôrka Zatvoriť

Túra Vyhliadková monitorovacia veža Malkovská hôrka

Rozhľadňa sa nachádza v areáli lesoparku Cemjata pri Prešove. Vežu otvorili na jar v roku 2022. Na zastrešenú ochodzu vedie päť nadzemných podlaží. Jej výška je takmer 20 metrov, teda tesne nad vrcholy stromov. Ponúka výhľad predovšetkým na Slanské vrchy, mesto Prešov a pohorie Čergov.

Vzdialenosť
8 km
Prevýšenie
+371 m stúpanie, -318 m klesanie
Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
jar – 2024
Pohoria
Šarišská vrchovina a Košická kotlina
Trasa
Doprava
Prešov (vlak, bus, MHD) - Haniska pri Prešove (vlak, bus)
Prešov (vlak, bus, MHD)
SHOCart mapy
» č.1111 Košice sever (1:50.000)

Je vybudovaná z dreva a oceľových konštrukčných prvkov. Maximálna kapacita veže je desať osôb. Vstup je na vlastnú zodpovednosť a len v prípade vhodných klimatických podmienok. Pod rozhľadňou je krytý altánok. Vedú sem cyklotrasy a turistické chodníky napríklad z Hanisky pri Prešove, zo spomínanej Cemjaty alebo prešovskej Kalvárie. Ich dĺžka je okolo 3 km.

Informačný panel uvádza nasledovné parametre:

  • Zastavaná plocha 65,38 m².
  • Celková výška 19,55 m.
  • Najvyššia podlaha 15,17 m.
  • Nadmorská výška základne veže 480,12 m.
  • Maximálna kapacita 10 osôb.

Trasa

Haniska pri Prešove - Borkút - Malkovská hôrka - Prešov, Za kalváriou

(dĺžka 8 km, stúpanie 371 m, klesanie 318 m)

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Vystupujeme na železničnej stanici, respektíve zastávke autobusu prešovskej MHD. Nasledujeme modrú turistickú značku, za riekou Torysou sa vydávame na žltú, ktorá nás privedie až k rozhľadni.

Tu sa ešte pred začatím výstupu oplatí odbehnúť na kopec Furča (310 m) s pamätníkom Východoslovenského povstania roľníkov z roku 1831, postavenom v roku 1938. Prechádzame okolo horárne Kyslá. Za ňou je začiatok disc golfového ihriska Borkút. Nachádza sa tu altánok s prameňom, ktorých je v doline viacero. Informačná tabuľa prezentuje prešovské singletracky. Hneď za panelom začína singletrack Výšlapka. Pre deti a mládež je zriadený 500 metrov dlhý Lesnícky náučný chodník so šiestimi zastaveniami. Popri chate Borkút začíname naberať prvé výškové metre lesnej zvážnice. Šliapeme listnatým lesom. Najväčšie zastúpenie má buk, občas lipa či javor lesný a hrab.

Za štyridsať minút sme na vrchole nevýrazného kopca Malkovská hôrka (480,12 m). Pod rozhľadňou je krytý altánok so stojanmi pre bicykle. Miesto je stretom niekoľkých prešovských singletrackov, a to Čunka s možnosťou prejsť na Endurob alebo Skočky kočky a Borsuk. Zaujímavo znie názov jumptrailu Poletucha.

Zostáva vystúpiť drevenými rebríkmi päť poschodí a sme na krytej ochodzi. Kocháme sa výhľadom na Slanské vrchy, mesto Prešov a pohorie Čergov. Hľadáme Kapušiansky hrad a Šarišský hrad. Vľavo je dominantou vrch Stráž, vpravo Mošník, Makovica a Dubník v Slanských vrchoch. V strede sa skrýva Šimonka. Pod nami je vidieť časť prešovského obchvatu D1. Chýba nám panoramatická tabuľa s popisom k detailnejšiemu rozpoznaniu výhľadu.

Do mesta sa vraciame cez Kalváriu. Zostupovať môžeme popri singletracku Tri jarky alebo žltou cez bývalú kúpeľnú a rekreačnú oblasť Kvašná voda - Cemjata. Napríklad minerálny prameň Cemjata je odtiaľto 1:10 h a Čertov kameň je 0:45 h. My volíme smer Kvašná voda. Prechádzame okolo rozpadajúceho sa buka a majestátneho javora. Nakoniec si skracujeme cestu chodníčkom a prichádzame na zelenú značku s altánkom a dreveným smerovníkom. Tu schádzame na širočiznú zvážnicu, ktorá nás ponad diaľničný obchvat D1 vyvedie z lesa. Napokon cez záhrady s výhľadom na malebné záhradkárske údolie prichádzame pod Kalváriu a vchádzame do ulíc metropoly Šariša.

Fotogaléria k článku

Najnovšie