Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Martalúzka. Foto - Peťo Nový
Martalúzka. Foto - Peťo Nový Zatvoriť

Basecamp Najvyšší bod Pienin, jarný Vápeč, hrebeň Malej Fatry a výhľadová Martalúzka

V tomto vydaní basecampu sme vybrali atraktívne túry na Martalúzku neďaleko Kráľovej hole, okruh slovenskou aj poľskou časťou Pienin s výstupom na najvyšší vrchol, netradičnú trasu na hrebeň Malej Fatry, Klauzy v Slovenskom raji aj Vápeč v sviežich jarných farbách. Deti môžete vziať do Plaveckého krasu a na bicykli prejsť severnú časť Ponitria.

Aktuálne

  • Stredisko lavínovej prevencie HZS ukončilo pravidelné vydávanie lavínových správ pre sezónu 2023/2024. Silné oteplenie v posledných dňoch spôsobilo rýchle topenie snehovej pokrývky. Tá sa nachádza už iba vo vysokých polohách cca nad 1700 m n. m. v závislosti od orientácie a tvaru terénu.
    Viac info

  • Parlament posunul do druhého čítania novely zákonov o ochrane prírody a civilnej ochrane, ktorý má zjednodušiť odstrel veľkých šeliem. Za hlasovali poslanci zo Smeru, Hlasu, SNS aj KDH. Spolu išlo o 87 zo 127 prítomných poslancov.
    Viac info

  • Minister Tomáš Taraba odvolal riaditeľa správy Národného parku Slovenský kras Milana Olekšáka. Dôvodom majú byť zlé manažérske rozhodnutia a nedostatočná komunikácia pri téme zonácii. Olekšák v uplynulých dňoch odmietol prepúšťať zamestnancov, čo rezort žiadal od každého národného parku.
    Viac info

  • Od 1. mája je prístupná časť ferrát v stredisku Skalka pri Kremnici. Otvorené budú nové ferraty v starej časti strediska, tzv. “ferratový svet”. Via Ferrata Komín ostáva zatvorená kvôli hniezdeniu dravých vtákov. Otvorená je aj ferrata na Zobore.
    Viac info

    [ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tip na túru

Jedna zo slovenských turistických klasík na vápencový vrchol Vápeč je obzvlášť pekná v sviežej jarnej zeleni. Veľmi pekný je výstup z Hornej Poruby cez borovicový a listnatý les a popod skalné bralá. Z vrcholu sú široké výhľady na Hornú Porubu, strážovské vrchy a Považské podolie.

Ďalšie tipy

  • Slovenský raj: Anna Lenkeyová prešla trasu Slovenským rajom z juhu na sever, z Bielych Vôd cez Klauzy, Čingov až do Smižian.
    Putovanie rajom z Bielych Vôd do Smižian

  • Malá Fatra: Jedna z menej známych prístupových trás na hrebeň krivánskej časti Malej Fatry vedie dolinou Malá Bránica. Túru popísal Dominik Baco. Sú z nej krásne výhľady na Stoh, Veľký a Malý Rozsutec.
    Dolinou Malá Bránica na hrebeň Malej Fatry

  • Pieniny: Lukáš Varšík sa vybral preskúmať bradlo Watrisko na poľskej strane Pienin. Na túre vyjdete aj na Vysoké skalky, najvyšší vrchol Pienin. Z oboch skál sú výhľady na Vysoké Tatry. NKP Kalište - náučné prechádzky

Tipy na túru s deťmi

Martalúzka je prírodný skalný amfiteáter na úbočí Kráľovej hole. Prvá časť trasy vedie Zadnou dolinou, kde môžete obdivovať riečku Hnilec. Po strmšom stúpaní prídete do atraktívnej kotliny obkolesenej skalnými bralami. Z vrcholu sú krásne výhľady na blízku Kráľovu hoľu, kam odtiaľto vedie značka, na panorámu Vysokých Tatier aj susedný Slovenský raj. Túru zvládnu aj netrénované deti.

  • Malé Karpaty: Martina Haratíková so synom absolvovali veľmi atraktívny okruh v Plaveckom krase. Z Plaveckého Mikuláša stúpali Mokrou dolinou, v ktorej sa nachádza veľká, voľne prístupná jaskyňa Deravá skala. Pokračovali na vyhliadkovú Čiernu skalu s panoramatickými výhľadmi na viaceré malokarpatské vrcholy. Na cestu späť zvolili žltú značku cez skaly Kršlenice, odkiaľ je rovnako krásny výhľad na Mokrú dolinu a Plavecký Mikuláš.
    Mokrou dolinou na Čiernu skalu so synom

Tip na cyklotúru

Vladimír Prutkay odporúča severnú časť Ponitrianskej cyklomagistrály. Je pestrá, obsahuje aj stúpania či zjazdy. Ľahšia je v smere od Fačkovského sedla dole. Ponúka tiež rôzne povrchy, veľa úsekov je však po cestách, aj frekventovaných. Trasa vedie cez Bojnice a popri banskom náučnom chodníku nad Novákmi. Odporúčame odbočiť k rybníkom za obcou Koš, vznikli banskou činnosťou a sú významnou plochou pre vodné vtáctvo.

Z fotogalérie

Ranná
Ranná – Foto: Galéria / Dušan Šrenkel

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ polooblačno až oblačno, vo východnej polovici postupne zmenšená oblačnosť. Ojedinele prehánky alebo občasný dážď - najmä na západe. Najnižšia nočná teplota 12 až 7 st, v údoliach ojedinele okolo 5 st. Najvyššia denná teplota 22 až 27, na Orave a pod Tatrami lokálne okolo 20 st.

V nedeľu bude polooblačno až oblačno, miestami prehánky, ojedinele búrky. Najnižšia nočná teplota 12 až 7, v údoliach ojedinele okolo 5 st. Najvyššia denná teplota 20 až 25 st, na severe ojedinele chladnejšie.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké a Západné Tatry
HZS upozorňuje, že vo vysokých polohách je súvislá snehová pokrývka. Zvýšte opatrnosť pri pohybe, hrozí riziko pošmyknutia. Na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Červeno značený chodník od Hrebienka smerom do Studených dolín je uzavretý, obchádzka vedie spodným chodníkom okolo Bilíkovej chaty.

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Sezónne je už otvorená Juráňova dolina v Západných Tatrách, uzávera ostatných chodníkov platí do 30. mája.

Nízke Tatry
Vo vysokých polohách je súvislá snehová pokrývka. Zvýšte opatrnosť pri pohybe, hrozí riziko pošmyknutia. Na turistiku je potrebná kompletná zimná výstroj.

Malá Fatra
Od 1. marca platí jarná sezónna uzávera troch turistických chodníkov. Dôvodom je ochrana živočíchov v citlivom období pre výchovu a vyvádzanie mláďat rôznych druhov vtákov a cicavcov. Ide o trasy:

  • Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka)
  • Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka)
  • Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka)

Lúčanská Malá Fatra
Ferrata Martinské hole je od 15.4.2024 do 31.5.2024 uzavretá z dôvodu údržby a taktiež prebiehajúcej ťažby dreva urbárom Martin.

Veľká Fatra V najvyšších polohách je nesúvislá snehová pokrývka. Zvýšte opatrnosť pri pohybe, hrozí riziko pošmyknutia.

Kremnické vrchy Od 15.4.2024 prebieha oprava kotviacich lán televízneho vysielača Suchá hora, ktoré sa nachádzajú nad prístupovou trasou do strediska Skalka pri Kremnici. Počas prác nie je možný pohyb po modrej turistickej trase od Bystrického sedla po štadión Rudolfa Čilíka a to v oboch smeroch. Obchádzková trasa vedie po hrebeni okolo vysielača po červenej turistickej značke cez Peknú vyhliadku.

Slovenský raj
V roklinách a na chodníkoch sú na viacerých miestach popadané stromy. Dolina Tiesňavy dlhodobo uzatvorená kvôli zosunu svahu s turistickým chodníkom.

Pieniny
Modrý chodník z Lesnice cez Cerlu do Červeného Kláštora je ťažko priechodný.

Najnovšie