Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Mičinské travertíny
Mičinské travertíny Zatvoriť

Túra Mičinské travertíny a ďalšie zaujímavosti v okolí

Ak sa ocitnete v západnej časti Poľany, určite sa zastavte na Mičinských travertínoch. Môžete si tu pozrieť stále živé travertínové kopy, nabrať minerálku a na jar sa pokochať zaujímavými rastlinami. My sme sa ešte zastavili pri krajinársky pôsobivých kostolíkoch v Zolnej a Čeríne a výlet sme ukončili na krásnych lúkach neďaleko Vlkanovej.

Kostol sv. Matúša v Zolnej

Kostolík nás zaujal svojou polohou nad obcou, pekný pohľad naň bol nielen zdola, ale aj z lúky nad ním. Ide o sakrálnu vidiecku stavbu z 13. storočia, v ktorej sa prelínajú dve slohové obdobia – končiaci sa románsky sloh a začínajúci gotický sloh. Bol zamknutý, na dverách bol odkaz, komu môžeme zavolať, aby nás pustil dovnútra, toľko času sme však nemali. Viac o histórii kostola a virtuálnu prehliadku interiéru sme našli tu.

Kostol sv. Matúša v Zolnej
Kostol sv. Matúša v Zolnej

Kostol sv. Martina v Čeríne

Kostol v Čeríne je miestnou dominantou. Nachádza sa na vyvýšenom mieste nad Čerínom, jeho súčasťou je zvonica a obranný kamenný múr so strieľňami. Pochádza zo začiatku 14. storočia a je postavený v gotickom slohu. Kostolík bol rovnako zatvorený, dá sa však obísť dookola. Na prednej strane, pri schodišti z obce, bola otvorená kaplnka v dreveničke. Viac o ňom si môžete prečítať tu.

Kostol sv. Martina v Čeríne
Kostol sv. Martina v Čeríne

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Mičinské travertíny

Travertíny sú národnou prírodnou pamiatkou. Územie je výnimočné vďaka stále živým travertínovým kopám. Travertín je hornina vytvorená vyzrážaním z minerálnych vôd obohatených o uhličitan vápenatý.

Lokalita je územím európskeho významu. Predmetom ochrany sú motýle ohniváčik veľký a modráčik krvavcový.

Travertíny sa nachádzajú medzi Dolnou Mičinou a Čerínom. Ak idete autom, zaparkovať sa dá hneď pri hlavnej ceste, na správne miesto vás upozorní náučná tabuľa. Odtiaľto sa po minúte či dvoch dostanete k prameňu železitej minerálky.

Mičinské travertíny
Mičinské travertíny

Po ochutnávke vody zídeme k potoku, kde stekajúca voda vytvorila červený vodopád obrastený machom. Vraciame sa a zamierime do ďalšej časti areálu. Podľa náučnej tabule sa v území nachádza 28 travertínových kôp, z ktorých už niektoré zanikli. My ich vidíme výrazne menej, no potešia nás práve tie živé, z ktorých vyteká voda. Priamo pri nich teraz rastú síce maličké, ale pekné orchidey vstavačovce májové.

K najvzdialenejším kopám sa dostaneme po drevenom chodníku. V území rastie tiež zaujímavá papraď hadivka obyčajná, vŕba rozmanolistá, bielokvet močiarny či páperník úzkolistý.

Mičinské lúky

Z Hornej Mičinej vedie do Vlkanovej žltá turistická značka, ktorá je vhodná aj na cyklovýlet. Ide o nenáročnú, krajinársky veľmi peknú trasu, na jeseň popri nej uvidíte množstvo jesienok. Na jednom mieste sme odbočili na lúčny svah s výhľadmi, kde na jar môžete obdivovať orchidey vstavač purpurový a vstavač trojzubý (tu).

Lúky medzi Hornou Mičinou a Vlkanovou
Lúky medzi Hornou Mičinou a Vlkanovou

Ďalšie pekné lúky sa rozprestierajú aj medzi Vlkanovou a Iliašom (mestská časť Banskej Bystrice), tie sú využívané aj na pastvu oviec, pri ktorých sú na voľno pustené ovčiarske psy. Psy sú vycvičené, každopádne vám odporúčame si ešte predtým prečítať naše tipy, ktoré sme spísali práve po reportáži na salaši nad Iliašom.

Fotogaléria k článku

Najnovšie