Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Výhľad z rozhľadne Lažtek. Foto - Danka Laciková
Výhľad z rozhľadne Lažtek. Foto - Danka Laciková Zatvoriť

Basecamp Jaskyne Kremenie a Brložná diera, rozhľadne, Ondrašovské skaly a cyklovýlet Turcom

Vyberte sa s deťmi na rozhľadňu Lažtek, Čertovu skalu a jaskyňu Kremenie pri Banskej Bystrici, alebo do jaskyne Brložná diera a rozhľadňu na Malom Ľubíne v Strážovských vrchoch. Hneď dva tipy vás privedú na Ondrašovské skaly, odkiaľ sa dá pokračovať na Zniev. Na bicykli môžete prejsť atraktívny okruh Turcom alebo sa previezť po stopách malokarpatskej lesnej železničky.

Aktuálne

  • V horách zomrelo počas uplynulej zimnej sezóny 12 ľudí a horskí záchranári mali spolu 2154 zásahov. Zimná sezóna sa oficiálne skončila 1. mája, keď sa uzavreli aj najvyššie položené lyžiarske svahy.
    Viac info

  • Strážca Tatranského národného parku utrpel zranenia po tom, čo ho hodili do Velického plesa pri Sliezskom dome. Konfliktná situácia vznikla pri kontrole turistu so psom.
    Viac info

  • Na Muránskej planine vznikol nový park tmavej oblohy, ktorý má slúžiť na ochranu nočnej oblohy a hviezdneho neba v tejto oblasti. Pôjde o štvrté miesto s týmto označením na Slovensku.
    Viac info

  • Odborník na veľké šelmy Michal Haring povedal, že mu vedenie TANAP-u kázalo odstrániť fotopasce, ktoré z dôvodu výskumu umiestnil na migračné trasy šeliem. „Vravím im, že som tam mal minulý rok rodinu rysov, tak prečo to tam nie je dobre? Lebo tam sa jazdí autami a neprajú si to miestni zamestnanci a pán riaditeľ,“ vraví v rozhovore.
    Viac info

    [ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

  • Obchvat Starého Smokovca, ktorý by si vyžiadal výrub v TANAP-e, sa stavať nebude. Kraj zámer stiahne, petíciu proti nemu podpísalo 800 ľudí.
    Viac info

Tip na túru

Nad obcou Horné Pršany neďaleko Banskej Bystrice sa nachádza niekoľko zaujímavostí, ktoré sa dajú spojiť do jedného okruhu. Je to rozhľadňa Lažtek, Čertova skala a jaskyňa Kremenie. Túra je vhodná aj pre deti.

Ďalšie tipy

  • Levočské vrchy: Anton Zahradník prešiel za dva dni trasu napriek Levočskými vrchmi. Väčšia časť vrchov bola drasticky vyťažená, no ostali v nich aj pekné časti, napríklad dolina Komrovského potoka, lúky nad Lomničkou a pod Mackovou. Z viacerých miest sú výhľady na Tatry.
    Dravce – Gehuľa – Chata Vinná – Nižné Ružbachy

  • Strážovské vrchy: Vladimír Mikuš odporúča túru podcelkom Strážovských vrchov, Nitrickými vrchmi. Navštívil vyhliadkové miesto nad Nitricou, jaskyňu Brložná diera, krajinársky peknú lesostep na Ľubíne a rozhľadňu na Malom Ľubíne.
    Nitrica – Drieňový vrch – Chalmová

  • Kysuce: Oščadnica je známa kysucká obec kúsok od Čadce. Je východiskom predovšetkým pre túry na Veľkú Raču. Ľubo Mäkký sa rozhodol ísť z nej do Skalitého. Na trase môžete obdivovať malebné horské osídlenie napríklad v okolí osady Beskydok alebo Kubušovci.
    Oščadnica – Javorské – Tri kopce – Skalité

Tipy na túru s deťmi

Ivan Salíni popísal krátky a jednoduchý výlet na skaly nad turčianskou obcou Ondrašová. Zo skál je krásny výhľad na veľkú časť turčianskej záhradky vrátane vrcholov Veľkej Fatry. V masíve je ukrytých aj niekoľko skalných okienok a skalná brána.

  • Žiar: Stredne náročný okruh cez tieto skaly na zrúcaninu hrad Zniev prešiel z Ondrašovej Martin Knor:
    Okruh cez Ondrašovské skaly, Chlieviská a Zniev

  • Morava: Zdeno Vasilišin absolvoval atrakciu neďaleko Valtíc na rakúsko-českých hraniciach – Stezku bosou nohou. Na trase výletu je niekoľko zaujímavých zastávok, ako vyhliadková veža „Vyhliadka do troch krajín“, Brána druidov, visutý most, šmykľavka či hubová prekážková dráha.
    Stezka bosou nohou: Schrattenberg – Valtice

Tipy na cyklotúru

Andrea Morongová odporúča spoznať Turčiansku záhradku na bicykli. Okruh z Blatnice vás zavedie do Slovianskej doliny, Kláštora pod Znievom, Turčianskych Teplíc a Mošoviec, nechýbajú atraktívne výhľady napríklad na Tlstú a Ostrú.

  • Malé Karpaty: Ivan Wlachovský opísal putovanie za zvyškami lesnej úzkokoľajnej železničky, ktorá viedla z Lozorna až pod hrebeň Malých Karpát pod vrchol Volhovisko. Éra tejto železnice sa datuje niekde do rokov 1920 až 1935.
    Lesná železnica Lozorno – Volhovisko

Extra

Jarná exkurzia do národného parku Poloniny neďaleko Balnice na hranici s Poľskom. Videli sme tu vemenník dvojlistý, hniezdovku hlístovú aj vstavače. K tomu dve nádherné bobrie hrádze a lesnú železničku.

Z fotogalérie

Vápeč včera
Vápeč včera – Foto: Galéria / Jozef Dovičin

Počasie

V sobotu bude podľa SHMÚ veľká, v noci a dopoludnia aj zmenšená oblačnosť. Ojedinele, najmä na severe, prehánky alebo dážď. Na hrebeňoch Tatier sneženie. Najnižšia nočná teplota 12 až 7, v údoliach väčšinou 7 až 2 st. Najvyššia denná teplota 19 až 24, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši väčšinou okolo 17 st.

V nedeľu bude prevažne veľká, na západe a k večeru aj inde zmenšená oblačnosť. Ojedinele, na strednom Slovensku miestami, prehánky alebo občasný dážď, na hrebeňoch Tatier sneženie. Najnižšia nočná teplota 12 až 7, v údoliach miestami do 5 st. Najvyššia denná teplota 17 až 22, na Orave, Liptove, Spiši a Horehroní väčšinou okolo 15 st.

Obmedzenia na turistických chodníkoch

Vysoké a Západné Tatry
HZS upozorňuje, že vo vysokých polohách je súvislá snehová pokrývka. Zvýšte opatrnosť pri pohybe, hrozí riziko pošmyknutia. Na turistiku je potrebný kompletný zimný výstroj.

Červeno značený chodník od Hrebienka smerom do Studených dolín je uzavretý, obchádzka vedie spodným chodníkom okolo Bilíkovej chaty.

Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - dolina Borovianky v Chočských vrchoch je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou. Strhnuté a v zlom technickom stave sú mostíky v Bobroveckej doline, Hlbokej doline a Bystrej doline.

Sezónna uzávera v TANAP-e platí do 31. 5.

Malá Fatra
Od 1. marca platí jarná sezónna uzávera troch turistických chodníkov. Dôvodom je ochrana živočíchov v citlivom období pre výchovu a vyvádzanie mláďat rôznych druhov vtákov a cicavcov. Ide o trasy:

  • Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka)
  • Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka)
  • Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka)

Lúčanská Malá Fatra
Ferrata Martinské hole je od 15.4.2024 do 31.5.2024 uzavretá z dôvodu údržby a taktiež prebiehajúcej ťažby dreva urbárom Martin.

Kremnické vrchy Od 15.4.2024 prebieha oprava kotviacich lán televízneho vysielača Suchá hora, ktoré sa nachádzajú nad prístupovou trasou do strediska Skalka pri Kremnici. Počas prác nie je možný pohyb po modrej turistickej trase od Bystrického sedla po štadión Rudolfa Čilíka a to v oboch smeroch. Obchádzková trasa vedie po hrebeni okolo vysielača po červenej turistickej značke cez Peknú vyhliadku.

Slovenský raj
V roklinách a na chodníkoch sú na viacerých miestach popadané stromy. Dolina Tiesňavy dlhodobo uzatvorená kvôli zosunu svahu s turistickým chodníkom.

Pieniny
Modrý chodník z Lesnice cez Cerlu do Červeného Kláštora je ťažko priechodný.

Najnovšie