Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Syseľ pasienkový. Foto – Soňa Mäkká
Syseľ pasienkový. Foto – Soňa Mäkká Zatvoriť

Správa Národný park Muránska planina otvoril nový chodník k syslovisku Biele vody

Národný park Muránska planina upravil prístup k populárnemu sysľovisku Biele vody. Od parkoviska v obci sa naň dostanete novou trojkilometrovou prechádzkou cez les alebo turistickým vláčikom, ktorý je zdarma.

Sysľovisko sa stalo jedným z hlavných lákadiel národného parku a situácia s parkovaním návštevníkov bola dlhodobo neudržateľná. Národný park a obec Muráň preto vďaka peniazom z plánu obnovy postavili v obci veľké parkovisko a zakúpili turistický vláčik.

Kde zaparkovať

Po novom môžu návštevníci zaparkovať na veľkej odstavnej ploche za futbalovým ihriskom pri železničnej stanici.

Pri sysľovisku budú na vyhradenom kúsku z parkoviska podnikatelia ponúkať svoje služby, predaj suvenírov, občerstvenie. Zároveň je zabezpečený prejazd pre záchranné zložky a turistický vláčik z Muráňa k sysľovisku.

Ako sa dostať na sysľovisko

Buď pešo, po značenej trase lesom s dĺžkou približne 3 kilometre, alebo turistickým vláčikom, ktorý je zdarma.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Pešo

Začiatok trasy je na náučnom chodníku na hrad. Z neho po cca 200 metroch odbočíte doprava. Približne trojkilometrová cestička v tieni lesa vás zavedie priamo ku sysľom. Zatiaľ je to provizórne označené, čoskoro na trase pribudne turistické značenie.

📍 Pozrite si trasu na Turistickej mape.

Nová trasa z Muráňa na Prednú horu cez sysľovisko
Nová trasa z Muráňa na Prednú horu cez sysľovisko

Vláčik

Premáva zatiaľ počas víkendov a sviatkov z Muráňa na sysľovisko a späť, zastavuje aj pri železničnej stanici.

Námestie Muráň -> Sysľovisko o 9:00, 11:00, 13:00 a o 15:00 hod. Sysľovisko -> Námestie Muráň o 10:00, 12:00, 14:00 a 16:00 hod.

Syseľ pasienkový

Syseľ pasienkový je denný hlodavec žijúci v kolóniách, ktoré na našom území majú zväčša niekoľko desiatok až stoviek jedincov. Pod zemou buduje systém chodieb, ktoré využíva ako úkryt, sklad potravy, výchovu mláďat či zimný spánok. Dnes vzácny syseľ patril v minulosti medzi bežné živočíchy.

Posledné sysle v okrese Revúca žili pri obci Licince. Sysle na lokalite Biele vody pri Muráni boli znova vypustené v roku 2000. Boli to sysle z Košického letiska, kde chceli robiť kompletnú deratizáciu. Do roku 2003 nebolo treba robiť nič, sysle sa množili a kolónia pri Muráni sa rozrastala. Zmena prišla zrušením mliekárne v Revúcej a skončením pravidelnej pastvy kráv. Počet sysľov sa hneď nasledujúci rok znížil desaťnásobne.

Nasledovali roky 2005-2010, kedy sa len kedy tedy niečo na lokalite robilo zo strany poľnohospodárov a ľudia z OZ Živá planina sa snažili miesta s výskytom sysľa udržať kosením. To však veľmi nepomáhalo. Bolo evidentné, že sysle iba prežívajú. Vidieť sysľa bolo vtedy šťastie. Bolo jasné, že takéto niečo nie je udržateľné. Od roku 2011 sa tu pasú somáriky, čo bol zásadný bod, kedy došlo k výraznej zmene v prospech sysľa. Prikrmovanie sysľov na Muráni začalo cielene v roku 2011.

OZ Živá planina aktuálne pri elektrickom ohradníku vybudovalo ďalší ohradník. Ten má zabrániť, aby sa deti dotkli toho elektrického. "Ohradník musíme mať zapnutý. Skúšali sme ho vypínať v dobe, keď je najvyššia návštevnosť. Nefungovalo to. Do ohradníka nám vstupovali ľudia a naopak vychádzali nám von somáriky. Ľudia sa držali za pásky a často nám strhli pásky z izolátorov."

Národný park Muránska planina

Národný park Muránska planina patrí medzi naše najmladšie národné parky. Vyhlásili ho v roku 1997. Leží na rozhraní stredného a východného Slovenska v okresoch Revúca, Brezno a Rimavská Sobota.

Muránska planina je unikátna ako jedno z dvoch slovenských území s klasickým planinovým krasom. Nachádza sa tam množstvo významných jaskýň.

Vyskytuje sa tu množstvo endemitov, teda druhov rastlín alebo zvierat, ktoré na inom mieste nežijú. Napríklad spomínaný lykovec muránsky – ružovo kvitnúca rastlina, ktorá je pozostatkom treťohorného obdobia. Muránska planina je aj jediným miestom v strednej Európe, kde sa potvrdilo rozmnožovanie najvzácnejšieho netopiera Európy raniaka obrovského. Obýva stromy v pralesoch svahov planiny.

Muránska planina predstavuje aj významnú súčasť jadrovej časti populácie hlucháňa. Patrí medzi parky, ktoré majú schválenú zonáciu.

Aktualizácia 13.5.2024 – Doplnili sme vizualizáciu priebehu trasy v Turistickej mape na základe dát od NP MUránska planina

Fotogaléria k článku

Najnovšie