Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: TANAP dnešných dní

KarolM

Rád by som zmenil toto smerovanie...http://www.ekoforum.sk/peticia/zmente-smer/

Bulat

Hm, naivna predstava, ze sucasny developersky boom prinesie miestnym nejaky blahobyt. Predpokladam, ze z vacsej casti sa bude jednat o luxusne apart-domy. Majetni, kt si tu zakupia byty to budu brat ako investiciu kt. sa v atraktivnej lokalite casom len zhodnoti, popripade sa tam budu vyskytovat par dni v roku pocas dovolenky ci sviatkov. Navyse tam nikto nebude registrovany k trvalemu pobytu, takze miestna samosprava neuvidi z ich dani ani korunu. No pocas pobytu miestne sluzby vyuzivat budu- odvoz odpadu, udrzba komunikacii a pod. Cize ked to spocitame, v konecnom dosledku na nich samosprava a teda aj vsetci miestni prerobia.
Kto neveri, nech sa bezi pozriet k susedom Cechom- najvypuklejsi je tento problem zrejme v Krkonosiach- v Spindlerovom mlyne, Peci p.Sněžkou a mnohych dalsich obciach im uz z toho ide "hlava kolem". No a v nasich Tatrach to dopadne prinajmenej rovnako ak nie horsie.
Takze mili Tatranci najdu pracu jedine ako murari pri stavbe tychto megaprojektov, no v nasled. rokoch im zostanu zrejme len oci pre plac.

Axel

Adushka - tie nazory Tatrancov (neviem ci tam patria uvodzovky) som cital aj ja. Boli celi bez seba z toho, ze sa tam ide stavat, ze budu pracovne miesta, ze budu navstevnici prinasajuci bubaky a obvinovali ostatnych z toho, ze im nechcu dopriat blahobyt a ze chcu Tatry zachovat len pre seba 2 vikendy v roku (pocas ktorych budu na konzervach a cistej vode) a na tych ludi, co tam ziju kaslu.

Bulat

no taky priemerny Svajciar Rakusan ci Skandinavec ma uplne iny postoj ku vlastnej prirode ako priemerny Slovak. Je to o celkovej vyspelosti naroda, akejsi zakladnej rozhladenosti a elementarnom rebricku hodnot. No ten je po polstorocí roznych -izmov v celom priestore bývaleho ost-bloku vyvratený z korenov. Zial.

Adushka

Ano, vsetko je o ludoch. A z toho, co sa deje, tak mam pocit, ze naozaj zachovane Tatry v prirodnej podobe chceme len my, turisti. Podla diskusii inde na nete som nadobudla pocit, ze miestni to len a len vitaju (az na obcasne vynimky), pretoze vsak budu mat viac pracovnych prilezitosti, budu mat co ponuknut turistom a bla bla.. vsak nech ponukaju, ale.. prechadzala som v septembri Tatrami a tolko krasnych budov chatra, tak uzasne by sa dali prerobit, ale vsak naco, ked je jednoduchsie postavit nanovo.. strasne ma to stvalo, ten pohlad na chatrajuce ruiny na jednej strane a silnu developersku cinnost v miestach, kde nema co robit, na strane druhej. Co s tym ale priamo my mozeme urobit?

Bulat

to Sona: mas pravdu, samotni aktivisti proti tejto masinerii nic nezvladnu. Pokial sa z tejto problematiky nestane celospolocensky problem, kt. sa pretavi do volebnych preferencii sirokych mas, tak sa zhola nic nezmeni. A to na nasom konzumno-zatuchnutom Slovensku asi tak skoro nenastane.

Bulat

Matus, perfektne si to napisal, lepsie by som to nevyjadril. Presne tak, koli nasej lahostajnosti mame my vsetci na tomto stave svoj diel zodpovednosti !!!!!

Zilla

dnes, neviem asi v SME, sa chválili novou zjazdovkou na Solisku...nepomôžeš si , peniaze vyhrávajú a vyhrajú.

Sona

Este k Matusovmu prispevku - u nas sa obcianski aktivisti ci mimovladne organizacie neberu ako relevantny hlas, ale sa vytlacaju z rozhodovacich konani a dokonca kriminalizuju :-(

R

"Jsem proti kácení lesů, obzvláště v NP. U nás/jmenovitě Beskydy/ toto není možno v rámci lyžařského sportu ani v CHKO. Řekl bych, že současný stav se po úplném dokončení výstavby ještě podstatně zlepší, když dojde k úpravě nejen povrchu sjezdovek, ale i nejbližšího, stavbou dotčeného okolí. Stejně nechápu, kdo bude lyžovat na tak plochých sjezdovkách??? To jsou Blaváci tak mizerní lyžaři? Nebo toto vše dělají, aby vytáhli eura z Rusů, Maďarů a Poláků?"

Starký, Blaváci ti kašlú na celé Tatry. Lyžovačka je lepšia a lacnejšia 150km za hranicami.

KarolM

Plný (žiaľ smutný) súhlas s MatúšomM. A aj keď sa zaktivizujú ľudia, ako v prípade petície proti ťažbe uránu pri Košiciach (s už 85 000 podpismi) a nesúhlasu samosprávy, karavána ide ďalej. Povráva sa, že o ložisko uránu sa veľmi zaujíma veľký priaznivec 2H (hranola a hokeja). Ako hlboko musíme klesnúť, aby sme zmenili toto SMERovanie?! Aby nám nakoniec znovu neostalo len to „pití piva z žalu“..

Djvlado

Sak toto, clovek ide do prirody za oddychom a pokojom a ked pride do tatier, tak to pripomina ako nejake predmestie, vsade hluk, davy ludi, auta a lanovky, vsade sa stavia ako na sidlisku, zaujimavy pokoj :-P

Daulagiri

Jeden z dôvodov prečo som turistiku vo Vysokých Tatrách značne obmedzil.
Záber na ten rezervoár čo spomína Lubo som včera niekde videl = otras.
Kde sa Tatry hrabú na krásne TICHÉ Rudohorie.

Sanco

mlieko, za tým niečo bude. Žeby prachy, jenom prachy, už tě mají ?

Sanco

a čo robí lanovka na Skalnaté pleso na území TANAP-u ? Zrušiť.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Nad Starinou Predbežne mám vymyslenú trasu, ktorá zahŕňa túto červenú, potom modrú z Topole a ešte motanie sa okolo Uliče. Len musí prísť vhodný čas :-)

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Adina k fotke: Vzsušná Prechádzala som okolo v noci. Rozhľadňa je ozaj osvetlená vďaka solárnym panelom na nej.

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Na Striebornici Díky Maťo. No to by som netipol, že máš sem namierené aj keď si nakoniec nešiel. Červená "hrebeňovka" je na urobenie si obrazu o tejto časti pohoria fajn a zlák …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Daulagiri k fotke: Nad Ľubietovou Ja som tu bol pred dvoma rokmi v čase ešte nerozvinutej vegetácie, ale páčilo sa mi tiež. Ešte tu mám nejaké resty, takže prídem opäť.

nová téma