Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Mont Blanc II.

Jonathan.sk

... no možno som to zle formuloval, ja netvrdím že netreba prilbu. Ale spolu s prilbou treba používať aj zdravý rozum.

OndrejP

jonathan> jasne, ze ked ti padne cela hora na hlavu nepomoze ti nic. ale ked viem, ze idem cez miesto, kadial padaju kamene, volim najvyssiu moznu bezpecnost. nenecham prilbu v batohu len pre to, ze ved keby ma trafil vacsi kamen, aj tak mi to nepomoze...

Jonathan.sk

..pri mojom druhom výstupe , svišťal v dolnej časti kuloáru kameň veľkosti aj tvaru ako volant od auta. Ten keby ťa trafil, tak ti nepomôže ani prilba. Jednoznačne jeden člen družstva musí stale pozerať hore , či niečo nepadá, a dokonca musí mať aj ušiská vyčistené, lebo niektoré kamene sme najskôr počuli a až potom videli.

Peter61

V 1994 sme isli na MB cely bus. 4 z busu mali prilby, len dvaja si ich dali, keď sa slo hore. E. dostala rovno uprostred traverzu kameňom. Ten druhy s prilbou bol jej manzel. Mohol byt vdovec.

Mrnka

podla mna, ak niekto nema prilbu, tak je to vylucne o neznalosti..nie terenu, ale vyslovene neznalosti a neuvedomenia si rizik. No a teraz sa zamyslime, ktora skupina ludi nema tieto znalosti? Su to - podla mna ludia, ktorym je dostupne VHT, turistika ale nevenuju sa horolezectvu. Horolezec (skuseny) vie co tvori sucast vystroje hoc aj na normalku. To ze je urazovost statisticky najvyssia (myslim, ze to uviedol Peter- a ma pravdu) suvisi opat s tym istym. Jednoducho su to zvacsa ludia co nemaju tolko skusenosti. Bohuzial, kazdy sa uci..niekto lepsie, niekto horsie:-) Ale povedzte uprimne, kto z Vas, ktori ste uz vyspeli pri chodeni na hory na urcitu uroven, kde zohladnujete poctivo vsetky faktory a nebezpecia a tomu mate aj prisposobenu vystroj..ako to bolo s Vami na zaciatku? Nerobili ste veci, ktore by ste uz dnes nikdy takym sposobom nespravili a ktore v sucasnosti kritizujete? :-) To co sa prebera teraz tu, sa deje aj na inych alpskych kopcoch (bohuzial).. jedine co moze prispiet k lepsiemu obratu je osveta..no ale aj tak nikde nemate zarucene, ze sa to spravne dostane do usi prave tym, ktorym to treba najviac. Musel by sa asi zmenit postup v pripade, ze dotycny tym, ze nema prislusnu vystroj sposobi uraz sebe alebo niekomu inemu, za co by bol potrestany formou slusnej pokuty. Ako je to napr. v niektorych americkych narodnych, ci statnych parkoch. Viete ale co by to znamenalo? Ovela prisnejsiu regulaciu, predpisy, zakazy, prikazy..buzeracia..a uz vidim, aka potom by bola diskusia v SR, kde predpis znamena nic:-)

Suma sumarum.. je to prirodzeny odraz spolocnosti, vzdy sa najdu jednotlivci ktori budu vytrcat. Riesenie sa vsak tazko hlada.

Kazdopadne ja sa citim viac ohrozena na nasich cestach ako na horach. Nie je soferov, ktori jazdia na cervenu, predbiehaju cez plnu ciaru a nedodrzuju rychlost viac, nez tych co nemaju plembak? :-)

Alpanista

ja som isiel velky kuloar smerom hore v noci. stena bola premrznuta a sutrov padalo menej ako cez den. vrelo odporucam. cestou dole sme uz isli za svetla spolu s x dalsimi vypravami. tiez som videl ako jeden spaniel traverzoval kuloar asi 20min. s tym ze si v strede sadol a zacal obuvat macky. zhora sa spustilo niekolko dost velkych sutrov ktore mu lietali okolo hlavy a on tam v soku len nehybne stal. keby ho jeden trafil tak mu nepomoze nic ani prilba ani lano.

Vrana

Aj na takej normalke na Gerlach by ste pred 5-10 rokmi cloveka s prilbou nestretli. Teraz ju tam ludia bezne nosievaju. Ked najlacnejsie mnodely stoja 30-40 Euro, tak to nie je o peniazoch ani o frajerine, ale vylucne o ochrane vlastneho zdravia a zivota.

Mifo78

este sa spytam: nema nahodou niekto gps zaznam trasy na mont blanc ? normalkou, od konecnej vlacika ...

Eric

mr. Schubert samozrejme. Ooooooooo pane klaniam sa a ospravedlnujem :))))

Eric

mrnka: nielen kuloar ale cele rebroku chate G. je velmi nebezpecne a mozem Ta ubezpecit, ze dnes uz 98 % ludi ten plembak ma. Pocas vystupu a zostupu okolo Teba (t.j. asi v okruhu 5 m od Teba) preleti tak zo 10 sutrov dokopy, co je fakt ze dost.
Peter 61: Neohrozoval iba sam seba. Je tam vela traverzov, pod ktorymi vedie cesta. Prave mne sa tam stalo, ze sa nadomnou jeden talian smykol a uz letel. Mal nastastie kamosov, ktori ho na lane zachytili, ale keby nemal, tak ma zoberie aj s celym mojim druzstvom, letel presne na mna. Takze je to relativne. Dokonca mr. Schumert :) pise, ze nikdy nenesies zodpovednost iba za seba, dokonca aj ked solujes na skalkach, pretoze psychicky sok, ktory zaziju ostatni, ked Ta vidia drizgnut a zomriet nie je buhvico.

Peter61

Priatelia, toto, čomu tu hovorime "VhT" ( ladovcove tury + tury do 2)je podla statistik urazovosti/umrtnosti z alpskych krajin najrizikovejsia cinnost ( istenie, vystroj, skusenosti ..) K tomuto prispieva aj takyto sposob propagacie easy stylu, ako je v tomto clanku. V diskusii su sice aj upozornenia a rozumne nazory, ale su viacmenej anonymne a kto by sa k tomu preluskal cez to mnozstvo kydov, ktore sa tu casom nazhromazdi.
Nepoznam v tychto veciach kompromisy. Pred rokom som "pobiehal" horedole cez traverz Grand Culoiru, pretoze jeden expert si zabudol prilbu a ja som mu ju poziciaval od clena v prvom druztve. Podotykam, ze som tam dostal 13.7.09 sutrom do prilby. 19.8.09 sme vacsina v pohode presli, ale nase posledne druzstvo si muselo dat "kourovou", lebo cakalo, kym ten navrchu s V3Skou prestane sypat sutre. Potom zasa hodina klud a v hornej polovici piliera sme piskali nadol, ked zasa zacal sypat dolu kuloarom. Kamarati videli jedneho experta, ktory namiesto toho, aby sa otocil a vratil sa do bezpecia, paralyzovany sa skrcil a cakal, kedy to prehrmi. Nastastie to bolo v lavej casti kuloaru, kde to az tak nesypalo a nestalo sa mu nic.

Vrana

Mirec, aj strojcom svojho nestastia. Zopar mojich znamych sa na horach uz zabilo, jeden aj pri VHT v Tatrach, ked v mackach neubrzdil pad na firne. Casto krat staci malo aby sa stalo nestastie a ver tomu ze potom by si sa radsej 5x posral, len aby dotycny zil ...

Mirec8888

Hmmm, tak aby ste sa vsetci z tej prilby nepo....., naozaj smutne, ked vidim niektore prispevky:-(, kazdy si je strojcom svojho stastia sam a na to vacsina z vas zabuda.

Andomakac

btw. nechysta sa este niekto tento rok na Blanc, ze by som sa pridal.

mrnka: tak da sa aj prelby, aj bez cepina, aj bez maciek, aj v kratasoch to ide. ide len o to ci to prezijes ;)

Peter61
Vrana, múdro rečieš, až mi je to divnô -)
doplnenie - nacvik chôdze a brzdenia pádu čakanom sa dá robiť aj po ukončení lyžiarskej sezóny na zjazdovke, dakde ostanú kopy umelého snehu pod delami
- z iného súdka - podľa starsieho prieskumu v A cca 70 % freeriderov a skialpinistov piepsy nosi, cca 30% ich vie pouzit
- alebo napriklad vytahovanie z trhliny : petzl.com/…/crevasse-rescue-k…
ma v pribalovom letaku aj navod, ako cvicit nasucho ( rebrik, strom)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum