Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Pod Strážovom

Psyloo

Rasto, na tejto fotke spod Strazova, ak mozem vyjadrit svoj nazor - je to podla mna nerozhodnute - neviem, ci si chcel ukazat detail, ci skor pozadie, a zda sa mi ze jedne aj druhe, co podla mna dobre resienie nie je. Travy su fajn, len kedze su na prvom plane, tak by som sa pokusala "rozostrit" pozadie.No ale kolko ludi, tolko chuti. Ta sigg flasa a skor jej pozadie vypada uz ovela lepsie:)
Inak, ja detaily vzdy fotim na clonu f8.0 - ved pozri si toto: fotomiejsca.pl/index.php?stro…
hadam, ze pri tom mnozstve rusivych trav na pozadi bokeh je celkom dobry:)

Rbr69

Hono, tu bola diskusia viac o spracovani (zmenseni a doostrovani) nez o foteni detailu a dof-ke.
Tu bola jasne pouzita krajinkarska clona f16 a dof-ku (nerozoberam ci velku alebo malu ... jasne velku pri f16), ktora vznikla sa pri beznom PP spracovani (hlavne zmenseni a doostreni) straca, lebo bezne doostrenie rovnako zaostruje ako popredie tak aj pozadie. Tu som vyjadroval nazor a postup na zmensenie a doostrenie s co najmensou stratou DOF-ky. Samozrejme fotit detail je ine:
Mato_d v bokehu ;-)
vivo.sk/…/sigg-bottles

Psyloo

"detaile a hlbka ostrosti...." no ja tu nevidim ani detaily ani hlbku...ale ako vidim vela sa tu o tom pisalo, takze ani sa nezapajam.

Bulat

presne si to v skratke zhrnul, no a myslim si ze vela z tvojich fotiek i taketo kriteria znesie, preto to v nich hladam. Najlepsie je, ked clovek nieco take primarne ani nezamysla a ono to vyjde- je tam potom ta atmosfera, dojem, proste nieco naviac.... No dost bolo dojmologie, idem spat :)))

Rbr69

Rozumiem, skor by sa Ti pozdavala bud ina kompo alebo co najnizsia clona.
Umelecka stranka by som tam vobec nehladal ;-) je to jedna z mnoha pri vystupe amatera na Strazov :)

Bulat

uff, Rasto, stale mam pocit akoby sme sa uplne nepochopili. Samozrejme nemozem a ani nechcem vytykat rozostrene pozadie, je to naopak ziaduce aby vynikol detail v popredi /mimo to to nie je mozne ani technicky, ze/. Cize moja pripomienka sa netykala technickej kvality, jedine co mi nesedelo bola volba prave toho trsu travy v popredi, ktory sa mi zda dost nevyrazny a lahko "prehliadnutelny", takze pohladom preto sklzavam okamzite na pozadie ktore je trochu neostre . ale opakujem to neberiem ako nejaku chybu, MA a MUSI byt samozrejme neostre. Len by som zvolil mozno nejaky vyraznejsi detail /vacsi trs travy napriklad :)), aby fotke dominoval, potom by rozostrene pozadie robilo štafaž tomuto hlavnemu motivu a neostrost by nerusila, naopak o to viac by vynikol objekt v popredi. Takto sa biju opticky dva rovnocenne motivy- dokonca to pozadie hlavny prebija- aspon mne sa tak zda.
Este ma napadlo, ze by mozno prospelo fotke , keby pozadie bolo rozostrene viac, aby "nekradlo" pozornost. No a samozejme mi je jasne ze hodnotenie umeleckeho dojmu je veeelmi subjektivne a nazory sa mozu diametralne lisit. No dufam ze som to sformuloval zrozumitelne- toto som mal na mysli, chcel som sa akurat podelit o svoj nazor na tu umelecku stranku fotky.

Jana T.

...zlaté trávy ,,rašia" z belostného snehu...až k modrej oblohe...pekné !
...ešte som nebola nikdy na Strážove...ale v sobotu ho znovu uvidím...možno...

Rbr69

Matus je, hlavne v hlbke ostrosti v oblasti, ktoru nechces doostrovat z dovodu zachovania povodnej hlbky alebo nechces, aby Ti vznikol doostrovanim v tychto oblastiach sum digitalny sum a nevznikala vyrazna kontrastna linka t.j. tmava vedla svetlej, ktora sa nasledne javi ako ostra hrana (zjednodusene) ... mozme hodit taku temu v plene aj na Cervenci ;-) ak bude cas.

MatusM

mne sa fotka tiež veľmi páči - presne tak ako je.

Ale ufff, ten spôsob doostrovania.. zaujíma ma, či je rozdiel oproti jednoduchšej (rýchlejšej) metóde vôbec badateľný na výsledku.

Bruma

Rasto, neviem, čo by chceli na tom iný menit. Ved to nema chybu. Ak sa jedna o monotematicku foto, tak nemožem očakavař ostre pozadie.

Rbr69

Pre zasvaetenych milovnikov Photoshopu, tu je sposob doostrovania, ktory bol pouzity ... narocnejsi, nez jednoduchsie metody doostrovania alebo pouzitie filtra na celu plochu. Ono v podstate nejde len o doostrenie ako take, ide o kvalitativne co najlepsie zmensenie na pozadovany rozmer s tym, aby nedoslo k doostrovaniu ostatnych miest fotografie, aby bola zachovana DOFka, aby nedochadzalo k zbytocnemu (neziaducemu) doostrovaniu aj pozadia.
Kompakt pri automatike a pri foteni do jpeg urobi "placatu" foto s vynechanim nejakej hlbky ostrosti "co chceme vpredu a co vzadu". Pri krajinkach a panoramach je to efektivne, chceme velikansku hlbku ostrosti, ideme na nekonecno a vsetko je pekne ostre kam sa pozrieme.
Tu som sa snazil priblizit k videniu mojho oka 8-| ked som pozeral na travu, zakonite nemam ostry kopec, a ked si to kuknete Vy a pozrete na kopec, tak sa to "nezaosti" ako pri placatom obraze lebo ja som sa kukal do travy a nikam inam :-)
Tym dlhym popisom neobhajujem kopu chyb, ktore ma tento moj zaber, ale som sa snazil vysvetlit svoj zamer.

Mato_d

Mne sa to paci, pekna kompo aj ostatne. Sak som aj dal 5b :)
Ono vseobecne pokusat sa s ultrasirokacom o pracu s hlbkou ostrosti je casto mission impossible.

Bruma

Rasto, mne to hovori o "monotematike/ monotematicka foto", myslim, že to bol asi zamer tvojej foto. Ale može tam byť aj toho viac na čo si sa zameriaval.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Jarná Rumplovská Áno vystihol si to Maťo. Viem že vývoj nezastavím a že všetky chátrajúce samoty nebudú v takom stave navždy, ale niekedy dané miesto potom už stratí pre mňa svo …

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Daulagiri k fotke: Šarišský hrad Vďaka za kontakt, možno sa sem niekedy dostanem. Akurát tá otváracia doba je trochu zvláštne formulovaná. V jednej vete je že sú otvorený 365 dní v roku a z tab …

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok