Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Pernek železničná stanica

Diskusná téma K fotke: Pernek železničná stanica

Tento pohľad sa naskytol turistom, ale aj domácim, ktorí vystúpili z vlaku na stanici Pernek. Je to už ale minulosť, pretože osobná železničná doprava bola na tejto trati (Zohor-Plavecký Mikuláš) zrušená v roku 2003. Šlapať 2 km do obce po frekventovanej ceste nebola žiadna radosť, zároveň je to modrá značkovaná trasa.

Bulat

ha ha, tie kartonove karticky mali nieco do seba. Ako decko som si ich odkladal a zbieral. Kazdopadne sa mi pacili ovela viac ako dnesne "obycajne" papierove cestovne listky tie sa zbierat nedaju- ale mozno je to spomienkovy optimizmus z mojej strany :)))

Vladvlad

Presne tak, súhlas.
Aj keď ja si viem predstaviť čiastočné obnovenie prevádzky,
Výstavba nových úsekov na Slovensku :))))

Nostalgická spomienka :
img12.imageshack.us/…/jablol0…
Pôvodnému autorovi sa ospravedlňujem, ale neviem odkiaľ to mám.

Bulat

Ano, prevadzka na trati Jablonica - Brezova bola zrusena pro velkom tresku, pri ktorom padlo za obet vacsie mnozstvo reg. tratí. Do Vrboveho nepremava vlak uz velmi dlho- ja si ho uz nepamatam. Problemom tychto trati bolo to, ze to boli slepe trate, kt. neboli prepojene navzajom. Myslim, ze rozhodujuce tu boli 30-te roky 20 stor, ked stat po nastupe Hitlera k moci zacal budovat pohranicne opevnenia a na budovanie plánovanej zeleznicnej infrastruktury zial uz nezostali peniaze. Niektore trate sa potom dobudovali za Slov. statu /napr. znama tunelovka Turc. teplice - BB/ Ale zdaleka nie vsetky. Zeleznicna infrastruktura zostala nedobudovana, nekompletna, s mnozstvom slepych odbociek, kt. vedu do 1-2 dediniek /Brezova, Vrbove, Slavosovce..../ cize prakticky nikam. Tie sa samozrejme nemozu uzivit, a to neberiem do uvahy nehospodarnost a prezamestnanost na ZSR. Jedine vychodisko ako tieto trate zachovat je vyuzitie v cest. ruchu, ale ten ich bez dotacie tiez sam neuzivi. K moznosti obnovenia prevadzky mam teda skor skepticky postoj, no a vybudovanie nejakej novej zeleznice - to je skor z rise fantazie.
Ked teda odhliadnem od niektorych fantasmagorickych projektov nasich polit. predstavenych- ako napr. sirokorozchodka z obnovujuceho sa ZSSR.

Sona

Vladvlad, zaujimavy link, akurat sa nestiham odviezt tym vlakom, dlho to trva :)

Godman

Ja suhlasim, dokonca vlaciky preferujem, napr. aj pri cestach za turistikou, len som vyjadril svoju skepsu nad ich prevadzkovanim a lahostajnostou kompetentnych.

Vladvlad

Áno, ale povedzme, že aspoň počas letnej/dovolenkovej sezóny by stálo za to uvažovať o tom. Tu nemusí tá "čierna diera" ZSSK robiť nič, kraj spolu s obcami a možno aj nejakými fondami by to finančne utiahli.
V rámci CR (cest. ruchu) je zaujímavá jazda vláčikom, následne výstup na povedzem Plavecký hrad alebo nejaké tematicky zamerané, nenáročné okruhy.
Všimol som si, že napr. v P.Podhradí je nejaké (asi to dobre nepopíšem) "centrum pre agroturistiku", Kuchyňa v.n. Vývrat, Lozorno tiež v.n., atď, dalo by sa tam nájsť veľa zaujímavých lokalít (aké také vinohrady, možno aj pre niekoho zaujímavé vinné pivnice,...).
Toto všetko by pri dobrej propagácii mohlo zabezpečiť aj zahraničných návštevníkov, výhoda blízkosti Bratislavy,...

Godman

Igor, ved trat Jablonica - Brezova premavala este pred takymi 3-4 rokmi, nie?
Bohuzial tu ide, ako vsade, o peniaze a ZSR zrejme nepojdu do podniku s nerentabilnou perspektivou, ked sa boria na inych tratiach so stratami. Je mozne, ze to vykryju obce financiami, ale zasa tu bude boj medzi linkami SAD a zeleznicami a busove spoje, ked uz, zvacsa dokazu lepsie ustat tuto konkurenciu. A dnes, vzhladom na pohodlie vlastneho auta a aj ceny spojov, sa ludia akosi radsej a pohodlnejsie zavezu, kam potrebuju, sami.

Vladvlad

Laicky som študoval históriu tejto, ale aj okolitých žel.tratí.
Konkrétne táto trať ako píše bulat, mala všetko pripravené (násypy, premostenia, odklony potokov,...), stačilo len položiť kolajnice po Jablonicu. Dôvody prečo sa tak nestalo (obdobie tesne po 2.svet. vojne), sú pre mňa nepochopiteľné.
Podrobné info aj o iných tratiach :
vlaky.net/…/002768-Nedostavan…
Dokonca v niektorých turistických mapách od VKÚ figuruje ten násyp ako "bývalá železnica", čo je dosť úsmevné.
to Sona: presne tak dajú sa nájsť informácie, kde sa píše, že BSK (Bratislavský sam. kraj) "plánuje" "nejaké" využitie pre CR. Ja osobne by som bol za, veď nemusia tie vláčiky chodiť každú hodinu.
Ako alternatíva preplneným autobusom SAD počas pekných letných dní v smere BA-Lozorno(Kuchyňa, Plavecké ..., Sološnica) a späť, pretože nie každý má auto alebo sa nechce vracať po turistike na rovnaké miesto.

Bulat

stary nasyp kt. bol pripraveny na trat medzi Plav. Mikulasom a Jablonicou stale existuje. Inak povodne plany mali este prepojit zeleznicne Jablonicu nielen s Rohoznikom a BA ale aj s Myjavou a Vrbovym /Piestanmi/
Dokoncit sa stihla iba trat z N.Mesta cez Myjavu na Moravu. Ostatne su iba v naznakoch /PN- Vrbove, Jablonica-Brezova p/Bradlom/

Sona

Stale existuju uvahy o obnoveni tejto trati a jej predlzeniu podla starych planov az do Jablonice. Ludom z regionu by sa ulahcilo dochadzanie za pracou do Trnavy a zaroven by to mohlo pomoct turistickemu ruchu. Zavisi od dohody obci a VUC.

MatusM

škoda tých zrušených trás, som inak zástanca trhu, ale tieto železnice by mal štát v rozumnej miere a systematicky dotovať ako "zelenšiu" formu dopravy

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Nad Starinou Predbežne mám vymyslenú trasu, ktorá zahŕňa túto červenú, potom modrú z Topole a ešte motanie sa okolo Uliče. Len musí prísť vhodný čas :-)

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Adina k fotke: Vzsušná Prechádzala som okolo v noci. Rozhľadňa je ozaj osvetlená vďaka solárnym panelom na nej.

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Na Striebornici Díky Maťo. No to by som netipol, že máš sem namierené aj keď si nakoniec nešiel. Červená "hrebeňovka" je na urobenie si obrazu o tejto časti pohoria fajn a zlák …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Daulagiri k fotke: Nad Ľubietovou Ja som tu bol pred dvoma rokmi v čase ešte nerozvinutej vegetácie, ale páčilo sa mi tiež. Ešte tu mám nejaké resty, takže prídem opäť.

nová téma